"Είναι φρικιαστικό να βλέπεις..." - Αφοπλιστικός ο Γρηγόρης Λέων για την υπόθεση της Πάτρας

Αποκλειστική συνέντευξη

Είναι fashion icon ο Γρηγόρης Λέων; Σίγουρα είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, που το twitter τον αποθεώνει σε κάθε του εμφάνιση. Με άρτιες επιστημονικές γνώσεις, η ευγενική παρουσία του στάθηκε καταλυτική για την υπόθεση της Πάτρας, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο.

Μιλώντας με λόγια απλά και έχοντας το βλέμμα του καρφωμένο στον φακό, ο πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας Γρηγόρης Λέων, με το μυστηριώδες χαμόγελο, που έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την υπόθεση, είναι ουσιαστικά εκείνος που έριξε φως για να ανοίξουν πολλά στόματα. Full time απασχολημένος στην καθημερινότητά του, που ξεκινά από τις 5 το πρωί, το YOU βρέθηκε μαζί του και έμαθε τα πάντα γι' αυτόν...

Expand player

Με καταγωγή από την Πρέβεζα, ο Γρηγόρης Λέων μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους μαζί με την μικρότερη αδελφή του. Με συνεχόμενα αριστεία και βραβεία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, έκανε εκεί δύο μεταπτυχιακά, διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικότητα στο Τμήμα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, στο Παίδων Αγία Σοφία, καθώς και στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Broward Examined Office στην Πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Από την Τζώρτζια Συρίχα

Απόσπασμα από την συνέντευξη του Γρηγόρη Λέων

Τι πήγε επομένως λάθος και πώς κατάφερε στην προκειμένη υπόθεση η κ. Πισπιρίγκου να αναδείξει τις παθογένειες ενός συστήματος και να κοροϊδέψει τους πάντες;

Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε μόλις ολοκληρωθούν όλες οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και καταλήξουμε σε ασφαλή πλέον συμπεράσματα, που δεν θα επιδέχονται κανενός ερωτήματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι υπήρχαν αστοχίες και αναφέρομαι και σε συναδέλφους μου και ως προς τις διαδικασίες. Εμείς ως ιατρική κοινότητα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε από μόνοι μας, αν και μια τέτοια ενδοσκόπηση δεν είναι αρκετή γι' αυτή την υπόθεση. Θεωρώ ότι και η Πολιτεία πρέπει να σκύψει επάνω σε αυτή την ειδικότητα, να την στηρίξει για να μην επαναληφθούν τέτοιες αστοχίες και οι ιατροδικαστές να επαναποκτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ναι αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τρεις ζωές που χάθηκαν...

Σαφώς, δεν το συζητάμε. Εμένα προσωπικά με στενοχωρούν και κάποιες συμπεριφορές που ξεφύγανε αρκετά στα ΜΜΕ, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά με δική μας. Ήταν η μοναδική υπόθεση που κανονικά οι πραγματογνώμονες δεν θα έπρεπε να μιλούν, αντίθετα, όμως, δίνανε παθιασμένες -κιόλας- συνεντεύξεις, υποστηρίζοντας την αρχική τους εκτίμηση. Ήταν ένα βασικό λάθος που δεν θα έπρεπε να γίνει, γιατί εμπόδιζε την επανεκτίμηση των ιατροδικαστικών διερευνήσεων. Όταν είμαστε σε φάση επανεκτίμησης και υπάρχουν πραγματογνώμονες οι οποίοι δημόσια επιβεβαιώνουν μια λανθασμένη άποψη προφανώς έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα και βέβαια είναι λυπηρό το φαινόμενο να βγαίνει ένας δικηγόρος και να κατονομάζει πρόσωπα.

Μιλάτε για τον κ. Λύτρα που βγήκε και είπε για τον κ. Τσαντίρη και για την κ. Τσιόλα στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη...

Ναι. Αυτό που έγινε αφενός έκανε τους συναδέλφους μου, εάν δεν ήταν αλήθεια, να αντιδράσουν και αφετέρου πρέπει να δούμε πώς δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια συμπεριφορά, γιατί προφανώς εδώ έχουμε ένα σοβαρότερο πρόβλημα. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε οικογένεια να έχει τόσο πάθος με τη δημοσιότητα, πάθος με τα Μέσα -ακόμα και μέσα από τη φυλακή- και αυτό νομίζω ότι προκάλεσε κι όλα τα υπόλοιπα. Η οικογένεια έδωσε πρώτη τα ιατρικά δεδομένα των παιδιών, η οικογένεια είπε τα πάντα για τους θανάτους των παιδιών, για τα νοσοκομεία, έβγαζαν τα πάντα στη δημοσιότητα και έτσι εξιχνιάστηκε η υπόθεση. Αυτή η δημόσια παρουσία γύρισε μπούμερανγκ στους δράστες...

