Για να μην ψάχνεστε την τελευταία στιγμή: Η πιο εύκολη συνταγή βασιλόπιτας - τσουρέκι

Αφράτη σαν «σύννεφο»

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Giorgostsoulis.com
Giorgostsoulis.com

Μιας και ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα για να υποδεχτούμε το νέο έτος, ένα έτος που ελπίζουμε να είναι για όλους τυχερό, ήρθε η ώρα να μάθουμε και τα της βασιλόπιτας, αφού είναι ένα γλύκισμα - σύμβολο της Πρωτοχρονιάς κι όποιος βρει το νόμισμα που είναι τοποθετημένο μέσα σε αυτή θα είναι ο τυχερός του 2024!

Μπορεί να συναντάμε την βασιλόπιτα με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, αλλά εμείς σήμερα θα σας προτείνουμε με κλειστά μάτια την συνταγή του Γιώργου Τσούλη, για την πιο τέλεια βασιλόπιτα - τσουρέκι!

Τι θα χρειαστείς για την βασιλόπιτα-τσουρέκι

Δείτε επίσης: Ο Τάσος Δούσης προτείνει: Αυτά τα 5 μαγαζιά της Αθήνας έχουν τα καλύτερα μελομακάρονα

  • 130 ml γάλα πλήρες, ελαφρώς ζεστό
  • 9 γρ. μαγιά ξηρή
  • 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1/4 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 3 αυγά, μέτρια
  • 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κρόκους αραιωμένους με λίγο νερό, για το άλειμμα

Για το icing

  • 50 ml νερό
  • 500 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Για το τσουρέκι: Σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε το γάλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα multi, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης (50 γρ.), το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  3. Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σκόνη με το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα με τη μαγιά και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.
  4. Διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαστιχωτή ζύμη.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 - 1 ½ ώρα.
  7. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση, διαστάσεων 24 εκ., καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει και πάλι, για 1 ώρα.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  9. Αλείφουμε τη ζύμη με το άλειμμα κρόκων και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
  10. Αφού ψηθεί το τσουρέκι, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  11. Για το icing: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά για το icing, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
  12. Απλώνουμε ομοιόμορφα το icing σε όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού ή δημιουργούμε διακοσμητικά σχέδια με αυτό, κόβουμε τη βασιλόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.
#tsoulotip:
  • Μπορούμε πριν ψήσουμε το τσουρέκι να το πασπαλίσουμε με φιλέ αμυγδάλου.