Πεντανόστιμη και πανεύκολη: Πατσαβουρόπιτα της τεμπέλας να γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Ένα γλυκό κατάλληλο για την εποχή

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
instagram/argirobarbarigou
instagram/argirobarbarigou

Πόσες φορές σου ανοίγει η όρεξη για μία λαχταριστή πίτα, αλλά σκέφτεσαι τη διαδικασία να ανοίξεις φύλλο; Άπειρες... Τώρα λοιπόν που θα βρείτε και ζουμερά πορτοκάλια, αφού είναι η εποχή τους, μία πορτοκαλόπιτα πατσαβουρόπιτα ακούγεται σαν την κατάλληλη λύση για όσους έχουν όρεξη για γλυκό. Η συγκεκριμένη πίτα ονομάζεται και της τεμπέλας, ακριβώς επειδή δεν χρειάζεται λεπτεπίλεπτη διαχείριση των φύλλων, αντίθετα μπορείς απλά να τα τσαλακώσεις, και η συνταγή πάλι θα βγει τραγανή και λαχταριστή.

Πρόκειται για μία φανταστική και γρήγορη πίτα. Θα την φτιάξετε για τους φίλους σας που θα γλείφουν τα δάχτυλά τους μόλις την δοκιμάσουν και άντε να τους πείσετε ότι την κάνατε μόνο σε 30 λεπτά... Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μία πεντανόστιμη συνταγή, και πάμε να δούμε αναλυτικά τα βήματα.

Δείτε επίσης: Φλογέρες με τυρί: Σε λιγότερο από 15 λεπτά στο τραπέζι σας

Τι θα χρειαστείς για την πατσαβουρόπιτα

Πορτοκαλόπιτα πατσαβουρόπιτα
argiro.gr

Για τα φύλλα

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 180 γρ. βούτυρο
  • 1-2 κ.σ. ζάχαρη
  • Λίγο βούτυρο

Για την κρέμα

  • 5 αυγά
  • 100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 2 πορτοκάλια
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 γάλα εβαπορέ
  • 1 ζαχαρούχο γαλα
  • 1 πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα

  • Άχνη ζάχαρη
  • Κανέλα

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος, με διαστάσεις 32×22 εκατοστά ή ένα στρογγυλό ταψί βαθύ, με διάμετρο 28 με 30 εκ.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας.
  • Κρατάμε 2 φύλλα στην άκρη.
  • Τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε με μαχαίρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν ελαφρά, αραδιάζοντάς τα επάνω στον πάγκο για λίγα λεπτά.
  • Στρώνουμε 1 απο τα φύλλα στη βάση του ταψιού.
  • Τα δυο φύλλα που κρατήσαμε στην άκρη τα τσαλακώνουμε απαλά ένα ένα φτιάχνοντας μία νοητή αφράτη μπάλα χωρίς να πατάμε και να κολλάνε μεταξύ τους.
  • Τοποθετούμε τις μπάλες από τα φύλλα κοντά κοντά στο ταψί.
  • Περιχύνουμε τα φύλλα στο ταψί με τα 3/4 από το λιωμένο βούτυρο.
  • Βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα το ταψί με τα φύλλα και ψήνουμε για περίπου 10 με 12 λεπτά να πάρουν ελαφρύ χρυσό χρώμα.

Για την κρέμα

  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το ξύσμα, το αλεσμένο πορτοκάλι, το αλάτι.
  • Τα χτυπάμε με σύρμα για να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε το γάλα, το ζαχαρούχο γάλα και τα ανακατεύουμε με το σύρμα ή μίξερ χειρός για να ομογενοποιηθεί.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το εβαπορέ γάλα με 400 γρ. γιαούρτι.
  • Ρίχνουμε λίγα λίγα τα ψιλοκομμένα στεγνά φύλλα και τα βυθίζουμε με μία κουτάλα να βραχούν καλά.
  • Ραντίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο που έχουμε κρατήσει από την αρχή στην άκρη.

Ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
  • Θα ψήσουμε στους 200ºC στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά.
  • Θα φουσκώσει, θα ροδίσει και θα κάνει σώμα, δηλαδή θα σταθεροποιηθεί η κρέμα.
  • Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
  • Τη κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
ΠΗΓΗ argiro.gr