Έπαθες έγκαυμα από τον ήλιο; Άπλωσε σε μια πετσέτα μηλόξιδο και...

Για να μην φάτε όλα τα λεφτά σας στις κρέμες

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Έπαθες έγκαυμα από τον ήλιο; Άπλωσε σε μια πετσέτα μηλόξιδο και...

Το μηλόξιδο, όπως και η μαγειρική σόδα, είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως φάρμακο και είδος διατροφής και έχει αναρίθμητες χρήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι το συνδέουν μόνο με το μαγείρεμα αλλά οι χρήσεις του υπερβαίνουν κατά πολύ την χρήση στην κουζίνα.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο για πολλές παθήσεις, από τη γρίπη μέχρι τα κονδυλώματα και από τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι την πιτυρίδα (που σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει κι άλλο ένα συστατικό της κουζίνας σου). Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών σοβαρών ασθενειών για τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι θα στρέφονταν αμέσως στα φάρμακα.

Το μηλόξυδο που προέρχεται από οργανικά μήλα μπορεί να παρέχει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία όπως:

  • Θεραπεία για τα εγκαύματα από ηλιοθεραπεία. Τοποθετήστε ένα μπουκάλι μηλόξυδο στο ψυγείο. Απλώστε σε μια πετσέτα μηλόξυδο και στη συνέχεια ακουμπήστε το πάνω στο καμένο δέρμα.
  • Μετά την άσκηση: Αναμεμιγμένο με νερό, χρησιμοποιείται σαν αντίδοτο για το γαλακτικό οξύ και την κόπωση μετά την προπόνηση, καθώς παρέχει κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά και πολύτιμα ένζυμα που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών.
  • Βραδινές κράμπες: Ένα ή δυο κουταλάκια μηλόξυδο αναμεμειγμένο με νερό και λίγο μέλι για τη γεύση, μπορεί να καταναλωθεί πριν τον ύπνο για να αποτρέψει τις βραδινές κράμπες.
  • Για τη θεραπεία των πονοκεφάλων: βάλτε μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε λίτρα νερό και βράστε στη φωτιά. Εισπνεύστε τον ατμό για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ 15’ έως 45’.

Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε

Δεν πρέπει να ξεχνάμε για άλλη μια φορά ότι το μηλόξυδο είναι αρκετά όξινο. Πρέπει να το αραιώνουμε και να μην το παρακάνουμε στη χρήση του. Μην το καταναλώνετε απευθείας από το μπουκάλι! Και καθώς το οξύ μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας, προτιμήστε το καλαμάκι. Το οξύ μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα σας. Αναφέραμε ότι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αλλά χρειάζεται προσοχή· μην το χρησιμοποιείτε για την ακμή σας ή για τις πληγές σας. Το ξύδι μπορεί να χειροτερεύσει την κατάσταση.