Σπανακόπιτα με μυρωδικά και φέτα - Το μυστικό για τραγανό φύλλο

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας καθοδηγεί

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Μια από τις πιο τοπ συνταγές, από την πιο τοπ μαγείρισσα! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται σήμερα με τους αναγνώστες του Youweekly.gr τον τρόπο και τα μυστικά για την πιο τέλεια τραγανή σπανακόπιτα!

Ένα πολύ γρήγορο και γευστικό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους.

Τι θα χρειαστείς για την σπανακόπιτα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1½ kg σπανάκι χοντροκομμένο
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο (ή ανάμεικτο με μαϊντανό)
  • 300 γρ. φέτα σκληρή (σε τρίμματα)
  • 1½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Οδηγίες εκτέλεσης

  1. Βάζουμε πρώτα τα πράσα σε κατσαρόλα με λίγο νερό ίσα να τα σκεπάζει, και τα αχνίζουμε μέχρι να πιούν το νερό τους.
  2. Προσθέτουμε 1/3 φλ. ελαιόλαδο (από το συνολικό της συνταγής) καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2΄-3΄.
  3. Προσθέτουμε το σπανακι χοντροκομμένο και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε για 5΄-6΄ να πιει όλα τα υγρά του.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φετα και το σιμιγδάλι.
  5. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Απλώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.
  7. Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια.
  8. Χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το γάλα.
  9. Περιχύνουμε τη σπανακόπιτα.
  10. Ψήνουμε στους 180οC σε αντιστάσεις για 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά.

Τα μυστικά

  • Ζεματάμε το πράσο για να γίνει πιο ελαφριά η πίτα.
  • Τα μυρωδικά στην πίτα τα βάζουμε χοντροκομμένα.
  • Τα τρυφερά κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό τα κόβουμε και τα προσθέτουμε στη γέμιση για την σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας γιατί δίνουν φρεσκάδα και νοστιμιά στη σπανακόπιτα.
  • Καλοψήστε την σπανακόπιτα να ροδίσει καλά πάνω και κάτω για να παραμείνει τραγανή.
  • Αυτό το πετυχαίνετε καλύτερα αν ψήσετε στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  • Έτσι ψήνεται ομοιόμορφα.
  • Αντίθετα, ο αέρας ψήνει εξωτερικά τα φύλλα και ενώ γρήγορα παίρνει χρώμα η πίτα στον εξωτερικά, τα μέσα φύλλα δεν προλαβαίνουν να ψηθούν καλά.
  • Αφού βγάλετε την πίτα από το φούρνο αφήστε τη να σταθεί για 10 λεπτά να τραβήξει την υγρασίας της.

Κι αν θες κάτι εξίσου γρήγορο σε γλυκό, ρίξε μια ματιά εδώ.

ΠΗΓΗ Argiro.gr