Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού φέρι Filo Jet στα ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας, καθώς οι οικογένειες των αγνοουμένων εξακολουθούν να περιμένουν με αγωνία οποιαδήποτε πληροφορία για τους δικούς τους ανθρώπους. Ανάμεσα στις τραγικές ιστορίες που έρχονται στο φως είναι εκείνη μιας οικογένειας που επέστρεφε στην Τουρκία μετά τις διακοπές της στην Κύπρο και μέσα σε λίγα λεπτά είδε τη ζωή της να αλλάζει για πάντα.
Η Αϊτέν Μπιτζέρ έχασε μέσα στον πανικό την 12χρονη κόρη της, Μιράι, ενώ αγνοείται και ο μόλις έξι ετών γιος της, Μεχμέτ Ασάφ. Η ίδια περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν όταν το πλοίο άρχισε να ανατρέπεται, καθώς προσπαθούσε απεγνωσμένα να κρατήσει τα παιδιά της κοντά της. «Μου έλεγε: Μην με αφήσεις. Και δεν άφησα την κόρη μου. Σας ορκίζομαι, δεν την άφησα», ανέφερε η μητέρα, περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές που είχε επαφή με τη 12χρονη.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την Κερύνεια
Ο πανικός που επικράτησε μέσα στο πλοίο έκανε την προσπάθειά της ακόμη πιο δύσκολη. Όπως ανέφερε, μια βαλίτσα έπεσε πάνω της, με αποτέλεσμα να χάσει για λίγο την επαφή με το παιδί. Κατάφερε να πιάσει το πόδι της κόρης της, όμως τα παπούτσια της μικρής είχαν καλυφθεί από λάδια που βρίσκονταν στο πλοίο. «Ήταν παντού γλιστερά. Ήταν σαν λάδι. Γλίστρησε από το χέρι μου», είπε η Αϊτέν Μπιτζέρ, περιγράφοντας με συγκλονιστικό τρόπο την προσπάθειά της να κρατήσει το παιδί της.
Ο σύζυγός της, Χαϊρί Μπιτζέρ, μίλησε επίσης για την ανείπωτη τραγωδία που βιώνει η οικογένειά του, καθώς από τα τρία παιδιά του ζευγαριού τα δύο αγνοούνται. «Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε, χάσαμε τα παιδιά μας. Δύο από τα τρία παιδιά μου χάθηκαν. Τα αφήνουμε πίσω σε αυτό το νησί καθώς φεύγουμε», δήλωσε, αποτυπώνοντας το μέγεθος της καταστροφής που έχει χτυπήσει την οικογένειά του.
Το Filo Jet εκτελούσε το δρομολόγιο από την κατεχόμενη Κερύνεια προς το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης, στην Τουρκία, όταν ανατράπηκε στη θάλασσα. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 259 επιβάτες και οκτώ μέλη πληρώματος. Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δεκάδες εξακολουθούν να αγνοούνται, με τις επιχειρήσεις αναζήτησης να συνεχίζονται. Το ταξίδι είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Σάββατο, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Την Κυριακή οι συνθήκες είχαν βελτιωθεί, ωστόσο στην περιοχή εξακολουθούσαν να επικρατούν δύσκολες συνθήκες όταν σημειώθηκε η τραγωδία.
Στα 514 μέτρα βάθος το Filo Jet
Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι προσπάθειες των αρχών να εντοπίσουν τα ακριβή αίτια της ανατροπής, καθώς το Filo Jet έχει βυθιστεί σε βάθος περίπου 514 μέτρων. Το μεγάλο βάθος αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις επιχειρήσεις έρευνας και ανάκτησης στοιχείων, με τις αρχές να επιχειρούν να εντοπίσουν μεταξύ άλλων και το «μαύρο κουτί» του πλοίου.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας έχουν γίνει συλλήψεις. Οκτώ μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο καπετάνιος, καθώς και ακόμη ένας άνδρας, έχουν συλληφθεί, ενώ οι αρχές εξετάζουν όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις συνθήκες της τραγωδίας.





">
">
">
">
">
">
">
">