Μηλόπιτα Αρκαδίας που μυρίζει κανέλα - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας "σκοτώνει" αργά και βασανιστικά

Λιώνει στο στόμα!

Η κορυφαίας μαγείρισσα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μας "σκοτώνει" αργά και βασανιστικά με την συγκλονιστική αυτή συνταγή για Μηλόπιτα Αρκαδίας που μυρίζει κανέλα από χιλιόμετρα! Θα μοσχοβολήσει όλο σας το σπίτι!

Μία νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά, με φύλλο κρούστας, τραγανή, αρωματική και λαχταριστή από το argiro.gr!Θα λιώνει στο στόμα σας!

Expand player

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο φύλλα κρούστας

1 φλ. σταφίδες

4 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι

4 μέτρια μήλα

2/3 φλ. ζάχαρη

ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

3/4 φλ. ψίχουλα ψωμιού

1 κοφτό κ.γλ. κανέλα

1 πρέζα αλάτι

1 λεμόνι (χυμός)

1 φλ. καρύδια

Εκτέλεση

Για τη μηλόπιτα με φύλλο κρούστας, βάζουμε πρώτα σε μπρίκι τις σταφίδες και τις περιχύνουμε με το κονιάκ. Το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, το αποσύρουμε από την εστία και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για 10′.

Αλέθουμε τα καρύδια. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.

Αλείφουμε τα φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και σοτάρουμε τα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε με 1 πρέζα από την κανέλα. Τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2-3´ και τα προσθέτουμε στα μήλα, όπως επίσης προσθέτουμε και τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 4 κ.σ. για τα φύλλα). Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο. Στρώνουμε επάνω 1 πολίτικο φύλλο. Το λαδώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφού στρώσουμε τα 6 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αδειάζουμε τη μισή γέμιση κατά μήκος. Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε τη μηλόπιτα σε ρολό. Φροντίζουμε η ένωση των φύλλων να είναι προς τα κάτω. Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο λάδι και μεταφέρουμε την πίτα, με τη λαδόκολλα, σε λαμαρίνα. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τη δεύτερη μηλόπιτα.

Ψήνουμε για 25´, μέχρι να ροδίσουν καλά. Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις αφήνουμε να σταθούν για 5’ και μετά αχνίζουμε με άχνη και κανέλα. Τις σερβίρουμε σε φέτες, όσο είναι ζεστές.

Extra Tip για την μηλόπιτα Αρκαδίας που "σκοτώνει" από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το καλό λάδωμα των φύλλων θα δώσει έξτρα τραγανό αποτέλεσμα στη μηλόπιτα!

Κρητικός τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο - Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι η κανέλα

Ο κρητικός Τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο είναι η παραδοσιακή συνταγή της περιοχής και έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω. Η κορυφαία μαγείρισσα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της κι ένα από αυτά είναι η... κανέλα!

Η συνταγή είναι από το argiro.gr και το συγκεκριμένο γλυκό καταφέρνει να συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό, με ένα μαγικό αποτέλεσμα. Τον συναντούμε με κοτόπουλο, συκωτάκια και χοιρινό ή συνδυασμό αυτών.

Υλικά Συνταγής

5 χωριάτικα φύλλα

2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο βρασμένο και πολύ ψιλοκομμένο

2-3 συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα

2 φλ. ρύζι Καρολίνα

4 φλ. νερό ή ζωμό που βράσαμε το κοτόπουλο

1 φλ. σταφίδες

1 φλ. αμύγδαλα

1/2 φλ. φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι (ψίχα)

1 φλ. στακοβούτυρο Ανωγείων ή μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο

2-3 πρέζες κανέλα

1-2 πρέζες γαρύφαλλο

1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο

1/2 φλ. ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

3-4 φλ. ζωμός κότας ή γάλα

Εκτέλεση

Για τον παραδοσιακό κρητικό τζουλαμά, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο, κρατάμε τον ζωμό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το στακοβούτυρο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί. Προσθέτουμε τον ζωμό ή νερό και βράζουμε το ρύζι.

Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε στο ρύζι το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Τέλος, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε εκτός φωτιάς με πετσέτα και αφήνουμε 5′-10′ να τραβήξει τα υγρά του το ρύζι.

Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 2 βουτυρωμένα χωριάτικα φύλλα, πασπαλίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγη ζάχαρη. Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε 1 βουτυρωμένο χωριάτικο φύλλο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία δυο χωριάτικα φύλλα βουτυρωμένα.

Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το ζωμό ή με γάλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα (προαιρετικά).

Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά ο τζουλαμάς.
Σερβίρεται ζεστός.

Extra tip για τον κρητικό τζουλαμπά με χωριάτικο φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε ελαφρά ανάμεσα στα φύλλα γιατί έτσι τα προφυλάσσουμε από την υγρασία της γέμισης.

Ωστόσο, έχουμε και μια συγκλονιστική συνταγή για ζεστό κρασί με κανέλα. Ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα σε 15 λεπτά - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας "κολάζει"

Συνταγή για λικέρ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Θα "πεθάνεις" με την κανέλα και το πορτοκάλι!

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο Youweekly.gr