Μια ραγδαία και καθοριστική εξέλιξη σημειώθηκε κατά τη δίκη της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά την «Κιβωτό του Κόσμου» και τον Πάτερ Αντώνιο. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το Δικαστήριο των Ιωαννίνων εξέδωσε ομόφωνα αθωωτική απόφαση για τον ιερέα, καθώς και για όλους τους συγκατηγορούμενούς του, παιδαγωγούς και στελέχη των δομών στην Πωγωνιανή και την Κόνιτσα. Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης απαλλάσσει πλήρως τους κατηγορουμένους από τις σοβαρές κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί για σωματικές βλάβες, παράνομη κατακράτηση, παράνομη βία και απειλές σε βάρος ανήλικων φιλοξενούμενων παιδιών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πατέρας Αντώνιος αρχικά είχε κριθεί ένοχος σε δεύτερο βαθμό για έξι πράξεις βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων που βρίσκονταν υπό την προστασία του δράστη, ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, ηθική αυτουργία σε απλή σωματική βλάβη και ηθική αυτουργία σε απειλή. Με την ίδια απόφαση τα μέλη του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έκριναν ενόχους ακόμη τέσσερις συνεργάτες του πατρός Αντωνίου, μεταξύ αυτών πρώην μέλος του διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου, ο πρώην υπεύθυνος παιδαγωγών Βόλου και η πρώην διευθύντρια της δομής στο Βόλο –δείτε εδώ τις ποινές που τους επιβλήθηκαν.
Η συγκίνηση του πατέρα Αντωνίου έξω από το δικαστήριο

Η ακροαματική διαδικασία υπήρξε διεξοδική και εξαιρετικά επίπονη, καθώς διήρκεσε συνολικά δέκα συνεδριάσεις. Κατά τη διάρκειά της εξετάστηκαν ενδελεχώς μάρτυρες, έγγραφα και όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην ογκώδη δικογραφία. Το δικαστήριο, αξιολογώντας τη βαρύτητα των αποδείξεων και τη θεμελίωση των καταγγελιών, κατέληξε στην ομόφωνη κρίση ότι δεν στοιχειοθετείται καμία παράνομη πράξη από τους εμπλεκόμενους.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τοπικό μέσο epiruspost.gr, ο πατέρας Αντώνιος, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από την έδρα, εμφανώς συγκινημένος και φορτισμένος συναισθηματικά, έκανε λόγο για μια μεγάλη ηθική και ουσιαστική δικαίωση. Ο ιδρυτής της οργάνωσης υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη ικανοποίησή του δεν αφορά μόνο το πρόσωπό του, αλλά κυρίως την αποκατάσταση της αλήθειας γύρω από το πολυετές προσφερόμενο έργο της «Κιβωτού του Κόσμου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ομόφωνη αυτή απόφαση αποτελεί δικαίωση για όλους εκείνους τους ανθρώπους –εργαζομένους, εθελοντές και παιδαγωγούς– που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη στήριξη των παιδιών και των δομών επί σειρά ετών. Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε πως η νομική μάχη δεν έχει τελειώσει οριστικά, καθώς υπάρχουν και άλλες δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλα επίπεδα της Δικαιοσύνης, εκφράζοντας ωστόσο την εμπιστοσύνη του ότι η αλήθεια θα λάμψει στο σύνολό της.

