Για μια ακόμα χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη, αυτή τη φορά κερδίζοντας μια σημαντική διάκριση όσον αφορά τα… τυριά.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την λίστα με τα 50 καλύτερα τυριά από πρόβειο γάλα που εξέδωσε το Taste Atlas την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Taste Atlas είναι μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια γευσιγνωσίας που καλύπτει τις κουζίνες όλου του κόσμου. Οι χρήστες έχουν καταχωρίσει χιλιάδες τοπικά πιάτα, υλικά και ποτά από κάθε γωνιά της Γης, και κάθε χρόνο δημοσιεύονται λίστες όπως «Οι καλύτερες Κουζίνες στον κόσμο» και «Τα καλύτερα παραδοσιακά πιάτα στον κόσμο».
Φυσικά, η χώρα μας για ακόμα μια φορά κατέκτησε όχι μία αλλά πολλαπλές θέσεις στη λίστα, με την γαβιέρα Κρήτης μάλιστα να κατακτά το… ασημένιο μετάλλιο. Στην έκτη θέση βρέθηκε η κεφαλογραβιέρα, στην ένατη το καλαθάκι Λήμνου και στην δέκατη η Σφέλα.
Η λίστα με τα καλύτερα τυριά στον κόσμο
Δείτε επίσης: Έρευνα: Αυτό το ελληνικό πολυσυζητημένο φαγητό βρίσκεται στη λίστα με τα 10 χειρότερα του κόσμου
Taste Atlas: Τα ελληνικά τυριά που κατέκτησαν μια θέση στην πρώτη δεκάδα
Γραβιέρα Κρήτης
Αυτή η γραβιέρα είναι η πιο γνωστή ελληνική ποικιλία και έχει μακρά ιστορία. Παρασκευάζεται με παραδοσιακές μεθόδους και ωριμάζει στις εγκαταστάσεις των νομών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου στην Κρήτη. Παράγεται από πρόβειο γάλα ή από μίγμα πρόβειου γάλακτος με έως 20% κατσικίσιο γάλα. Τα γιδοπρόβατα βόσκουν ελεύθερα στα καταπράσινα βοσκοτόπια του νησιού, απολαμβάνοντας τοπικά φυτά που προσφέρουν στο γάλα τους μια μοναδική ποιότητα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και σφιχτή υφή, που ωριμάζει για 3 έως 5 μήνες. Είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό τυρί, δίπλα στη φέτα, και μπορεί κανείς να το βρει σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Σερβίρεται ως ορεκτικό ή τριμμένο σε σαλάτες και σούπες.
Κεφαλογραβιέρα
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά τυριά, η Κεφαλογραβιέρα παρασκευάζεται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από τη δεκαετία του 1960, καθιστώντας την ένα από τα πιο νεαρά τυριά της ελληνικής αγοράς. Είναι σκληρό επιτραπέζιο τυρί που παρασκευάζεται κυρίως από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος.
Η Κεφαλογραβιέρα οφείλει το όνομά της σε δύο τυριά, καθώς είναι μια διασταύρωση του κεφαλοτυριού, ενός αλμυρού τυριού με έντονη γεύση, και της γλυκιάς γραβιέρας. Διατίθεται σε τροχούς ή σφήνες, με χαρακτηριστική σταθερή υφή και ανοιχτό καφέ φλοιό. Η ετήσια παραγωγή της φτάνει τους 3.000 τόνους, και είναι δημοφιλής για την παρασκευή του παραδοσιακού τηγανητού πιάτου σαγανάκι.
Καλαθάκι Λήμνου
Αυτό το λευκό, μαλακό τυρί άλμης παρασκευάζεται από φρέσκο πρόβειο γάλα ή συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος από ελεύθερα βόσκουσες φυλές στο νησί της Λήμνου. Η παραγωγή του θυμίζει τη διαδικασία παρασκευής φέτας, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι το τυρόπηγμα τοποθετείται σε καλαθάκι για στραγγίσιμο και οξίνιση, αποκτώντας το χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα.
Τα καλάθια βυθίζονται σε άλμη και ωριμάζουν για τουλάχιστον δύο μήνες. Αν και μοιάζει με τη φέτα, έχει πιο ήπια, ευχάριστη γεύση, που είναι αλμυρή και ελαφρώς όξινη. Σερβίρεται κυρίως ως επιτραπέζιο τυρί, συνδυασμένο με φρούτα ή σε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.
Σφέλα
Το ημίσκληρο αυτό τυρί παράγεται παραδοσιακά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ή και από τα δύο. Η Σφέλα έχει ιστορία πάνω από 100 χρόνια και παρασκευάζεται από γάλα φυλών που εκτρέφονται στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Η παρασκευή της απαιτεί το τυρόπηγμα να χωριστεί σε κομμάτια και να ξαναζεσταθεί, ακολουθούμενο από ελαφρά πίεση και αλάτισμα.
Κατά την ωρίμανση, αποκτά το χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα και η υφή της είναι γεμάτη από μικρές τρύπες που προκύπτουν από τη ζύμωση. Η Σφέλα είναι πολύ δημοφιλής στη σύγχρονη ελληνική μαγειρική και συνήθως σερβίρεται ψητή ή σε συνδυασμό με κρέας και λαχανικά σε νόστιμες πίτες.