«Η σωστή ρινοπλαστική απαιτεί γνώση και εμπειρία!»

«Η σωστή ρινοπλαστική απαιτεί γνώση και εμπειρία!»

Αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της αισθητικής ιατρικής που διορθώνει λειτουργικές και αισθητικές δυσμορφίες στη μύτη, επαναφέροντας τη συμμετρία και την αρμονία στο πρόσωπό σου. Το YOU μίλησε με τον πλαστικό χειρουργό Γαβριήλ Στρατή, ο οποίος μας έλυσε όλες τις απορίες για τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Λίγα λόγια για τη μέθοδο

Η ρινοπλαστική μπορεί να είναι μια εύκολη επέμβαση για τον ασθενή από πλευράς αποθεραπείας, όμως από τον γιατρό απαιτεί εμπειρία, γνώση της ανατομίας και έμφυτο χάρισμα της τέχνης και του ταλέντου του. Η μύτη έχει πολύπλοκη ανατομία, με στοιχεία που ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να τροποποιήσει με βάση σταθερούς αισθητικούς κανόνες ώστε να αποδώσει ένα σωστό αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα. Τα οστά, οι χόνδροι, το υποδόριο λίπος και το δέρμα συναποτελούν την ανατομία της. Το διάφραγμα, η ρινική βαλβίδα και οι ρινικές κόγχες εμπλέκονται στην απρόσκοπτη αναπνευστική λειτουργία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η σωστή προεγχειρητική διάγνωση των αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων είναι απαραίτητη, ώστε με την ανάλογη χειρουργική τεχνική να τροποποιηθούν όλες αυτές οι ανατομικές οντότητες, αποδίδοντας ένα καλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Και επειδή η κάθε μύτη είναι διαφορετική, ο έμπειρος γιατρός δεν ακολουθεί έναν χειρουργικό τυφλοσούρτη. Μεγάλοι δάσκαλοι της πλαστικής χειρουργικής έχουν περιγράψει εκατοντάδες «δυσμορφίες» της μύτης και την ανάλογη τεχνική αποκατάστασης. Ο καθηγητής Jack Sheen έγραψε 9 τόμους για τη ρινοπλαστική, αναλύοντας τη διαφορετική κάθε φορά προσέγγιση.

Τα επιθυμητά αποτελέσματα

Η σωστή ρινοπλαστική θα πρέπει να αποδίδει ένα φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς να φαίνεται η χειρουργική παρέμβαση, ενώ ακόμη θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο πρόσωπο. Επίσης, απαιτείται όχι μόνο να είναι απόλυτα αρμονική, αλλά και να τονίζει τα γύρω χαρακτηριστικά του προσώπου, το άνω χείλος του στόματος, τα ζυγωματικά και τα μάτια. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ακολουθούνται αισθητικοί κανόνες, όπως π.χ. στο προφίλ, αν υπάρχει «καμπούρα» να αφαιρείται όχι περισσότερο αλλά ούτε και λιγότερο. Η αρχή της μύτης να ξεχωρίζει από το μέτωπο (nasio). Η γωνία της στυλίδας με το άνω χείλος να διαμορφώνεται στις 100-110 μοίρες. Το ρουθούνι να είναι πίσω όχι περισσότερο από 2 χιλιοστά από τη στυλίδα στο προφίλ της μύτης. Η ράχη της μύτης πρέπει να είναι στενότερη από την κορυφή και η βάση των οστών της στενότερη από τη βάση των ρουθουνιών. Η κορυφή να προβάλει ικανοποιητικά ώστε στην ανφάς εικόνα να καλύπτει τα ρουθούνια. Η κορυφή, τέλος, να είναι «ωραιοποιημένη» με σωστή και όχι περβολική αφαίρεση τμήματος των πτερυγιαίων χόνδρων. Πετυχημένη ρινοπλαστική είναι αυτή που συγγενείς και φίλοι δεν αντιλαμβάνονται αμέσως τη χειρουργική παρέμβαση στη μύτη αλλά διερωτώνται τι είναι αυτό που ομόρφυνε το πρόσωπο.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου σπάνιο η επέμβαση αυτή που μπορεί να θεωρείται απλή, να καταλήγει σε πολλαπλές επανεπεμβάσεις για διόρθωση λανθασμένων χειρουργικών χειρισμών από άπειρους χειρουργούς και συχνά άλλων ειδικοτήτων πέραν των πλαστικών χειρουργών. Η επανεπέμβαση ή επανόρθωση ρινοπλαστικής έχει πλέον γίνει συχνή επέμβαση, που πάντα είναι δυσκολότερη από την αρχική. Άπειρα συγγράμματα πλέον ασχολούνται με την επανεπέμβαση της ρινοπλαστικής (secondary

rhinoplasty) σαν μια ξεχωριστή χειρουργική τεχνική. Ένας λάθος χειρουργικός χειρισμός μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα, κυρίως στη διαταραχή της ρινικής βαλβίδας. Επίσης, η μη διόρθωση του λειτουργικού προβλήματος της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος μπορεί να αποδώσει στραβή μύτη. Ο πλαστικός χειρουργός οφείλει επομένως να γνωρίζει και τη χειρουργική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναπνοής.

Ποια μέθοδο να επιλέξω;

Τελευταία ακούγεται ότι η ανοιχτή ρινοπλαστική έχει καλύτερα αποτελέσματα. Λάθος. Καλύτερα αποτελέσματα έχει η τεχνική την οποία ξέρει καλύτερα ο χειρουργός. Η κλειστή ρινοπλαστική δεν αφήνει σημάδια και είναι πιο σωστή. Αν όμως ο χειρουργός είναι στην αρχή της καριέρας του, χωρίς μεγάλη εμπειρία, καλύτερα να κάνει ανοιχτή ρινοπλαστική.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση και η αποθεραπεία;

Η ρινοπλαστική, για τους γνώστες της επέμβασης είναι πράγματι εύκολη και σύντομη που δεν ξεπερνά τη μία ώρα. Ο ασθενής δεν έχει μετεγχειρητικούς πόνους και η μόνη ενόχλησή του είναι η δυσκολία αναπνοής μέχρι την αφαίρεση των ταμπόν. Εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο και η μετεγχειρητική πορεία τελειώνει την 11η-12η μέρα, όταν θα αφαιρεθεί ο πλαστικός νάρθηκας. Ένα ήπιο οίδημα παραμένει για αρκετούς μήνες χωρίς όμως να είναι εμφανές τις περισσότερες φορές.

I N F O

Γαβριήλ Στρατής, πλαστικός χειρουργός (Diplomate of European board of Plastic Surgery)

Ζαλοκώστα 4, Αθήνα, τηλ. 210 3600413 /414 /415, info@sgabriel, Στρατής Γαβριήλ - Stratis Gabriel Plastic Surgeon