Λιάγκας για καταδίκη πατέρα Αντωνίου: «Εκείνοι που τον υποστήριζαν, που είναι τώρα; Και εγώ την πάτησα»
Ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο της απόφασης έδωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, τονίζοντας πως η δικαστική διαδικασία αποδόμησε πλήρως το κατηγορητήριο. Ο δικηγόρος Δημήτρης Δήμος σημείωσε ότι, έπειτα από την αναλυτική εξέταση της υπόθεσης στο ακροατήριο, αποδείχθηκε στην πράξη πως οι καταγγελίες στερούνταν ερεισμάτων. Χαρακτήρισε την απόφαση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αξιολογήθηκε αντικειμενικά και με νομική ακρίβεια ο τρόπος λειτουργίας των δομών κατά την επίμαχη περίοδο. Από την πλευρά της, η Χριστίνα Μάστορα, συνήγορος του πατέρα Αντωνίου και των παιδαγωγών, έκανε λόγο για μια ουσιαστική νίκη της Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε ότι η κρίση του δικαστηρίου βασίστηκε αυστηρά στα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας και όχι στις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη εξαιτίας της τεράστιας δημόσιας προβολής που είχε λάβει η υπόθεση.
Τέλος, ο συνήγορος υπεράσπισης Γεώργιος Γεωργίου στάθηκε στην ψυχολογική και κοινωνική επιβάρυνση των εντολέων του. Όπως τόνισε, οι κατηγορούμενοι αντιμετώπισαν επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια μια άδικη δημόσια καταδίκη πριν καν προλάβουν να δικαστούν και να ακουστούν οι θέσεις τους. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία και να δώσουν την ανάλογη δημοσιότητα στην ομόφωνη αθωωτική απόφαση, αποκαθιστώντας την τιμή και την υποληψή τους.
Όσα είχε πει ο πατέρας Αντώνιος μετά την καταδίκη του
Ο πάτερ Αντώνιος μιλώντας στην εκπομπή Αλήθειες με την Ζήνα μετά την καταδίκη του, είχε πει σχετικά με την υπόθεση: «Λυπάμαι πάρα πολύ για όλη αυτή τη κατάσταση, θεωρώ πάρα πολύ μεγάλη αδικία αυτό που έχει συμβεί, στην ουσία μπορώ να πω ότι είναι μια μισή δίκη στην οποία εμείς δεν απολογηθήκαμε, δεν αγόρευσαν οι δικηγόροι μας, δεν εξετάστηκαν οι μάρτυρες μας. Προστατεύτηκαν με έναν τρόπο ακραίο όλοι οι κατήγοροι. Θεωρώ ότι ξέρω τόσο πράγματα, φοβάμαι να μιλήσω, γιατί δεν ξέρω και τι άλλο… Όταν προσπαθήσαμε να βγούμε να μιλήσουμε κανείς δεν ενδιαφερόταν.
Όλοι αυτοί που έβγαιναν και μίλαγαν εχθές, κανένας τους δεν ήρθε μέσα στην αίθουσα να παρακολουθήσει και να αποκτήσει άποψη, να δει όλους αυτούς τους ανθρώπους, όλα αυτά τα ταλαίπωρα παιδιά, που ήρθαν να μιλήσουν. Να δουν σε τι κατάσταση ήταν. Να δει τους μάρτυρες μας που με σθένος και με θάρρος πήγαν εκεί και ομολόγησαν την αλήθεια. Όλοι αυτοί μπήκαν στην άκρη. Οτιδήποτε είχε να κάνει με την υπεράσπισή μας, δεν μέτρησε. Προσεύχομαι στο Θεό να μου δίνει δύναμη, και σε αυτούς τους ανθρώπους. Πάντα ελπίζω στο Θεό ότι φωτίζει τους ανθρώπους στο καλό και στο Δίκιο».
Σε άλλο σημείο, είπε: «Σε αυτό το σημείο, εννοείται δεν το περιμέναμε. Από εκεί και πέρα είναι θα έλεγα κάτι πολύ τραγικό, δεν θέλω να το χαρακτηρίσω. Εμείς που δώσαμε τη ζωή μας 25 ολόκληρα χρόνια, ξέραμε ότι παίζαμε το κεφάλι μας κορώνα γράμματα. Αυτή η αρπαγή, αυτή η βία, χωρίς καν να ακουστούμε εμείς για στοιχεία και κατηγορίες που αποδείχτηκαν ψεύτικές, ήρθαν τα παιδιά και το είπαν με τέτοιο σθένος μπροστά στους δικαστές. Οτιδήποτε όμως χαλούσε αυτή τη καταδικαστική απόφαση, έπεσε στον κάλαθο των αχρήστων. Γίνεται προσπάθεια να τιμωρηθούν ακόμη και οι μάρτυρες αυτοί που προσπάθησαν να πουν την αλήθεια.
Τι να σας πω τώρα; Είναι δυνατόν, ο πατήρ Αντώνιος, που φτιάξαμε την Κιβωτό με τόσο κόσμο… Η Κιβωτός του Κόσμου δεν ήταν μόνο 10 πρόσωπα, είναι μια συλλογική οργάνωση όπου συμμετείχαν σε αυτή χιλιάδες άνθρωποι. Είχαμε εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά να μπαίνουν και να βγαίνουν. Αυτά τα ψέματα τα έβαλαν στο στόμα κάποιων παιδιών που όμως δεν άντεξαν αυτά τα ψεύδη, και ήρθαν μετά από 2 χρόνια, τα ίδια τα παιδιά, και ομολόγησαν τα παιδιά την αλήθεια, τι να πω;» είπε φανερά αναστατωμένος.
Μάλιστα, αναφερόμενος στα μηνύματα στήριξης του κόσμου, ο πατέρας Αντώνιος, είπε στην κάμερα: «Πραγματικά είναι συγκινητική του κόσμου η αντίδραση, ο κόσμος πιστεύει σε εμένα, όσοι άνθρωποι συμμετείχαν μέσα στο έργο αυτό και βίωσαν τον αγώνα μας ξέρουν και γνωρίζουν 100%. Εγώ θα μπορούσα να φέρω εκατοντάδες μάρτυρες, δυστυχώς δεν έγινε αυτό. Δεν εξετάζονται τα πράγματα όπως έπρεπε. Αυτά τα έχω πει και εγώ αρκετές φορές, η αλήθεια είναι ότι όπως σας είπα συμφέροντα υπάρχουν πάρα πολλά από πίσω. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Μακάρι να υπήρχε κάμερα μέσα στο δικαστήριο για να μπορεί ο κόσμος να τα δει αυτά τα πράγματα».
Σχετικά με την καταδίκη του, τονίζει: «Κάθε φορά που μιλάω, κάθε φορά που βγαίνω και λέω κάποια πράγματα που θεωρώ υποχρέωσή μου να το κάνω για όλο αυτό το κόσμο που πορευτήκαμε και δημιουργήσαμε τη Κιβωτό του Κόσμου, ναι, υπάρχει φόβος. Με την έννοια ό,τι είπαμε, ό,τι μάρτυρες φέραμε, έπεσαν στο κενό και από εκεί και πέρα βγαίνει μια τέτοια… από πίσω κρύβει άλλα σχέδια. Την εξόντωσή μου την πραγματική, εκτός από την ηθική μου εξόντωση και την βιολογική και γενικότερα την ύπαρξή μου πιστεύω».




">
">
">
">
">
">
">
">