Πόσα βράδια μείνατε ξάγρυπνος για να μελετήσετε αυτή την υπόθεση;

Εμένα μου αρέσει γενικά το διάβασμα, αλλά η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν εύκολη, απαιτούνταν πολλή μελέτη. Αντάλλασα απόψεις και με συναδέλφους από άλλες χώρες και με άλλες ειδικότητες. Πριν βγει μια ολοκληρωμένη, τεκμηρειωμένη άποψη χρειάστηκε να ακούσω κι άλλες απόψεις προκειμένου να είμαι σίγουρος 100% γι' αυτά που έλεγα. Γιατί εάν ήταν κάτι εσφαλμένο εξαρχής θα ήταν τραγικό από μέρους μου, ήμουν ένας επιστήμονας που έβλεπα τα ευρήματα και έπρεπε να δώσω τη σωστή ερμηνεία.

Συνέπειες θα υπάρξουν για τους ιατροδικαστές που έκαναν λάθος ή θα το ξεχάσουμε;

Επειδή ο καθένας τους ανήκει σε κάποια δημόσια υπηρεσία, εννοείται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες που ανήκουν θα επιληφθούν των όποιων ευθυνών έχουν και θα υπάρξουν και οι ανάλογες συνέπειες. Βέβαια, δεν πιστεύω ότι υπήρξε δόλος -σίγουρα υπήρξαν αστοχίες χωρίς αμφιβολία- αλλά μια μορφή τιμωρίας πρέπει να υπάρξει. Νομίζω ότι έχει αναδειχθεί όλη η αλήθεια από εμάς που ασχοληθήκαμε με την υπόθεση και αυτοί που πρέπει να πάρουν τώρα κάποιες αποφάσεις γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν.

Σας έχει σοκάρει αυτή η ιστορία;

Δεν με έχει σοκάρει ότι χάθηκαν τρία αγγελούδια από την ίδια τους τη μητέρα, με έχει σοκάρει ότι η μητέρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα -εάν φανεί ότι και τα άλλα δυο είναι εγκληματικές ενέργειες- έχει κάνει προφανώς τρεις εγκληματικές ενέργειες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψω αυτό που έγινε, αν σκεφτούμε και τον τρόπο που έγινε, να βλέπεις τις τελευταίες στιγμές του παιδιού σου που χάνεται, να υπάρχει μια μητέρα από πάνω και να του κλείνει τις αεροφόρες οδούς. Είναι φρικιαστικό! Επίσης το πιο συγκλονιστικό είναι ότι το μεγαλύτερο παιδί, το οποίο προφανώς και άντεξε τα περισσότερα, βασανίστηκε περισσότερο. Ήταν το παιδί που του έκανε τις περισσότερες απόπειρες και άντεχε συνεχώς... Ακόμα και με τα προβλήματα που του δημιούργησαν αυτές οι απόπειρες και το έκαναν τετραπληγικό, άντεχε συνεχώς. Πραγματικά είναι μια ιστορία που θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη όλης της Ελλάδος.

Εσείς ως γονιός πώς κρίνετε την στάση Πισπιρίγκου- Δασκαλάκη που αμφισβήτησαν όχι μόνο την κεταμίνη αλλά και όλη την ιατρική κοινότητα;

Σίγουρα ανήκει σε άλλη επιστήμη η ορθή κριτική απέναντι στην στάση που έχουν κρατήσει. Δεν μπορώ να βάλω κανέναν στη θέση αυτών των ανθρώπων που να έχει την ίδια συμπεριφορά. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν βγάλει ένα δάκρυ, μιλάνε ο ένας για τον άλλον και τα παιδιά τους είναι σαν να μην υπήρξαν. Δεν πήγαν ποτέ σε έναν ιατροδικαστή να μάθουν από τι πέθαναν. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κάνουν μια νομική κίνηση, προφανώς για να ακολουθήσει μια αποζημίωση.

Αν το καλοσκεφτείς θα καταλάβεις πόσο απάνθρωπο είναι όλο αυτό που έγινε... Να μηνύεις τους γιατρούς ζητώντας αποζημίωση πάνω από το πεθαμένο σου παιδί, ενώ ήξεραν από τι πέθαναν τα παιδιά τους, αφού ήταν δίπλα τους; Όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι δεν συνάδουν με όσα έχω στο μυαλό μου ως γονιός, ούτε ακόμα και για έναν κακό γονιό.

Περισσότερα στο νέο τεύχος YOU που κυκλοφορεί από την Τετάρτη, 27/4, σε όλα τα περίπτερα

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

«Στο νεκροτομείο ακούς περίεργους ήχους...» - Ο Λέων συγκλονίζει με τη φύση της δουλειάς του

Πάτρα: «Δεν υπάρχει τέτοια διαπίστωση» - Τι αποκάλυψε ο Γρηγόρης Λέων για τον θάνατο της Μαλένας;