Λιζ Τρας: Οι πρώτες δηλώσεις της πρωθυπουργού μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

«Η μονάρχης αποτέλεσε προσωπική έμπνευση για μένα»

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β' προχώρησε η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. «Είμαστε συντετριμμένοι», είπε αρχικά ενώ φυσικά ο θάνατός της είναι κι νούμερο ένα trend στο Twitter.

Η πρωθυπουργός Τρας αποτίoντας φόρο τιμής μίλησε για «ένα τεράστιο σοκ για το έθνος και τον κόσμο». «Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία και η χώρα μας άκμασαν υπό τη βασιλεία της Ελισάβετ», δήλωσε.

Expand player

Αναφέρθηκε, δε, στην προ ολίγων ημερών συνάντηση που είχε με τη βασίλισσα στο Μπαλμόραλ όταν ορκίστηκε νέα πρωθυπουργός. «Η μονάρχης αποτέλεσε προσωπική έμπνευση για μένα» συμπλήρωσε η Τρας.

«Η αφοσίωση της βασίλισσας στο καθήκον ήταν παράδειγμα για όλους μας και σήμερα είναι μια ημέρα μεγάλης απώλειας. Η χώρα τώρα πρέπει να ενωθεί και να υποστηρίξει τον βασιλιά Κάρολο. Ο Θεός να έχει καλά τον Βασιλιά» κατέληξε.

Οι πρώτες δήλωση της πρωθυπουργού μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Ξεκινά η επιχείρηση "Μονόκερος" - Τι συμβαίνει με την επιχείρηση "Γέφυρα του Λονδίνου"

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ το βράδυ της Πέμπτης 8/9 και έχει γίνει γνωστό πως θα τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση «London Bridge», ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο σχέδιο που προβλέπει το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει, αν πεθάνει ενώ βρίσκεται στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, εκεί δηλαδή που βρισκόταν και την επισκέφθηκε η βασιλική οικογένεια στις τελευταίες στιγμές της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Independent, πρόκειται για την «Επιχείρηση Μονόκερος», το σχέδιο που δημιουργήθηκε και αναθεωρείται τακτικά, για να διασφαλίζει γρήγορες και οργανωμένες διαδικασίες, για το ενδεχόμενο που η βασίλισσα πεθάνει στην κατοικία της στη Σκωτία.

Με το θάνατο της Ελισάβετ το κοινοβούλιο της Σκωτίας αμέσως αναστέλλει τις εργασίες του και το σώμα της θα μεταφερθεί στο Holyroodhouse όπου θα αναπαυθεί και στη συνέχεια στον Καθεδρικό Ναό του St Giles στο Royal Mile στο Εδιμβούργο.

Το σώμα της αργότερα θα κάνει το τελευταίο ταξίδι για το σπίτι, με το φέρετρό της να μεταφέρεται στον σταθμό Waverley της πόλης και από εκεί, με το Βασιλικό Τρένο στο Λονδίνο.

Ένα παρόμοιο πρωτόκολλο θα ίσχυε αν η βασίλισσα πέθαινε στο Λονδίνο, γνωστό ως «Επιχείρηση: Γέφυρα του Λονδίνου», το οποίο δημιουργήθηκε προσεκτικά τη δεκαετία του 1960. Όμως, τελικά θα τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερος».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Πρώτο trend στο Twitter η Βασίλισσα Ελισάβετ - Τα μηνύματα του κόσμου

Η βασίλισσα Ελισάβετ σνόμπαρε τον Harry και τη Meghan για τις διακοπές - Τι συμβαίνει