Φτιάξε την lemon pie της Βέφας Αλεξιάδου και «τρέλανε» κόσμο - Προσοχή στο χυμό λεμονιού

Η συνταγή και η εκτέλεση

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φτιάξε την lemon pie της Βέφας Αλεξιάδου και «τρέλανε» κόσμο - Προσοχή στο χυμό λεμονιού

Κόσμο «τρελαίνει» η συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου, για πεντανόστιμη lemon pie, που αρέσει σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Δώστε προσοχή στο χυμό λεμονιού, μην πέσει παραπάνω και κάνει ξινό το γλυκό σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Αυτά είναι τα υλικά και η εκτέλεση

Υλικά για την κρεμά

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/3 κούπας κορν φλάουρ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κούπα χυμό ανανά χωρίς ζάχαρη
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο ανανά (κονσέρβας)
  • 4 κροκαδια αυγού
  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • για τη μαρέγκα
  • 5 ασπράδια αυγού
  • 1/4 κουτ. γλυκού κρεμοριο
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1/2 κούπα ζάχαρη

για τη ζύμη

  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3/4 κούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας κρύο νερό
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο και με τα δάχτυλα μας τρίβουμε το βούτυρο να μπει στη ζύμη, να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το κρύο νερό και το χυμό λεμονιού και ζυμώνουμε να γίνει μια λεία ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη για 15-20 λεπτά στο ψυγείο τυλιγμένη σε μεμβράνη.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την τοποθετούμε σε ταψάκι για τάρτες με διάμετρο 25εκατ. καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι εδώ κι εκεί και ψήνουμε την τάρτα στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά να ροδίσει.

Για την κρεμά

  • Σε μια κατσαρόλα χτυπάμε με σύρμα τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι και τα κροκάδια να πήξουν. Ζεσταίνουμε το χυμό ανανά και τον ρίχνουμε μεμιάς στα κροκαδια ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρεμά.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τα κομμάτια ανανά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρεμά να κρυώσει και την στρώνουμε μέσα στην ψημένη τάρτα.

Για τη μαρέγκα

  • Σε μια λεκανιτσα χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια με το κρεμοριο να πηξουν. Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας σιγά σιγά τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Η μαρέγκα πρέπει να στέκεται.
  • Στοιβάζουμε τη μαρέγκα πάνω στην τάρτα και με την πίσω μεριά ενός κουταλιού κάνουμε σχεδία.
  • Την πιέζουμε προς τις άκρες της τάρτας να πάει παντού για να μην τραβηχτεί κατά το ψήσιμο.
    Μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κατά το χτύπημα της μαρέγκας και να της δώσουμε ο, τι χρώμα μας αρέσει.
  • Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 10-12 λεπτά να ροδίσει ελαφρώς.
    Για να κάνει πιο ωραίο χρώμα μπορούμε πριν την ψήσουμε να την πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη ή αμύγδαλο φίλε για εξτρά γεύση και τραγανή υφή.

Αν θέλετε μαζί με το γλυκό σας να φτιάξετε και ένα αλμυρό, το νηστίσιμο γιουβέτσι της Βέφας Αλεξιάδου είναι το κάτι άλλο, το λεμόνι που θα βάλετε πάνω θα το απογειώσει κυριολεκτικά. Μια συνταγή για να τρώτε τις ημέρες της σαρακοστής χωρίς καμία ενοχή και τύψεις.

Εκτός της lemon pie κάνε και έναν νόστιμο μπακλαβά από τα χέρια της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου μας έχει μια πεντανόστιμη συνταγή για μπακλαβά, με την οποία θα γλείφετε τα δάχτυλα σας, όταν είναι έτοιμη και την δοκιμάσετε. Ειδικά, αν προσέξετε την κανέλα όταν την ρίξετε με τα άλλα υλικά σας, θα την πάτε σε άλλο λέβελ.

Πάμε να δούμε την συνταγή αναλυτικά παρακάτω. Τι υλικά θα χρειαστείτε και πως θα την επιτύχετε βήμα προς βήμα.

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1/2 κιλό αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
  • 1/2 κιλό καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 3 κουταλιές κανέλα
  • 1 κουταλιά γαρύφαλλο
  • 2 κούπες βούτυρο καθαρισμένο
  • ολόκληρα γαρύφαλλα
  • για το σιρόπι
  • 6 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 1/2 κιλό γλυκόζη ή μέλι
  • λίγη βανίλια (προαιρετικά) ή 2 φλούδες λεμόνι ή 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε τα καρύδια, τ΄ αμύγδαλα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Λιώστε τη μαργαρίνη και το βούτυρο μαζί. Βουτυρώστε ένα ταψί 35 εκ. και στρώστε 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα. Πασπαλίστε λίγο από το μίγμα των καρυδιών.

Συνεχίστε στρώνοντας δύο-δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζοντας με το μίγμα των καρυδιών, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώστε με 4 φύλλα, όπως αρχίσατε. Κόψτε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή, τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια και μπήξτε στο καθένα από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο. Περιχύστε τον με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίστε τον με λίγο κρύο νερό. Σ' αυτό το στάδιο μπορείτε, αν θέλετε, να τον φυλάξετε στην κατάψυξη. Ψήστε τον στους 175 βαθμούς Κελσίου, 30'-40', να ροδίσει καλά. Σ

το μεταξύ, βάλτε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράστε τα 5'. Εάν χρησιμοποιήσετε κονιάκ, ρίξτε το στο σιρόπι, όταν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Περιχύστε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Αφήστε τον να σταθεί, ώσπου να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς. Για να διατηρηθεί τραγανιστός, μην τον σκεπάσετε και μην τον βάλετε στο ψυγείο. Φτιάξτε τον μπακλαβά μόνο με καρύδια ή μόνο με αμύγδαλα, αν προτιμάτε. Διατηρείται μια εβδομάδα.