Γλυκιά σεφουκλωτή πίτα Νάξου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ξεχωριστή συνταγή!

Γλυκιά σεφουκλωτή πίτα Νάξου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να φτιάξετε και να μην μείνει ούτε ένα κομμάτι από αυτή μέσα στο σπίτι, καθώς θα την λατρέψουν όλοι.

Αυτή η Σεφουκλωτή είναι μία παραδοσιακή γλυκιά πίτα από την Ποταμιά της Νάξου. Σεφουκλωτή στη Νάξο θα δοκιμάσετε γλυκιά και αλμυρή. Άλλοτε σαν κομμάτια από πίτα ολόκληρη ή σαν ατομικές Σεφουκλωτές συνήθως αλμυρές με τυρί που γίνονται στο τηγάνι ή στο φούρνο. Την βρήκαμε στο argiro.gr

Expand player

Προετοιμασία: 0:30' Μαγείρεμα: 1:30'

Μερίδες: 16

Υλικά Συνταγής

  • 3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • το χυμό από μισό λεμόνι (μικρό)
  • νερό όσο σηκώσει

Για τη γέμιση

  • 1.200 γραμ. καθαρισμένα σέφουκλα (σέσκουλα)
  • 1/2 ματσάκι μάραθο ή άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • 1/3 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο (κρατάμε 1/4 για το φύλλο και το ταψί)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.γλ. ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι για το τέλος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για την γλυκιά σεφουκλωτή πίτα Νάξου, με χόρτα σέσκουλα και σταφίδες, ετοιμάζουμε πρώτα τα φύλλα.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη απαλή και εύπλαστη.

Τη βάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30΄. Μετά, τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια. Ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο δυο χοντρά φύλλα με διάμετρο 35-40 εκ. Θα βάλουμε 1 φύλλο κάτω, ένα φύλλο πάνω και στη μέση η γέμιση.Επίσης, για σένα που νηστεύεις έχουμε αυτή την συγκλονιστική συνταγή για σαραγλί! Δες την εδώ!

Για τη γέμιση

Στραγγίζουμε τα πλυμένα σέσκουκλα πολύ καλά και τα χοντροκόβουμε. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 3/4 από το ελαιόλαδο. Το υπόλοιπο το κρατάμε στην άκρη για το ταψί και τα φύλλα.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τα σέσκουκλα και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 10 ανακατευοντας, να χάσουν τον όγκο τους, να μαραθούν και να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το μάραθο, τον άνηθο και το αλάτι. Προσθέτουμε το ρύζι, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και ρίχνουμε μέσα στη γέμιση το μέλι, τη ζάχαρη και τις σταφίδες.

Λαδώνουμε ένα ταψί 35 εκ. Απλώνουμε ένα φύλλο (το μεγαλύτερο) κάτω. Βάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Κλείνουμε τις άκρες των φύλλων σε κόθρο.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ραντίζουμε την επιφάνειά της με λίγο λάδι. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε τη γλυκιά σεφουκλωτή σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C αντιστάσεις κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν θέλουμε μπορούμε να περιχύσουμε την πίτα με μέλι.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες βουτηγμένοι στο λεμόνι - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου βάζει "φωτιά" στο τραπέζι της σαρακοστής

Νηστίσιμα μπιφτέκια με κάρυ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό για να βγουν αφράτα