Κορίτσια σας αφορά! Τι προκαλεί την ακμή; Μάθε τις αιτίες για να μπορέσεις να την αποφύγεις..

Κορίτσια σας αφορά!  Τι προκαλεί την ακμή; Μάθε τις αιτίες για να μπορέσεις να την αποφύγεις..

Δες για ποιους λόγους εμφανίζεται και βγάλτην knock out

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ «Η ακμή είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα», όπως επισημαίνει η δερματολόγος, «και η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Αν μελετήσουμε το ιστορικό ενός ανθρώπου με ακμή, θα δούμε ότι πολύ πιθανόν είχε κάποιος από τους γονείς του».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η εμφάνιση της ακμής σχετίζεται και με το περιβάλλον, καθώς η υγρασία και το καυσαέριο συμβάλλουν σημαντικά.

ΟΡΜΟΝΕΣ Ο κυριότερος παράγοντας είναι ορμονικός. Γι’ αυτό και στην εφηβεία, όπου συντελούνται ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό, κινητοποιείται αυτός ο μηχανισμός της υπερπαραγωγής σμήγματος που προκαλεί την ακμή.

ΦΑΡΜΑΚΑ Η λήψη φαρμάκων έχει συχνά ως συνέπεια την εμφάνιση ακνεϊκών στοιχείων.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΚΜΗ Πολυάριθμες έρευνες έχουν γίνει για τον συσχετισμό των τροφών με την ακμή. Όπως μας πληροφορεί η κ. Συμεωνίδου: «Oι δερματολόγοι θεωρούμε ότι είναι ένας μύθος. Στατιστικά δεν είναι σημαντικές αυτές οι έρευνες, ώστε να μπορέσουν να αποδείξουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ακμής και κάποιων τροφών. Πολύ συχνά οι ασθενείς που μας επισκέπτονται αναφέρουν τη σοκολάτα, τα λιπαρά κ.λπ. Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα δεν ευνοεί την ανάπτυξη της ακμής. Καλό είναι, βέβαια, κάποιος να αποφεύγει έτσι κι αλλιώς τις υπερβολές στην κατανάλωση αυτών των τροφών για να έχει καλή υγεία».

ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΜΗ «Συνήθως ο ήλιος συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε αρκετές φορές φωτοθεραπείες ή λέιζερ. Σπάνια ένας τύπος ακμής να χειροτερέψει τους καλοκαιρινούς μήνες κι αυτό ενδέχεται να συμβεί μόνο με την υπερέκθεση. Όταν κάποιος είναι εκτεθειμένος πολλές ώρες στον ήλιο, είναι απαραίτητο το αντηλιακό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να κάνει υπερμελαγχρώσεις, τις γνωστές καφέ κηλίδες».

ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Όπως τονίζει η γιατρός: «Όλο και περισσότερο παρατηρούμε ακμή και στους ενήλικες, η οποία οφείλεται κυρίως σε ορμονικές διαταραχές. Βλέπουμε, για παράδειγμα, μια γυναίκα που είναι στην εμμηνόπαυση, λόγω ορμονών, να εμφανίζει ακμή. Ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουμε ακμή ή αντίστροφα να σταματούν οι φλεγμονές. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις όπου μια γυναίκα έχει διακόψει τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Ένας ακόμα παράγοντας είναι και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών όπως είναι τα λιπαρά που μπλοκάρουν τους πόρους. Τέλος, το κάπνισμα ευνοεί την ανάπτυξη της ακμής».