Τη δική της φιλοσοφία γύρω από τη διατροφή και την καθημερινότητά της μοιράστηκε η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου μέσα από ένα βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, εξηγώντας πως για την ίδια η λέξη «διατροφή» δεν ταυτίζεται με τη δίαιτα. Όπως ανέφερε, εδώ και περίπου 25 χρόνια έχει ασχοληθεί συστηματικά με το τι τρώει, την κίνηση και τον ύπνο της, δοκιμάζοντας διαφορετικά πράγματα και παρατηρώντας τι ταιριάζει στον δικό της οργανισμό.

«Τι σημαίνει κάνω διατροφή; Δεν σημαίνει πάντως ότι κάνω δίαιτα. Η διατροφή έχει να κάνει με την τροφή, με το αν κινείσαι, το πώς κοιμάσαι, γενικά τι έχεις στη ζωή σου», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η συγκεκριμένη φιλοσοφία αποτελεί για εκείνη έναν τρόπο ζωής που διαμορφώθηκε σταδιακά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Η ίδια τόνισε πως έχει πλέον καταλήξει σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, αλλά και σε ένα πρόγραμμα που ακολουθεί με συνέπεια. «Έχω πειθαρχία στη διατροφή και στην κίνηση», είπε, διευκρινίζοντας πως η πειθαρχία δεν αποτελεί για την ίδια περιορισμό. «Για μένα πειθαρχία είναι ελευθερία. Τα όρια είναι ελευθερία», ανέφερε.

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου

Τι τρώει η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου

Στη συνέχεια, η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου αποκάλυψε αναλυτικά τις τροφές που επιλέγει στην καθημερινότητά της. Όπως έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής της, στη διατροφή της περιλαμβάνονται κρέας, αυγά, ψάρι, σούπες, βρώμη χωρίς γλουτένη, κακάο 100% χωρίς ζάχαρη, πατάτες, κολοκύθια, αγγούρια και αβοκάντο, με την ίδια να διευκρινίζει ότι το τελευταίο το καταναλώνει όταν είναι η εποχή του, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο.

@mariaeleni_lykourezou12

Τετάρτη 12/8: Η διατροφή και η τροφή δεν είναι θρησκεία και εμμονή. Και διαχωρισμός. Έχεις μπερδευτεί! Και επειδή δεν κατανοείς , δεν ψάχνεσαι δεν δοκιμάζεις μονίμως κρίνεις χωρίς να έχεις γνώση για γνώμες…. Οι καθαρές τροφές είναι συγκεκριμένες! Απο κει και πέρα είναι θέμα τι κάνεις και τι επιτρέπεις στον εαυτό σου. Θες αλλαγή; Χρειάζεται τότε να πειθαρχήσεις. Να δοκιμάσεις. Να σε καταλάβεις. Δεν μπορώ πραγματικά να βλέπω ανθρώπους που έχουν χάλια δέρμα, σπυριά, λίπος παραπάνω, βρωμάνε κλπ και να μου αναλύουν για διατροφή! Τα πράγματα είναι απλά. Όσο πιο απλά τρως και μαγειρεύεις, τόσο πιο καλά και ευτυχής θα είσαι. Και όσα περισσότερα αναλύουν και συζητιούνται σε κάνουν να πιστεύεις πως είναι «σοβαρά» γιαυτό και περιμένεις μονίμως κάποιον να σε σώσει….. Η αλήθεια είναι απλή γιαυτό και δεν είναι πιστευτή. Το φαγητό είναι απλό….. Μάθε να τρέφεσαι απλά. Να έχεις επίγνωση του τι κάνεις. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να αλλάξεις…. Προσωπικά τρώω κρέας, αυγά, ψάρι , σούπες, βρώμη χωρίς γλουτένη, κακάο 100% χωρίς ζάχαρη, πατάτες, κολοκύθια, αγγούρια, αβοκάντο ( όταν είναι η εποχή του. Οκτώβρη με Μάιο) Γενικότερα εποχής μόνο.Πρόβειο βούτυρο. Αλάτι. Κανένα μέλι που και που. Καμμιά μπανάνα που και πού. Δεν τρώω: άσπρα άλευρα γλουτένη ζάχαρη γαλακτοκομικά ψεύτικα γάλατα επεξεργασμένα σκόνες πρωτεΐνης μπάρες σιτάρι γενικότερα μακαρόνια ψωμιά κλπ δεν πίνω αλκοόλ δεν πίνω αναψυκτικά δεν πίνω χυμούς δεν τρώω ωμές σαλάτες Δεν τρώω μετά τις 7. Χειμώνα Καλοκαίρι. ( μόνο αμα τύχει καμμία εορτή) Δεν ξενυχτάω. Δεν κάθομαι όλη μέρα. Κινούμαι. Διαβάζω. Και πειθαρχώ. Όλα αυτά για εμένα.

