Δε νομίζουμε πως υπάρχει άνθρωπος που να μην τρώει μπιφτέκια. Τα μπιφτέκια είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων αλλά πολλές φορές η εκτέλεσή τους είναι πολύ δύσκολη.
Αντί να βγουν αφράτα και να λιώνουν στο στόμα βγαίνουν σαν τούβλο. Η αγαπημένη μαγείρισσα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που γνωρίζει καλά από κουζίνα μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά τους. Είναι 10 απλά βήματα…
Τα τέλεια μπιφτέκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
- Διαλέγουμε το σωστό κρέας για τον κιμά. Τα πιο κατάλληλα για μπιφτέκια, κομμάτια μοσχαριού, είναι το καπάκι, η ελιά, η λάπα ή το στήθος, που έχουν λιγο λιπάκι, το οποίο δίνει νοστιμιά.
- Αν προτιμάτε κιμά χωρίς λίπος, γιατί προσέχετε τη σιλουέτα σας, ζητήστε άπαχο κιμά και φτιάξτε αυτή τη συνταγή μου, τα μπιφτέκια super food με λαχανικά.
- Πάντα προσθέτουμε στον κιμά λίγο ξύδι. Αυτό σπάει τις ίνες του κιμά και κάνει πιο αφράτο το μείγμα του σε συνδυασμό με το ζύμωμα.
- Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με υγρά του, όπως και την ντομάτα με τα υγρά της. Τα υγρά τους είναι αυτά που θα δώσουν έξτρα νοστιμιά στα μπιφτέκια, θα τα κρατήσουν αφράτα, ζουμερά και μαλακά.
- Μετά το ζύμωμα, βάζουμε τον κιμά, σκεπασμένο, για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Όσο το μείγμα του κιμά θα κρυώνει, όλα τα αρώματα θα ενσωματωθούν με το κρέας, θα ενωθούν όλες οι γεύσεις, θα μαλακώσουν οι ίνες ακόμα περισσότερο και τα μπιφτέκια στο φούρνο θα γίνουν ακόμα πιο αφράτα.
- Εκτός από ψωμί, φρυγανιά ή αλεσμένο παξιμάδι, μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα του κιμά για μπιφτέκια, νιφάδες βρώμης ή πίτουρο βρώμης.
- Το αυγό δεν είναι πάντα απαραίτητο στα μπιφτέκια. Το αυγό δίνει στον κιμά την ιδιότητα να κρατάει πιο εύκολα το σχήμα που θέλουμε να του δώσουμε. Βάζουμε αυγό, πχ σε ένα γεμιστό μπιφτέκι που δεν θέλουμε να μας ανοίξει στο ψήσιμο ή σε ενα ρολό κιμά που θέλουμε να κρατήσει σχήμα του. Χωρίς αυγό, τα μπιφτέκια γίνονται πολύ πιο ελαφριά στη γεύση και πολύ πιο αφράτα στο ψήσιμο.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά της επιλογής μας. Ανάλογα με το τι μας αρέσει και προτιμάμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μπιφτέκι μας ψιλοτριμμένο καρότο, ψιλοτριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο ή αλεσμένο μανιτάρι.
- Όλα αυτά θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά στα μπιφτέκια μας καθώς και υγρασία που είναι απαραίτητη για να γίνουν τα μπιφτέκια αφράτα. Δείτε εδώ τη συνταγή της με μπιφτέκια με λαχανικά και θα ξετρελαθείτε.
- Προσοχή στον χειρισμό του ήδη κατεψυγμένου κιμά. Όταν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο κιμά για τα μπιφτέκια τότε πρέπει , όταν ζυμωθεί ο κιμάς να μαγειρευτεί και να φαγωθεί. Απαγορεύεται να ξαναμπεί το ζυμωμένο μπιφτέκι απο τον κατεψυγμένο κιμά στην κατάψυξη.
- Τον φρέσκο κιμά μπορείτε να τον καταψύξετε. Ζυμώστε τα μπιφτέκια με τον φρέσκο κιμά και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη.
- Απολαύστε τα μπιφτέκια αμέσως μετά το ψήσιμο. Όσο είναι ζεστά ακόμα από το φούρνο τα μπιφτέκια είναι μαγικά. Ζεστά, ζουμερά και αφράτα. Όσο κρυώνουν σκληραίνουν και χάνουν τη μαγεία τους.
Μπιφτέκια στη σχάρα της Αργυρώς
Υλικά
- 500 γρ. μοσχάρι για κιμά
- 250 γρ. χοιρινό για κιμά
- 250 γρ. αρνί για κιμά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
- 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
- 1 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 κ.σ. σουμάκ (θα το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών)
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- 1 φλ. φρυγανιά χωρίς γλουτένη ή νιφάδες βρώμης
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει μια φορά τον κιμά στην μηχανή αλέσεως. Ιδανικά, για ζουμερά μπιφτέκια στη σχάρα χρειαζόμαστε κιμά από ελιά ή και λίγη λάπα μοσχαριού.
- Βάζουμε σε μπολ τον κιμά από μοσχάρι, χοιρινό κ αρνί .
- Τρίβουμε πάνω στον κιμά τα κρεμμύδια την ζουμερή ντομάτα και το σκόρδο.
- Περιχύνουμε τον κιμά με το ξίδι και το ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε με το σουμάκ, τη ρίγανη, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό .
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι κ το πιπέρι ,
- Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για μπιφτέκια.
- Προσθέτουμε τη βρώμη ή τη φρυγανιά λίγη-λίγη, όχι όλη μαζί. Ο κιμάς για μπιφτέκια πρέπει να είναι αφράτος κ εύπλαστος .
- Αφού ζυμώσουμε καλά τον κιμά για τα μπιφτέκια, τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το λιγότερο για 30 λεπτά
- Ετοιμάζουμε την φωτιά για το ψήσιμο. Λαδώνουνε ελαφρά με λίγο χαρτί κουζίνας την σχάρα που θα ψήσουμε.
- Πλάθουμε 10 μπιφτέκια και τα ψήνουμε στη σχάρα BBQ γκαζιού ,κάρβουνα ή σχαροτήγανο.
- Ψήνουμε τα μπιφτέκια χωρίς να τα πιέζουμε πάνω στη σχάρα.
- Ψήνουμε από 5′ μέχρι για 7′ λεπτά από κάθε πλευρά.
- Κάθε 1-1/2 με 2′ γυρνάμε με σπάτουλα τα μπιφτέκια στην σχάρα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να βγουν ζουμερά.
- Όταν ψηθούν τα μπιφτέκια τα βγάζουμε με σπάτουλα σε πιάτο.
- Εναλλακτικά ψήνουμε στο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 15’ λεπτά.
- Καλό θα είναι να τα βάλουμε σε σχάρα μέσα σε ταψάκι για να ξεροψηθούν σαν μπιφτέκια σχάρας.