Δεν θα χρειάζεται να τα δοκιμάζετε ανά 2 λεπτά - 5 τρόποι για να καταλάβετε ότι τα μακαρόνια είναι έτοιμα

Σας έχουμε το μυστικό

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δεν θα χρειάζεται να τα δοκιμάζετε ανά 2 λεπτά - 5 τρόποι για να καταλάβετε ότι τα μακαρόνια είναι έτοιμα

Μπορεί να θεωρούμε τα μακαρόνια ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε αρκετά λάθη, ακόμα και για το πότε πρέπει να ρίχνουμε το αλάτι.

Κάτι λοιπόν που οι περισσότεροι προβληματιζόμαστε είναι για το πότε είναι έτοιμα. Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για να ελέγξεις το μαγείρεμα των ζυμαρικών, χωρίς να χρειαστεί να τα δοκιμάσεις: από το να μη χαλάσεις την όρεξή σου και το να μην κάψεις τη γλώσσα σου μέχρι το να κάνεις το λάθος να τα βγάλεις από την κατσαρόλα και, επειδή είναι ωμά, να τα ξαναβάλεις μέσα και να χαλάσεις τη γεύση τους.

Oι περισσότεροι συμφωνούμε στον τρόπο στραγγίσματος: τα ζυμαρικά πρέπει να στραγγίζονται al dente. Ωστόσο, ο όρος al dente ερμηνεύεται διαφορετικά εκ του αποτελέσματος, των ικανοτήτων και των γνώσεων που έχουμε πάνω στο ιδανικό βράσιμο και στράγγισμα. Στην Ιταλία οι σεφ που μαγειρεύουν 200 πιάτα την ημέρα, έχουν κάποια μυστικά που τους βοηθούν να καταλάβουν πότε τα ζυμαρικά τους είναι βρασμένα.

Πώς θα καταλάβεις ότι τα μακαρόνια είναι έτοιμα χωρίς να τα δοκιμάσεις

Tα εξής:

Ο χρόνος που αναγράφεται στη συσκευασία

Όλες οι συσκευασίες δείχνουν την ώρα βρασίματος, αλλά η κάθε εταιρεία την αξιολογεί διαφορετικά. Εμπιστεύσου τυφλά τις οδηγίες του κατασκευαστή, εκτός και αν είναι η εκατοστή φορά που μαγειρεύεις αυτή τη μάρκα και τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Η διαίσθηση

Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να στραγγίσεις τα μακαρόνια σου την κατάλληλη ώρα χωρίς να τα ελέγχεις κάθε τρεις και λίγο. Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι αυτός που χρησιμοποιείται από τους πιο ταλαντούχους μάγειρες: Η διαίσθηση, αυτή η εσωτερική συνείδηση που ωριμάζει στην ψυχή εκείνων που έχουν αφιερωθεί στο μαγείρεμα των ζυμαρικών. Καλά, αυτό ακούγεται σαν να προέρχεται από λογοτεχνικό εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης, γι’ αυτό εμπιστεύσου και πάλι τον εαυτό σου, αλλά μετά από καιρό εξάσκησης και σωστής καθοδήγησης.

Ο ήχος

Αυτή είναι επίσης μια μέθοδος που απαιτεί μεγάλη εμπειρία και ειδικό ταλέντο. Σε αυτή τη μέθοδο, βγάζεις ένα κομμάτι ζυμαρικών από την κατσαρόλα, αλλά όχι για να το δοκιμάσεις, αλλά για να το ρίξεις στο πιάτο από ένα ορισμένο ύψος. Αν ακουστεί ένας κρότος, μόλις το ζυμαρικό ακουμπήσει το πιάτο, αυτό σημαίνει πως είναι ακόμα ωμά.

Πώς θα καταλάβεις ότι τα μακαρόνια είναι έτοιμα χωρίς να τα δοκιμάσεις

Κόψιμο με το δάχτυλο

Αυτή είναι η αγαπημένη μέθοδος του σεφ, για να μην παχύνει. Αντί να κόψει το ζυμαρικό με το δόντι του, χρησιμοποιεί το δάχτυλό του. Αν κόβεται με δυσκολία, τότε σημαίνει πως θέλει λίγο παραπάνω χρόνο. Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος να καείς λίγο, γι’ αυτό βάλε το ζυμαρικό κάτω από τη βρύση με λίγο νερό να τρέχει και μετά κόψε την άκρη του.

Η ανατομία

Τέλος, αφού κόψεις το ζυμαρικό με το δάχτυλο ή, αν φοβάσαι για έγκαυμα με ένα πιρούνι, εξέτασε το εσωτερικό του. Εάν βλέπεις έναν λευκό πυρήνα, αυτό σημαίνει ότι το μαγείρεμα δεν έχει φτάσει στα εσωτερικά στρώματα. Για να έχεις τα τέλεια ζυμαρικά al dente, χρειάζεται λίγος χρόνος.

Μην πετάτε το νερό όταν βράζετε μακαρόνια! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για...

Και όμως δεν πρέπει να πετάτε το νερό, με το οποίο βράσατε τα μακαρόνια σας.Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πολλούς τρόπους.

Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά σας, στραγγίζετε και συνήθως πετάτε το νερό τους, επειδή νομίζετε ότι είναι άχρηστο. Δεν είναι έτσι. Μερικές ιδέες είναι να...διαβάστε την συνέχεια στο athensmagazine.gr