♬ original sound – mariaeleni_Lykourezou12🦁

Παράλληλα, αναφέρει ότι καταναλώνει πρόβειο βούτυρο, αλάτι, ενώ περιστασιακά τρώει λίγο μέλι ή μια μπανάνα. Όπως υπογραμμίζει, γενικότερα προτιμά προϊόντα εποχής και όσο το δυνατόν πιο απλές τροφές. Από την άλλη πλευρά, έχει αποκλείσει από το διατροφικό της πρόγραμμα μια μεγάλη σειρά τροφών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν τρώει άσπρα άλευρα, γλουτένη, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, «ψεύτικα γάλατα», επεξεργασμένα τρόφιμα, σκόνες πρωτεΐνης, μπάρες, σιτάρι, μακαρόνια και ψωμί. Δεν καταναλώνει επίσης αλκοόλ, αναψυκτικά ή χυμούς, ενώ αναφέρει πως δεν τρώει ωμές σαλάτες.

«Δεν τρώω μετά τις 7»

Ένα από τα στοιχεία του καθημερινού της προγράμματος που ξεχωρίζει είναι η ώρα που σταματά να τρώει. Όπως αποκάλυψε, δεν τρώει μετά τις 7 το απόγευμα, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, με μοναδική εξαίρεση κάποια γιορτή ή ιδιαίτερη περίσταση. «Δεν ξενυχτάω. Δεν κάθομαι όλη μέρα. Κινούμαι. Διαβάζω. Και πειθαρχώ», έγραψε χαρακτηριστικά, συνοψίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη φιλοσοφία που έχει υιοθετήσει στην καθημερινότητά της.

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου

Η ίδια εξήγησε, πάντως, πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει μία διατροφή που μπορεί να ταιριάξει σε όλους. «Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες στα 20, στα 30, στα 40 και στα 50. Χρειάζεται να ακολουθείς την ηλικία σου, τις ανάγκες που έχει το σώμα σου και να μην παθαίνεις εμμονή», ανέφερε στο βίντεό της.

«Η διατροφή δεν είναι θρησκεία»

Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται σήμερα η διατροφή, υποστηρίζοντας πως έχει δημιουργηθεί γύρω από το φαγητό μια υπερβολική εμμονή με το αν κάποιος είναι vegan, αν τρώει κρέας ή αν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο. «Δεν μπορώ να ακούω άλλο με την τροφή ότι είναι σαν θρησκεία πλέον. “Τι τρως, είσαι vegan, κρεατοφάγος;”. Δεν έχει καμία σημασία παιδιά, από τη στιγμή που επιλέγεις να τρως καθαρές τροφές», είπε. Στη λεζάντα της ανάρτησής της επέμεινε στην ίδια άποψη, γράφοντας ότι «η διατροφή και η τροφή δεν είναι θρησκεία και εμμονή», ενώ υποστήριξε πως η αλλαγή απαιτεί προσωπική προσπάθεια και συνέπεια. «Θες αλλαγή; Χρειάζεται τότε να πειθαρχήσεις. Να δοκιμάσεις. Να σε καταλάβεις», έγραψε, προσθέτοντας πως για την ίδια το φαγητό είναι απλό.

Κλείνοντας, έδωσε τη δική της συμβουλή στους διαδικτυακούς της φίλους: «Μάθε να τρέφεσαι απλά. Να έχεις επίγνωση του τι κάνεις. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να αλλάξεις», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι όλα όσα περιγράφει αφορούν τον δικό της τρόπο ζωής και τις προσωπικές της επιλογές.