Σαραγλί από την Πόλη και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το ξύλο κανέλας ξυπνάει μνήμες από Ανατολή

Η συνταγή που θα σε ταξιδέψει!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σαραγλί από την Πόλη και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το ξύλο κανέλας ξυπνάει μνήμες από Ανατολή

Η απόλυτη συνταγή για Σαραγλί από την Πόλη και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μόνο για μερακλήδες! Το ξύλο κανέλας ξυπνάει μνήμες από Ανατολή και δεν θα μείνει ούτε ένα μικρό κομματάκι. Βήμα - βήμα πώς να το φτιάξεις...

Το σαραγλί είναι ένα υπέροχο σιροπιαστό γλύκισμα, που έφεραν αρχικά οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Σήμερα, το απολαμβάνουμε σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί μια πολύ ωραία ιδέα για κέρασμα στις γιορτές του Πάσχα ή των Χριστουγέννων.

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 100 γραμ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης αλεσμένο
  • 100 γραμ. ψίχα αμύγδαλο αλεσμένη
  • 100 γραμ. ψίχα καρύδι αλεσμένο
  • 250 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. νερό
  • 2 κ.σ. μέλι
  • ½ πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 ξύλο κανέλα

Εκτέλεση

Για το πολίτικο σαραγλί με φυστίκι Αιγίνης, ανοίγουμε το φύλλο κρούστας από τη συσκευασία του. Είναι απαραίτητο να διατηρούμε τα φύλλα μας σκεπασμένα με νωπή, καθαρή πετσέτα, για να μην στεγνώνουν και σπάνε όση ώρα δουλεύουμε.

Θα χρειαστούμε μια ξύλινη λεπτή βέργα, όπως αυτή που χρησιμοποιούν στην Πελοπόννησο για την παρασκευή σαμουσάδων. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια μεταλλική βέργα πολύ λεπτή ή μια μεγάλη βελόνα πλεξίματος.

Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο. Με τη στενή πλευρά των φύλλων προς τα εμάς, γυρίζουμε τα φύλλα 10 εκατοστά, σαν να τα διπλώνουμε. Πασπαλίζουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι. Βάζουμε τη βέργα κατά μήκος του φύλλου, εκεί που το διπλώσαμε, και χαλαρά ρολάρουμε το φύλλο στη βέργα. Κρατώντας αντίσταση με τα δάχτυλα, στη μια πλευρά του ρολού, πιέζουμε και σουρώνουνε το φύλλο ελαφρά.

Με προσοχή, σπρώχνουμε το σαραγλί από τη βέργα.

Το βάζουμε σε μικρό λεπτό ταψάκι. Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα σαραγλί. Γίνονται 6 στο σύνολο, 2 από κάθε είδος (φιστίκι, καρύδι, αμύγδαλο). Τα τοποθετούμε στο ταψί εναλλάξ, πλάι πλάι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C, στις αντιστάσεις. Λιώνουμε το βούτυρο. Κόβουμε το σαραγλί μέχρι κάτω, σε φέτες 1,5 – 2 εκατοστών. Περιχύνουμε σιγά σιγά όλο το βούτυρο, φροντίζοντας να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο και να ψηθεί μέχρι την καρδιά του σαραγλί.

Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά. Το αφήνουμε λίγα λεπτά στον πάγκο να κοπεί ο βρασμός του. Όπως το βγάζουμε καυτό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα, μέχρι να πιει όλο το σιρόπι.

Προσοχή, όχι όλο το σιρόπι μαζί. Λίγο λίγο. Πασπαλίζουμε εναλλάξ το κάθε σαραγλί με τον αντίστοιχο ξηρό καρπό που το γεμίσαμε. Αφήνουμε το σαραγλί να κρυώσει τελείως και να παγώσει το σιρόπι κι έπειτα σερβίρουμε.

argiro.gr

Τα μυστικά που θα απογειώσουν το σαραγλί σου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - SOS η κανέλα

  • Ένα μυστικό που πρέπει να γνωρίζετε αφορά το ψήσιμο του σαραγλί. Πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα, εξασφαλίζει το στέγνωμα των φύλλων μέχρι μέσα, ενώ τα αφήνει μαλακά και αέρινα. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό σαραγλί που συγχρόνως λιώνει στο στόμα.
  • Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να ρίξετε το λιωμένο βούτυρο από πάνω, να βραχεί όλο το γλυκό πολύ καλά κι όχι να βουτυρώσετε τα φύλλα, γιατί η απορρόφησή του λιωμένου βούτυρου, φουσκώνει το σαραγλί και το κάνει πιο αφράτο.
  • Τέλος, για ένα σωστό και ομοιόμορφο σιρόπιασμα, ρίξτε το σιρόπι όταν γλυκό και σιρόπι είναι ακόμα ζεστά και τα δύο αλλά όχι καυτά. Αυτό θα επιτρέψει στο σαραγλί μας να ρουφήξει όλο το σιρόπι και να μελώσει υπέροχα! Αν θες να φτιάξεις και το τέλειο κυρίως πιάτο ιδού η συνταγή για αφράτα μπιφτέκια - Είναι λουκούμι