Είναι οικονομική συνταγή κομμένη και… ψημένη για την Τσικνοπέμπτη.
Όσοι είναι στριμωγμένοι οικονομικά ή δεν είναι πολύ του… έξω, μπορούν κάλλιστα να τσικνίσουν στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται για μια χορταστική Τσικνοπέμπτη είναι για μια απλή συνταγή, από τα βάθη του «λίκνου» των ψησταριών, τη Λιβαδειά. Διαβάστε παρακάτω…
Ένα από τα πιο οικονομικά, αλλά φουλ… απολαυστικά υλικά, είναι οι μπριζόλες λαιμού.
Μπορείτε να προτιμήσετε τον κρεοπώλη της γειτονιάς σας, καθώς αρκετοί δίνουν ελληνικές μπριζόλες λαιμού με 3 ευρώ το κιλό.
Στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ οι τιμές κυμαίνονται από 4 έως 5,5 ευρώ.
Σε απλούς αριθμούς, γύρω στα πέντε με έξι ευρώ θα είναι αρκετά για πέντε μπριζόλες λαιμού.
Τα «σπαρτιάτικα» υλικά:
1-2 κιλά χοιρινές μπριζόλες λαιμού με οστό (προσοχή να μην είναι πολύ λεπτές, γιατί θα ξεραθούν)
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Καν’το όπως οι Λειβαδίτες
Όσοι έχουν τσικνίσει στη Λιβαδειά, ή απλά μαζί με Λειβαδίτες, θα έχουν παρατηρήσει ότι λέξεις όπως «μαρινάδα», «δενδρολίβανο», «καρυκεύματα» -ιδίως όταν πρόκειται για το «ιερό» έδεσμά τους, την προβατίνα- απλά… απαγορεύονται.
Αν υπάρχει σχάρα, ακόμα και ηλεκτρική, ακολουθούνται τα εξής απλά βήματα για το τσίκνισμα «αλά Λιβαδειά»:
-Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο μισή ώρα προ του ψησίματος
-Κάνουμε ένα χορταστικό μείγμα σε κούπα ή μπολ με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
-Ανάβουμε τη φωτιά (ή τον… διακόπτη) και αφήνουμε τη σχάρα να κάψει για λίγα λεπτά
-Βάζουμε τις μπριζόλες στη σχάρα, «γυμνές», δίχως κανένα υλικό πάνω τους
-Τις αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά (1 – 5, ανάλογα τον τύπο σχάρας) από κάθε πλευρά.
-Προσέχουμε να μην «τραυματίσουμε» τις μπριζόλες στο γύρισμα. Απαγορεύονται τα τρυπήματα με πιρούνι ή μαχαίρι γιατί χάνουν τα υγρά τους.
-Τότε ρίχνουμε μπόλικο από το μείγμα (αλάτι, πιπέρι, ρίγανη) διαδοχικά από κάθε πλευρά
-Στην περίπτωση της ηλεκτρικής σχάρας απαιτούνται λίγα γυρίσματα. Σε 30 λεπτά θα είναι έτοιμες οι μπριζόλες.
-Το μυστικό για να δούμε αν έχουν γίνει είναι να αφρίζει το κόκκαλο. Οταν δούμε μικρές «μπουρμπουλήθρες» στις τρύπες του οστού, τότε η μπριζόλα έχει γίνει.
-Τις αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά (1 – 5, ανάλογα τον τύπο σχάρας) από κάθε πλευρά.
-Προσέχουμε να μην «τραυματίσουμε» τις μπριζόλες στο γύρισμα. Απαγορεύονται τα τρυπήματα με πιρούνι ή μαχαίρι γιατί χάνουν τα υγρά τους.
-Τότε ρίχνουμε μπόλικο από το μείγμα (αλάτι, πιπέρι, ρίγανη) διαδοχικά από κάθε πλευρά
-Στην περίπτωση της ηλεκτρικής σχάρας απαιτούνται λίγα γυρίσματα. Σε 30 λεπτά θα είναι έτοιμες οι μπριζόλες.
-Το μυστικό για να δούμε αν έχουν γίνει είναι να αφρίζει το κόκκαλο. Οταν δούμε μικρές «μπουρμπουλήθρες» στις τρύπες του οστού, τότε η μπριζόλα έχει γίνει.