Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη μελλοθάνατη Κρίστα Πάικ, την 50χρονη γυναίκα που είναι μελλοθάνατη στις ΗΠΑ, στο Τενεσί πιο συγκεκριμένα, εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η εκτέλεσή της έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου 2026, στις 10 το πρωί τοπική ώρα, και εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται στην πολιτεία εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.

Η υπόθεση που την οδήγησε στη θανατική ποινή ξεκινά πολύ νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 1995. Τότε η Πάικ ήταν μόλις 18 ετών και φοιτούσε στο Job Corps του Νόξβιλ. Εκεί γνώριζε τη 19χρονη Κόλιν Σλέμερ, η οποία λίγες μέρες αργότερα θα έπεφτε θύμα μιας δολοφονίας που θα έμενε για δεκαετίες στο επίκεντρο της αμερικανικής true crime επικαιρότητας.

Το έγκλημα που συγκλόνισε το Τενεσί

Στις 12 Ιανουαρίου 1995, η Πάικ, ο τότε 17χρονος σύντροφός της Ταντάριλ Σιπ και ακόμη μία 18χρονη, η Σαντόλα Πίτερσον, αποχώρησαν μαζί με τη Σλέμερ από το Job Corps. Η Σλέμερ δεν επέστρεψε ποτέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη, η Πάικ είχε μιλήσει ήδη από την προηγούμενη ημέρα σε άλλη σπουδάστρια για την πρόθεσή της να σκοτώσει τη Σλέμερ.

Μελλοθάνατη

Αργότερα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, παραδέχθηκε τη συμμετοχή της στη δολοφονία. Η ιατροδικαστική εξέταση κατέγραψε πολλαπλά τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο, χτυπήματα και σοβαρές κακώσεις στο κεφάλι, ενώ στο σώμα της Σλέμερ είχε χαραχθεί πεντάγραμμο.

Η υπόθεση πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των αναφορών σε σατανιστικά σύμβολα, τα οποία συνδέθηκαν τότε με τους νεαρούς δράστες. Ωστόσο, μεταγενέστερα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σύμβολο στο σώμα της Σλέμερ είχε χαράξει ο Σιπ και όχι η Πάικ.

Η καταδίκη σε θάνατο

Η Πάικ καταδικάστηκε το 1996 για φόνο πρώτου βαθμού και συνωμοσία για τη διάπραξη φόνου πρώτου βαθμού και της επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Έτσι έγινε η νεότερη γυναίκα που είχε καταδικαστεί σε θάνατο στη σύγχρονη ιστορία του Τενεσί, καθώς ήταν μόλις 18 ετών όταν διέπραξε το έγκλημα.

Ο Σιπ, ο οποίος ήταν 17 ετών όταν έγινε η δολοφονία, δεν μπορούσε νομικά να αντιμετωπίσει θανατική ποινή και καταδικάστηκε σε ισόβια. Σήμερα είναι επιλέξιμος για αποφυλάκιση υπό όρους. Η Πίτερσον κατέθεσε εναντίον των δύο και καταδικάστηκε σε επιτήρηση.

Μελλοθάνατη

Η μάχη των τελευταίων ημερών

Τρεις δεκαετίες μετά, η υπόθεση βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα. Η νομική ομάδα της Πάικ έχει ζητήσει από τον κυβερνήτη του Τενεσί, Μπιλ Λι, να μετατρέψει τη θανατική ποινή σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης. Στην αίτηση χάριτος υποστηρίζει ότι η ηλικία της, το εξαιρετικά βίαιο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε και σοβαρά τραυματικά βιώματα που υπέστη ως παιδί δεν παρουσιάστηκαν επαρκώς στη δίκη του 1996.

Η υπεράσπιση επικαλείται επίσης μεταγενέστερες διαγνώσεις και αξιολογήσεις, υποστηρίζοντας ότι η Πάικ αντιμετώπιζε αδιάγνωστα προβλήματα ψυχικής υγείας και συνέπειες από χρόνια κακοποίησης όταν διέπραξε το έγκλημα. Πρόκειται για επιχειρήματα που προβάλλονται σήμερα από τη νομική της ομάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφευχθεί η εκτέλεση.

Μελλοθάνατη

Η ίδια παραμένει καταδικασμένη σε θάνατο και η Πολιτεία του Τενεσί έχει ορίσει την 30ή Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία εκτέλεσης. Αν η ποινή πραγματοποιηθεί, η Κρίστα Πάικ θα γίνει η πρώτη γυναίκα που εκτελείται στο Τενεσί από το 1819, κλείνοντας ένα διάστημα περισσότερων από δύο αιώνων χωρίς εκτέλεση γυναίκας στην πολιτεία.