Μάθε τα πάντα για την αυξητική στήθους!

Μάθε τα πάντα για την αυξητική στήθους!

Η συγκεκριμένη επέμβαση, μέσω της χρήσης ενθεμάτων σιλικόνης, αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους που προσφέρουν ένα πλούσιο και ανορθωμένο μπούστο με απόλυτη ασφάλεια. Εμείς μιλήσαμε με τον πλαστικό χειρουργό Γαβριήλ Στρατή, ο οποίος μας εξήγησε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη συγκεκριμένη τεχνική.

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση των ενθεμάτων σιλικόνης;

Τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται από το 1960 και η επιστημονική κοινότητα τα μελέτησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο υλικό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι απολύτως ασφαλή. Κατά καιρούς, μάλιστα, έκανε παρατηρήσεις και υποδείξεις στην κατασκευή των ενθεμάτων προκειμένου να αποφύγει προβλήματα, που σπάνια πλέον εμφανίζονταν.

Έτσι αντικαταστάθηκε η ρευστή σιλικόνη με την πυκνή (cohesive), για την αποφυγή διαρροής της αλλά και για τη μείωση των ρυτιδώσεων. Τελευταία, η αναφορά σπάνιων περιστατικών ανάπτυξης αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος πολύ μικρού αριθμού παγκοσμίως οδήγησε εκ νέου την επιστημονική κοινότητα σε νέες έρευνες, που τώρα προτείνουν τη χρήση ενθεμάτων λείας επιφάνειας. Η ιστορία και μόνο, λοιπόν, δηλώνει την ασφάλεια των ενθεμάτων σιλικόνης.

Υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Άμεσες επιπλοκές των πρώτων ωρών ή ημερών είναι: Το αιμάτωμα, που συνήθως απορροφάται μόνο του ή μπορεί να χρειαστεί να παροχετευτεί. Η μόλυνση είναι επί σης μια επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή του ενθέματος. Άλλες επιπλοκές είναι η γνωστή κάψα και η ρήξη της σιλικόνης από αστοχία υλικού ή σοβαρού τραυματισμού.

Η τοποθέτηση των ενθεμάτων είναι προτιμότερο να γίνεται πάνω ή κάτω από τους μυς; Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές και κάθε μία πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με το πρόβλημα και τα χαρακτηριστικά του στήθους. Κάτω από τους μυς θα πρέπει να μπαίνει το ένθεμα αν υπάρχει πολύ μικρό στήθος χωρίς πτώση και λεπτό υποδόριο λίπος, ώστε αυτό να εμφανίζεται πιο φυσικό. Πάνω από τους μυς και φυσικά κάτω από την περιτονία (subfascial) θα πρέπει να μπαίνει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις και κυρίως όταν υπάρχει ικανός όγκος πτωτικού στήθους. Σε αντίθετη περίπτωση, με τον χρόνο το ένθεμα θα κρατείται ψηλά ενώ ο αδένας θα «κατρακυλά», δίνοντας την εντύπωση ενός δίλοβου μαστού.

Είναι καλύτερα τα ανατομικά ή τα στρογγυλά ενθέματα;

Υπάρχουν στρογγυλά ενθέματα, με χαμηλό, μέτριο ή ψηλό προφίλ και ανατομικά με μεγαλύτερο, ίσο ή μικρότερο ύψος από την οριζόντια διάσταση και ανάλογο προφίλ. Η επιλογή του σχήματος του ενθέματος εξαρτάται από τις ανάγκες του στήθους που πρόκειται να αυξηθεί και από τις διαστάσεις του θώρακα της ασθενούς. Ανατομικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν έχουμε σχεδόν απλασία μαστού και πολύ λεπτό υποδόριο ιστό. Στις άλλες περιπτώσεις προτιμότερο είναι να αποφεύγεται, αφού υπάρχει η πιθανότητα το ένθεμα να στρίψει προκαλώντας ασυμμετρία στο στήθος.

Πού γίνεται η τομή για να μπει το ένθεμα;

Συνήθως η τομή γίνεται στο κάτω όριο της θηλής, ώστε η ουλή να μη γίνεται εμφανής, ενώ αποφεύγουμε την τομή στην υπομάστιο πτυχή, αφού η ουλή θα φαίνεται πάντα και επιπλέον υπάρχει το ενδεχόμενο διαταραχής της ανατομίας της.

Είναι λειτουργικό το στήθος μετά την επέμβαση;

Το στήθος είναι πλήρως λειτουργικό, ενώ η γυναίκα μπορεί να θηλάσει και να έχει φυσιολογικά τον ετήσιο εργαστηριακό έλεγχο.

Υπάρχει πιθανότητα αναισθησίας της θηλής;

Σπάνια, αλλά υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Η ανατομία της κάθε ασθενούς διαφέρει. Το αισθητικό νεύρο σε άλλες γυναίκες βγαίνει πολύ πλάγια, οπότε δεν επηρεάζεται και σε άλλες κεντρικότερα, οπότε μπορεί να επηρεαστεί. Όσο πιο μεγάλο είναι το ένθεμα τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα.

Τελευταία ακούμε για την τεχνική No touch no pain. Τι ακριβώς είναι;

Διαφήμιση! Πόνος πραγματικά δεν υπάρχει όταν το ένθεμα μπει πάνω από τους μυς και, αν ακόμα υπάρχει, είναι μικρός και φεύγει με απλά παυσίπονα. Όταν είναι κάτω από τους μυς θα υπάρχει πόνος για λίγες μέρες.

I N F O

Γαβριήλ Στρατής, πλαστικός χειρουργός (Diplomate of European board of Plastic Surgery)

Ζαλοκώστα 4, Αθήνα, τηλ. 210 3600413 /414 /415, info@sgabriel, Στρατής Γαβριήλ - Stratis Gabriel Plastic Surgeon