Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες βουτηγμένοι στο λεμόνι - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου βάζει "φωτιά" στο τραπέζι της σαρακοστής

Είναι με ρύζι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες βουτηγμένοι στο λεμόνι - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου βάζει

Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες βουτηγμένοι στο λεμόνι με ρύζι, vegan, πεντανόστιμοι από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα την κλασική συνταγή. Μια συνταγή που σίγουρα θα βάλει φωτιά στο τραπέζι της Σαρακοστής σας.

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr και την αναλύουμε παρακάτω.Η γέμιση θυμίζει κιμά χωρίς να έχει κιμά! Αν είσαι χορτοφάγος ή νηστεύεις δοκίμασε τους οπωσδήποτε. Η κρέμα με το λεμόνι και τον άνηθο που περιχύνω τους ντολμάδες είναι φανταστική

Υλικά Συνταγής

    • 1 λάχανο μεγάλο (αφράτο και ελαφρύ)

Για τη γέμιση

  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό
  • 1½ φλ. ρύζι για γεμιστά
  • 3 κ.σ σταφίδα μαύρη
  • 1/3 φλ. κουκουνάρι
  • 1/3 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα

  • 2 κ.σ κορν φλάουρ
  • 500 γραμ. ζωμό από τους ντολμάδες
  • το χυμό από 1/2-1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο ψιλοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση

  • Αυτοί οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες με ρύζι και υπέροχη κρέμα με λεμόνι είναι τόσο νόστιμοι που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα την κλασική συνταγή.
  • Πρώτα πρέπει να ζεματίσουμε το λάχανο. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα. Κόβουμε το κοτσάνι βαθιά ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα εκεί που ήταν το κοτσάνι. Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 -10′ λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, και το βγάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Όσα να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, το καρύδι τη σταφίδα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κι ανακατεύουμε.
  • Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. (Τα κρατάμε όλα και τα βάζουμε στη βάση της κατσαρόλας σαν στρώμα). Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
  • Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον με την ένωση προς τα κάτω και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
  • Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και αλατοπιπερώνουμε.
  • Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε τους λαχανοντολμάδες.
  • Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.
  • Μπορούμε να τους σερβίρουμε σκέτους ή με τη σάλτσα λεμονιού που σας έχω παρακάτω.

Για τη σάλτσα λεμονιού

  • Για την σάλτσα με λεμόνι και άνηθο, θα χρησιμοποιήσουμε το ζωμό που βράσαμε τους λαχανοντολμαδες.
  • Ζεσταίνουμε το ζωμό των ντολμάδων σε μικρή κατσαρόλα. Διαλύουμε το κόρνο φλάουρ με λίγο νερό. Το προσθέτουμε στον ζωμό και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Στύβουμε το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο. Μπορούμε να κάνουμε πιο αραιή τη σάλτσα προσθέτοντας λίγο ζωμό από το φαγητό.
  • Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού.

Και οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες έχουν τα μυστικά τους!

  • Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό που το έχουμε συνδέσει με ψιλοκομμένο κρέας και κιμά. Όμως οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες είναι μια υπέροχη συνταγή ιδανική για όσους κάνουν vegan διατροφή ή νηστεύουν. Είναι μια υγιεινή πρόταση για ένα χορτοφαγικό γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιδανικό για κάθε μέρα όχι μόνο για νηστεία.
  • Το λάχανο που θα πάρετε πρέπει να είναι μεγάλο αλλά πολύ αφράτο κι ελαφρύ. Λάχανο βαρύ και σφιχτό δεν κάνει για λαχανοντολμάδες.
  • Το κουκουνάρι και το ψιλοκομμένο καρύδι δίνει την αίσθηση του κιμά στους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες.
  • Τα μπόλικα μυρωδικά μέσα στη γέμιση δίνουν υπέροχο άρωμα.
  • Τα κοτσάνια από το λάχανο τα κάνουμε στρώση στην κατσαρόλα κι ακουμπάμε επάνω τους λαχανοντολμάδες.
  • Οι λαχανοντολμάδες θέλουν χαμηλή φωτιά για να μην διαλύονται στο βράσιμο. Αφού τους βάλουμε σειρά σειρά στην κατσαρόλα βάζουμε επάνω ένα πιάτο ώστε να τους κρατάει σταθερούς και να μην ανοίξουν στο βράσιμο.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να διαλύσετε τη σάλτσα τους με λίγο γιαούρτι να τα ανακατέψετε και να έχετε μια πλούσια κρεμένια σάλτσα.
  • 1 τριμμένη ντομάτα στη γέμιση δίνει έξτρα νοστιμιά.

Κι αν θες κι ένα νηστίσιμο γλυκό, θα τρελαθείς σίγουρα με αυτή την σταφιδόπιτα! Δες την συνταγή αναλυτικά εδώ!

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Τα μυστικά για να γίνουν "λουκούμι"

Η κορυφαία μαγείρισσα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μοιράστηκε με το Youweekly.gr μια από τις καλύτερες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα. Πώς μπορείς κι εσύ να φτιάξεις ντολμαδάκια γιαλαντζί με μπόλικο λεμόνι και να βγουν σαν "λουκούμι"; Παρακάτω θα μάθεις τα μυστικά για να μην μείνει ούτε ένα στο πιάτο!

"Τέτοια ντολμαδάκια έχω φάει στην Πόλη, στη Συρία, στο Λίβανο. Αλλά την ελληνική νοστιμιά με τα μπόλικα μυρωδικά και τη σως γιαουρτιού που σας προτείνω στο argiro.gr μόνο στη χώρα μου τη βρίσκω. Θυμίζει μανούλα και πεθερά μαζί!"

Υλικά Συνταγής

      • 60 αμπελόφυλλα τρυφερά
      • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα
      • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
      • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
      • 1 φλ. ελαιόλαδο
      • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
      • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
      • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
      • 1 λεμόνι
      • 1 ντομάτα τριμμένη
      • αλάτι
      • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σως γιαουρτιού

      • 400 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
      • χυμό από 1 λεμόνι
      • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
      • 2 κ.σ. κρύο νερό
      • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
      • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
      • αλάτι

Εκτέλεση της συνταγής γιουβαρλάκια γιαλαντζί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

      • Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα, μουσκεύουμε πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.
      • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.
      • Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6΄-7΄, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.
      • Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.
      • Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
        Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.
      • Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.
      • Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. Σιγοβράζουμε τα γιαλαντζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄. Σερβίρονται κρύα με σως γιαουρτιού.

Για τη σως γιαουρτιού

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Σημείωση: Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 2 κ.σ. κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα.