Βιταμίνη C: Το συστατικό που θα σου χαρίσει το απόλυτο glowy skin

Είναι η βασίλισσα του καλοκαιρινού skincare και όχι άδικα

Pexels
Pexels

Από την πρώτη στιγμή που καθιερώθηκαν τα ενεργά συστατικά σε προϊόντα του εμπορίου, η βιταμίνη C πρωταγωνιστεί σχεδόν σε κάθε brand. Ο λόγος; Η βιταμίνη C αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή ενεργά συστατικά γιατί προστατεύει την επιδερμίδα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και καταπολεμά τις δυσχρωμίες.

Οι ιδιότητες τις βιταμίνης C

Η κυριότερη ιδιότητα αυτού του συστατικού είναι η αντιοξειδωτική του δράση. Αυτό σημαίνει ότι αποτρέπει και προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλούν στην επιδερμίδα οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν στην πρόωρη γήρανση. Επιπλέον η ικανότητά της να συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου ενισχύει την αντιγηραντική της δράση. Το αμέσως επόμενο και εξαιρετικά γνωστό αποτέλεσμα το οποίο φέρνει ένα serum με βιταμίνη C είναι η λάμψη.

Τα τελευταία χρόνια η λαμπερή επιδερμίδα είναι το απόλυτο trend και ίσως αυτό ευθύνεται για την αναγνωρισιμότητα του συγκεκριμένου συστατικού, καθώς η λάμψη (δείτε εδώ τη μάσκα με αβοκάντο που χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα) είναι το πρώτο που θα παρατηρήσει κανείς μετά από τις πρώτες ημέρες χρήσης βιταμίνης C.Τα οφέλη όμως δε σταματούν εδώ. Η βιταμίνη C βελτιώνει την όψη και την υφή της επιδερμίδας, συμβάλει στην καταπολέμηση των καφέ κηλίδων και χαρίζει ομοιόμορφο χρωματικό τόνο.


Η σωστή χρήση της βιταμίνης C

Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε τη βιταμίνη C ιδανικά τις πρωινές ώρες που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Μερικές μόνο σταγόνες αρκούν για να καλύψεις πρόσωπο και λαιμό. Εφαρμόζεται πάντα σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα πριν από οποιαδήποτε ενυδατική κρέμα. Επειδή η δράση της διαρκεί έως 72 ώρες δεν είναι απαραίτητο να γίνεται καθημερινή χρήση προϊόντος με βιταμίνη C, αλλά αρκούν 4-5 φορές την εβδομάδα. Μετά την εφαρμογή της χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακή προστασία.

Συστατικά που συνδυάζονται με την βιταμίνη C

Τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο βρίσκουμε όλο και συχνότερα προϊόντα που περιέχουν ενεργά συστατικά και αυτό είναι η θετική εξέλιξη του skincare. Ωστόσο, η χρήση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει τη γνώση των συνδυασμών που επιτρέπονται προκειμένου να αποφύγουμε τους ερεθισμούς. Η βιταμίνη C συνδυάζεται εξαιρετικά με τη βιταμίνη Ε η οποία μάλιστα ενισχύει την αποτελεσματικότητά της. Το φερουλικό οξύ αποτελεί ένα ακόμα συστατικό που συνδυάζεται ιδανικά με τη βιταμίνη C. Επιπλέον, για τον απόλυτο συνδυασμό ενυδάτωσης και αντιοξείδωσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην ίδια ρουτίνα με τη βιταμίνη C ένα serum υαλουρονικού οξέος.

Ποιους συνδυασμούς να αποφύγεις

Στην κατηγορία των συστατικών που πρέπει να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις στην ίδια ρουτίνα με τη βιταμίνη C ανήκουν τα AHAs ( άλφα υδροξυοξέα) και BHAs (βήτα υδροξυοξέα, καθώς και η ρετινόλη.