Στάθης Λιβαθινός: Παραιτήθηκε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Η επιστολή που έστειλε στους μαθητές του

Την παραίτησή του από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε σήμερα 2/3 ο Στάθης Λιβαθινός, ύστερα από καταγγελίες που είχαν κάνει σπουδαστές.

Συγκεκριμένα, σπουδαστές της δραματικής σχολής της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας εξέφρασαν παράπονα για την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Έτσι αναμενόταν άμεσα η ανακοίνωσης της παραίτησης.

Expand player

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν στη σκιά των συγκλονιστικών αποκαλύψεων σχετικά με τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.

Η επιστολή παραίτησης του Στάθη Λιβαθινού

«Αγαπημένες μου μαθήτριες και αγαπημένοι μου μαθητές,

Μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για 2 ώρες την βδομάδα, ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας – η όποια αυστηρότητά μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία, ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική σας πορεία στο θέατρο.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει. Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο. Σας ευχαριστώ για όλα, όπως και τη διευθύντρια της Σχολής, αλλά και όσους συναδέλφους με στήριξαν.

Καλή συνέχεια.

Στάθης Λιβαθινός»

Ποιος είναι ο Στάθης Λιβαθινός

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη και με πλούσιες σπουδές υποκριτικής και σκηνοθεσίας στη Μόσχα, ο Στάθης Λιβαθινός έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως ηθοποιός στο Ελληνικό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Παρόλα αυτά έγινε πολύ σύντομα αισθητή η ιδιαίυερη κλίση του στην σκηνοθεσία στην οποία και αφοσιώθηκε με τις δουλειές του μάλιστα να αποσπούν πολυάριθμα ελληνικά αλλά και διεθνή βραβεία.

Έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές παραστάσεις, με έργα διαφορετικού ρεπερτορίου, κλασικά αλλά και σύγχρονα, τα οποία παρουσίασε σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες.

Οι δεσμοί του με το Εθνικό Θέατρο είναι μακροχρόνιοι και ισχυροί. Το 2001 ανέλαβε το τιμόνι της της Πειραματικής του Σκηνής όπου παρέμεινε για έξι ολόκληρα χρόνια επιτελώντας σημαντικό έργο με αποκορύφωμα την ίδρυση της Εργαστηρίου Σκηνοθεσίας Θεάτρου.

Το εργαστήριο αυτό αποτέλεσε το φυτώριο της νέας γενιάς Ελλήνων σκηνοθετών. Παράλληλα, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατά την περίοδο 2015 – 2019 οπότε και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Δημήτρη Λιγνάδη, συνεχίζοντας όμως να διδάσκει στην δραματική σχολή.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Παναγιώτης Μπουγιούρης κατά Στάθη Λιβαθινού: «Ήσασταν χυδαίος, σας φτύνω κατάμουτρα»

Στάθης Λιβαδινός: Οι πρώτες του δηλώσεις μετά τις κατηγορίες εις βάρος του από τον Παναγιώτη Μπουγιούρη