Σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα σε 15 λεπτά - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας "κολάζει"

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα σε 15 λεπτά - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας

Μια ακόμα συνταγή για να σας "κολάσουμε" βρήκαμε και είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, φυσικά. Η γνωστή μαγειρίσα μας δείχνει τον τρόπο να φτιάξουμε υπέροχη σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα σε μόνο 15 λεπτά και με ελάχιστα υλικά.

Η συνταγή είναι από το argiro.gr και σας την συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Μία εύκολη στριφτή σουσαμόπιτα με μέλι, με ελάχιστα υλικά, που γίνεται στο πί και φί και είναι άκρως απολαυστική! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Βέβαια, να ξέρετε πως μπορείτε να συνοδεύσετε το γλυκό αυτό μαζί με το υπέροχο ζεστό κρασί κανέλας που μας έχει μάθει να φτιάχνουμε, επίσης, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1/3 φλ. σουσαμέλαιο

3 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι

1 ½ φλ. ζάχαρη

2 κ.σ κοφτές κανέλα

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα

1 φλ. μέλι

λιγη κανελα

Εκτέλεση

Για την εύκολη στριφτή σουσαμόπιτα με μέλι, κρατάμε στην αρχή 1/2 φλ. σουσάμι από το συνολικό για το γαρνίρισμα. Το αλέθουμε ή το χτυπάμε σε γουδί και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το υπόλοιπο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη την κανέλα κι ανακατεύουμε.

Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το λαδώνουμε και το διπλώνουμε στη μέση, κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Αλείφουμε με σουσαμέλαιο. Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό και στρίβουμε σε κιχί.

Αφού τα ετοιμάσουμε όλα, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά κι απο τις δύο πλευρές να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το μέλι να αραιώσει. Περιχύνουμε τις πίτες με το μέλι, αφου κρυώσουν και πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι.

Extra tip για την σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε, μπορούμε να τα αλείψουμε με λάδι και να τα ψήσουμε για 25′ περίπου στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Η συνταγή της για καρυδόπιτα με σιρόπι σοκολάτας και κανέλα

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για καρυδόπιτα με σιρόπι σοκολάτας είναι σκέτος πειρασμός. Τα δικά της μυστικά για να την κάνετε πεντανόστιμη.

Την παραδοσιακή καρυδόπιτα την φτιάχνει σχεδόν καθημερινά κάθε νοικοκυρά στο σπίτι της. Ωστόσο, με την συνταγή της μαγείρισσας θα γλύφουν όλοι τα δάχτυλα τους.

Υλικά Συνταγής
2 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο
1½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ κακάο άγλυκο
125 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
3 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 φλ. βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
6 αυγά χωρισμένα
2 πρέζες αλάτι
4 κ.σ κονιάκ
ξύσμα λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
λίγα καρύδια (πεταλούδα)
Για το σιρόπι σοκολάτας
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο
1½ φλ. νερό
1 κ.σ βούτυρο
3 κ.σ κονιάκ

Εκτέλεση

Για τη ζουμερή καρυδόπιτα με σιρόπι σοκολάτας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ. ή ένα μακρόστενο 22×36 εκ.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το κακάο, τη σοκολάτα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε να ενωθούν.


Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4-5΄μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους να τους πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπάμε ένα ένα τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα, αναδιπλώνοντάς το απαλά με μία σπάτουλα, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 40-45΄, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Όταν βυθίζουμε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του, πρέπει να βγαίνει καθαρή και στεγνή.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με σουβλί για να ποτίσει με το σιρόπι σοκολάτας.

Για το σιρόπι σοκολάτας
Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα εκτός από το κονιάκ. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά (να μην πήξει πολύ) για 5΄. Προσθέτουμε το κονιάκ. Περιχύνουμε την καρυδόπαστα σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι σοκολάτας. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για να σιροπιάζετε σωστά τα γλυκά σας.

Γαρνίρουμε με καρύδια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Διαβάστε και όλα τα μυστικά επιτυχίας για να φτιάχνετε πάντα την πιο αφράτη και ζουμερή σιροπιαστή καρυδόπιτα, σοκολατένια η παραδοσιακή.

Πεντανόστιμη ήταν και η συνταγή της για βασιλόπιτα...