Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι γίνεται με τη κηδεία σε περίπτωση θανάτου - Ποιος θα είναι ο διάδοχος

Παγκόσμια ανησυχία για την υγεία της

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πηγή: Instagram/royalfamily
Πηγή: Instagram/royalfamily

Δύσκολη είναι η κατάσταση της βασίλισσας Ελισάβετ, με την ανακοίνωση του Παλατιού να έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αγωνία σε όλο τον πλανήτη. Φυσικά, δεν φεύγουν από το πλευρό της ο πρίγκιπας Κάρολος και η υπόλοιπη οικογένεια, ενώ μάλιστα πολλά από τα βρετανικά κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους και μεταδίδουν έκτακτα για την ίδια.

Τι γίνεται με τη κηδεία και τον διάδοχο σε περίπτωση θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: Αυτός είναι ο κωδικός που χρησιμοποιεί το Παλάτι όταν αναφέρεται στον θάνατο της βασίλισσας. Αυτή την πρόταση θα ακούσει και η πρωθυπουργός που θα βρίσκεται στην εξουσία, όταν λάβει το άκρως εμπιστευτικό τηλεφώνημα που θα την ειδοποιήσει για τα νέα.

Στη συνέχεια, το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να ενημερώσει σχετικά με την είδηση του θανάτου της βασίλισσας τις 15 κυβερνήσεις πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει αρχηγός του κράτους, αλλά και στα υπόλοιπα 36 κράτη της Κοινοπολιτείας.

Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα τηρηθεί απόλυτη μυστικότητα ενώ όσον αφορά στον κόσμο, θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για το δυσάρεστο γεγονός.

Όπως επιτάσσει η Επιχείρηση London Bridge, ανήμερα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος στις 6 το απόγευμα, ενώ η κηδεία θα γίνει 10 ημέρες μετά το θάνατο της.

Τι γίνεται με τη κηδεία και τον διάδοχο σε περίπτωση θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ 
Πηγή: Splash/Ideal Images

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την απαγόρευση των «retweets» από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των κυβερνητικών υπηρεσιών ενώ, οι σελίδες των κοινωνικών δικτύων όλων των τμημάτων θα βάλουν μαύρη εικόνα προφίλ.

Η κηδεία της βασίλισσας θα λάβει χώρα στο Westminster Abbey 10 μέρες μετά το θάνατό της, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός. Ανήμερα της κηδείας, η οποία θα ανακηρυχθεί σε εθνική αργία, τόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και οι περισσότερες βρετανικές τράπεζες, θα παραμείνουν κλειστά, ενώ δύο λεπτών σιγή θα τηρηθεί σε εθνικό επίπεδο.

Ο θρήνος που βίωσε πριν από λίγες ημέρες η Βασίλισσα

Πολύ δύσκολες μέρες πέρασε η αιωνόβια βασίλισσα Ελισάβετ καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει το πένθος για το θάνατο της παιδικής της φίλης Lady Myra Butter, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιουλίου. Δεν είναι η πρώτη απώλεια για την γαλαζοαίματη του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχε να αντιμετωπίσει επίσης το θάνατο δύο κυριών της αυλής της.

Και μπορεί να φαίνεται ότι για τα μέλη μιας βασιλικής οικογένειας όλα τα προβλήματα είναι λυμένα, ωστόσο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είχε ήδη να διαχειριστεί την ''αποστασία'' του εγγονού της Πρίγκιπα Χάρι που μαζί με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ που έχουν εγκαταλείψει το παλάτι, με τις σχέσεις τους να είναι ακόμα υπό δοκιμασία, ενώ πρόσφατα στους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου, πολλοί ήταν αυτοί που ανησύχησαν για την υγεία της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και η Lady Myra Butter γνωρίζονταν πολλά χρόνια και η φιλία τους πήγαινε αρκετά πίσω και, συγκεκριμένα, στην παιδική τους ηλικία. Παρά το ιδιάζον πρόγραμμα της μονάρχη, οι δυο γυναίκες διατήρησαν τη φιλία τους. Η βασίλισσα, μάλιστα, μαζί με την αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, παρευρέθηκαν στον γάμο της Lady Myra με τον Ταγματάρχη David Butter το 1946.

Η Lady Myra εκτιμούσε πολύ την Ελισάβετ. Πέρσι, μάλιστα, σχολίασε στο Telegraph τα μαθήματα κολύμβησης που κάνανε μαζί όταν ήταν μικρές.

«Η βασίλισσα είπε πως ήταν αρκετό καιρό πριν. Λοιπόν, ισχύει. Νομίζω ότι ήμουν 12 ετών. Είμαι ιδιαίτερα τυχερή σε αυτόν τον τομέα. Η μνήμη μου είναι καλή, το ίδιο και η δική της», είπε.

Η σχέση της Lady Myra με την οικογένεια, όμως, είχε κι άλλους δεσμούς. Η ίδια ήταν ξαδέρφη του πρίγκιπα Φιλίππου, του αγαπημένου της συζύγου για 73 χρόνια που πέθανε τον Απρίλιο του 2021.