Ο «τυφώνας» Μάρκος Σεφερλής δεν είναι μόνο ένα ακόμα τηλεοπτικό φαινόμενο, είναι εκείνη η δύναμη που η ελληνική τηλεόραση προσπαθεί χρόνια να υποτιμήσει — και κάθε φορά το πληρώνει ακριβά. Γιατί, όσο κάποιοι τον σνομπάρουν, εκείνος συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να φέρνει νούμερα. Και μάλιστα αδιαπραγμάτευτα.

Από το Δελφινάριο μέχρι τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά πλατό, ο Σεφερλής έχει χτίσει μια πορεία που δεν χωρά εύκολα σε «ποιοτικά» καλούπια. Και ίσως αυτό να είναι που ενοχλεί περισσότερο. Όχι η επιτυχία του — αλλά το γεγονός ότι δεν ζητά την έγκριση κανενός για να την πετύχει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν, μαζί με την Έλενα Τσαβαλιά, κατάφερε να αγγίξει στο πρωινό του MEGA μέχρι και το εξωπραγματικό 70%. Ένα νούμερο που σήμερα μοιάζει σχεδόν άπιαστο για κάθε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό ή και ενοχλητικό για όσους επενδύουν εκατομμύρια για να δουν… μονοψήφια.

Μάρκος Σεφερλής

Ο Σεφερλής έχει χτίσει το δικό του σύμπαν, μακριά από την αποδοχή της «ποιοτικής» ελίτ αλλά πολύ κοντά στο κοινό. Γιατί, όσο κι αν κάποιοι συνάδελφοί του τον απαξιώνουν, ο κόσμος συνεχίζει να γελά. Και αυτό, όσο απλό κι αν ακούγεται, είναι που πονάει περισσότερο τους ανταγωνιστές του.
Σήμερα, με τη μεταγραφή του στο Mega Channel για τα επόμενα 15 χρόνια, το παιχνίδι αλλάζει επίπεδο. Όχι απλώς γιατί εξασφαλίζει τηλεοπτική στέγη για πολλά χρόνια, αλλά γιατί δημιουργεί μια συνθήκη κυριαρχίας που λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν. Το Mega δεν επένδυσε απλώς σε έναν παρουσιαστή. Επένδυσε σε έναν μηχανισμό τηλεθέασης που έχει αποδείξει ότι μπορεί να «καταπίνει» τον ανταγωνισμό χωρίς καν να προσπαθεί ιδιαίτερα.

Ποια παρουσιάστρια απειλεί στο πέρασμά του ο Μάρκος Σεφερλής

Τα πρώτα Σαββατοκύριακα στο Mega οι θεατρικές του παραστάσεις έδωσαν ήδη το στίγμα, ο Σεφερλής δεν αφήνει περιθώρια. Ακόμα και η πολυσυζητημένη πρεμιέρα της Ζέτας Μακρυπούλια με το “Moments”, είδε την πορεία της να ανακόπτεται απότομα, τη στιγμή που ξεκίνησε το πρόγραμμά του. Σαν να γύρισε ο διακόπτης της προσοχής του κοινού — και να κόλλησε πάνω του.

Και κάπου εκεί αρχίζει ο πανικός… Ο ANT1, που κάποτε είχε τον Σεφερλή στα χέρια του και δεν κατάφερε να τον αξιοποιήσει, βλέπει τώρα τις επιλογές του να τον κυνηγούν και παρακολουθεί τις εξελίξεις με εμφανή αμηχανία. Το «ακριβό» σόου που προοριζόταν να κάνει τη διαφορά δεν κατάφερε ούτε να πλησιάσει τον θόρυβο που προκαλεί ο «τυφώνας».

Ζέτα Μακρυπούλια

Σημειωτέον ότι ακόμα και το Survivor έκανε πίσω, πριν καν δοκιμαστεί απέναντί του και έκοψε το Σάββατο την προβολή του. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για μια απλή σύγκρουση προγραμμάτων, αλλά για έναν παίκτη που αναγκάζει τους άλλους να αλλάξουν στρατηγική πριν καν μπουν στο γήπεδο.
Οι συνέπειες και οι αποφάσεις θα είναι σύντομες…

Και ενώ η πίεση κορυφώνεται, έρχονται οι πρώτες «παράπλευρες απώλειες». Στο στρατόπεδο του ΑΝΤ1, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεσες αλλαγές. Το «Moments» βρίσκεται ήδη σε τροχιά αναδιάταξης, με πιθανή μετακίνηση σε άλλη ημέρα, μπας και σωθεί ό,τι σώζεται.

Οι πληροφορίες λένε ότι εξετάζεται σοβαρά είτε η μεταφορά του την Παρασκευή είτε την Κυριακή — μια κίνηση καθαρά αμυντική, που φανερώνει τον φόβο της άμεσης σύγκρουσης.
Όλα θα κριθούν σε ένα και μόνο επεισόδιο, το δεύτερο κατά σειρά που θα μεταδοθεί το Σάββατο 27/3… Είναι εκείνο με καλεσμένη την Μαρία Μπεκατώρου, στο οποίο ο ANT1 έχει επενδύσει πολλά. Ένα επεισόδιο που έχει μετατραπεί σε βαρόμετρο, αν δεν αποδώσει, η μετακίνηση μπαίνει κατευθείαν στο τραπέζι των συζητήσεων – για να μην προδικάσουμε την κατάσταση ότι θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν ο Σεφερλής θα συνεχίσει να προκαλεί αναταράξεις, το κάνει ήδη. Το ερώτημα είναι ποιος θα αντέξει την πίεση. Γιατί όταν ένας «τυφώνας» σαρώνει, δεν αφήνει πίσω του απλώς χαμηλά νούμερα — αφήνει αναγκαστικές αποφάσεις, βιαστικές αλλαγές και μια τηλεοπτική αγορά που τρέχει να σωθεί και να αντιμετωπίσει μια άβολη αλήθεια, ότι μπορείς να αγνοείς τον «τυφώνα» όσο θέλεις, αλλά όταν σε χτυπήσει, είναι ήδη αργά.

Και αυτή τη φορά, δεν φαίνεται να υπάρχει εύκολη διέξοδος.