Aϋπνία: 7 μυστικά για να την καταπολεμήσεις απολαμβάνοντας ένα ήρεμο & ποιοτικό ύπνο!

Έτσι θα κοιμηθείς σε χρόνο dt!

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Η αϋπνία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σου αλλά και την υγεία σου. Και αυτό γιατί η δυσκολία στο να απολαύσει κανείς ένα ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο έχει, σύμφωνα με τους ερευνητές, αρνητικές επιπτώσεις στην αντοχή, στην πνευματική υγεία αλλά και στη γενική ευεξία σου.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορείς να πάρεις για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την αϋπνία. Παρακάτω θα δεις επτά μυστικά για έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. (δες και το κόλπο για να κοιμηθείς σαν μικρό παιδί – Η τεχνική είναι ήδη viral στο TikTok)

Aϋπνία: 7 μυστικά για να την καταπολεμήσεις απολαμβάνοντας ένα ήρεμο & ποιοτικό ύπνο!

  1. Δημιούργησε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Φτιάξε ένα ήρεμο περιβάλλον στο υπνοδωμάτιό σου. Χρησιμοποίησε απαλό φωτισμό, αρωματικά κεριά ή αιθέρια έλαια στο χώρο για να δημιουργήσεις μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.

    γυναίκα που δυσκολεύεται να κοιμηθεί
    Shutterstock
  2. Καθόρισε τη ρουτίνα του ύπνου σου. Δημιούργησε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Φρόντισε να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα καθημερινά, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, για να εκπαιδεύσεις το σώμα σου σε μια καθορισμένη ώρα για ύπνο.
  3. Περιόρισε την καφεϊνη και το αλκοόλ. Απόφυγε την κατανάλωσή τους τουλάχιστον 4-6 ώρες πριν από τον ύπνο. Και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σου.
  4. Κράτα μακριά τις ηλεκτρονικές συσκευές από το κρεβάτι σου. Απομάκρυνε τα τηλέφωνα, τα tablet και τους υπολογιστές από το κρεβάτι σου πριν από τον ύπνο. Το μπλε φως από αυτές τις συσκευές μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης και να δυσκολέψει τον ύπνο σου.
  5. Επιδώσου σε ασκήσεις χαλάρωσης. Πρακτικές όπως η γιόγκα και οι αναπνευστικές ασκήσεις μπορούν να σε χαλαρώσουν και να διευκολύνουν τον ύπνο σου.
  6. Διατήρησε το υπνοδωμάτιό σου σκοτεινό και δροσερό. Βεβαιώσου ότι το υπνοδωμάτιό σου είναι σκοτεινό, δροσερό και καλά αεριζόμενο. Η δροσερή θερμοκρασία και η έλλειψη φωτός είναι ό,τι καλύτερο για έναν βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο.
  7. Απόφυγε άγχος και στρες. Προσπάθησε να αποβάλλεις το ψυχολογικό άγχος πριν πας για ύπνο. Φρόντισε να ασχοληθείς με χαλαρωτικές δραστηριότητες ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Ακολουθώντας αυτά τα επτά μυστικά, θα καταπολεμήσεις την αϋπνία και θα απολαύσεις έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. Θυμήσου ότι ο υγιής ύπνος είναι σημαντικός για τις καθημερινές σου αποδόσεις αλλά και για την ευεξία σου.