Σπανακόπιτα του ονείρου - Το απόλυτο μυστικό για να σου βγει τραγανό το φύλλο

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Τρίτη σήμερα 5/12 κι αν έχεις έστω και λίγο χρόνο να αφιερώσεις στην κουζίνα σου μπορείς να φτιάξεις το πιο νόστιμο, εύκολο και γρήγορο γεύμα σου, είτε για πρωί είτε για μεσημέρι είτε για βράδυ αφού μια πίτα τρώγεται όλες τις ώρες, ειδικά αυτή η θεσπέσια σπανακόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την σπανακόπιτα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1½ kg σπανάκι χοντροκομμένο
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο (ή ανάμεικτο με μαϊντανό)
  • 300 γρ. φέτα σκληρή (σε τρίμματα)
  • 1½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Καλάθι Χριστουγέννων: Πότε μπαίνει σε ισχύ στα σούπερ μάρκετ - Αναλυτικά τα τρόφιμα που θα περιλαμβάνει

Γέμιση

  • Βάζουμε πρώτα τα πράσα σε κατσαρόλα με λίγο νερό ίσα να τα σκεπάζει, και τα αχνίζουμε μέχρι να πιούν το νερό τους.
  • Προσθέτουμε 1/3 φλ. ελαιόλαδο (από το συνολικό της συνταγής) καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2΄-3΄.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε για 5΄-6΄ να πιει όλα τα υγρά του.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα και το σιμιγδάλι.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στο ταψί

  • Απλώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα.
  • Την χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το γάλα.
  • Την περιχύνουμε.
  • Ψήνουμε στους 180οC σε αντιστάσεις για 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά.
Τα μυστικά της Αργυρώς

Σπανακόπιτα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου πως το φύλλο βγαίνει κρατσανιτσό
Argiro.gr

  1. Ζεματάμε το πράσο για να γίνει πιο ελαφριά.
  2. Τα μυρωδικά τα βάζουμε χοντροκομμένα.
  3. Τα τρυφερά κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό τα κόβουμε και τα προσθέτουμε στη γέμιση γιατί δίνουν φρεσκάδα και νοστιμιά.
  4. Καλοψήστε την να ροδίσει καλά πάνω και κάτω για να παραμείνει τραγανή. Αυτό το πετυχαίνετε καλύτερα αν ψήσετε στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου. Έτσι ψήνεται ομοιόμορφα. Αντίθετα, ο αέρας ψήνει εξωτερικά τα φύλλα και ενώ γρήγορα παίρνει χρώμα εξωτερικά, τα μέσα δεν προλαβαίνουν να ψηθούν καλά.
  5. Αφού την βγάλετε από το φούρνο αφήστε τη να σταθεί για 10 λεπτά να τραβήξει την υγρασίας της.
ΠΗΓΗ Argiro.gr