Με τη συνεχή παρουσία της στην ελληνική αλλά και γαλλική τηλεόραση, µέσα από µαγειρικές εκποµπές, γαστρονοµικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσµο, σεµινάρια µαγειρικής, αλλά και µε τη συµµετοχή της ως υπεύθυνη σεφ για την Παρασκευή της µεγαλύτερης κακαβιάς στον κόσµο στον ∆ήµο Σητείας που εντάχθηκε στα ρεκόρ Guinness, η Ντίνα Νικολάου δίκαια θεωρείται ως η πρέσβειρα διεθνώς της ελληνικής γαστρονοµίας.
«Ο καθένας από εμάς είναι σίγουρο ότι έχει δοκιμάσει, ακούσει και διαβάσει κάτι για το γιορτινό γεύμα των Χριστουγέννων όπως παρουσιαζόταν στα οικογενειακά τραπέζια στο χωριό. Με συνταγές που περνούσαν από τη γιαγιά, που σηκωνόταν αξημέρωτα για να προλάβει, στην κόρη και αυτή με τη σειρά της στην εγγονή…
Αυτές οι παραδοσιακές συνταγές, με τα λίγα αλλά εξαιρετικά υλικά, μετέφεραν μέσα τους την σοφία αιώνων και έγιναν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής γαστρονομίας. Ταξίδεψαν στο κλεινόν Άστυ και παρέμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο και συνεχίζουν να σερβίρονται στα σημερινά γιορτινά τραπέζια, δίνοντας μια γεύση νοσταλγίας και γαληνέματος.
Ακόμα έχω στο στόμα μου την κρεατόπιτα με χοιρινό, και την κοτόσουπα-βάλσαμο της γιαγιάς μου αλλά και το σκορδάτο μπουτάκι που περίτεχνα «μαστορεύει» η μητέρα μου… Όσο για τα γλυκά… μελομακάρονα, βουτυρένιοι κουραμπιέδες και τραγανές, μελωμένες δίπλες… Αυτές οι συνταγές, με γυρίζουν σε Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη και θαλπωρή, και που κάθε φορά που τις μαγειρεύω, η ψυχή μου ταξιδεύει πίσω.
Ελάτε μαζί μου σ’ αυτό το ταξίδι, πίσω στο χρόνο, για μια βόλτα στην γευστική, παραδοσιακή ελληνική γαστρονομία και σερβίρετε μοναδικές συνταγές γεμάτες αγάπη, ευχές και τρυφερότητα», λέει η Ντίνα Νικολάου.
Δείτε επίσης: Γλυκό κόλαση: Προφιτερόλ με κρουασανάκια
Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα από την Μακεδονία
Προετοιμασία: 10´
Μαγείρεμα: 1½ ώρα
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό χοιρινό από σπάλα
- 100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα κυδώνια
- 150 ml κρασί κόκκινο
- 3 κυδώνια
- 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
- 10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας πελτέ
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 4-5 κεδροκούκουτσα
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένω καλά το κρέας, το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνω καλά. Το τυλίγω σε ρολό και το δένω με σπάγγο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Βάζω το κρέας και το σοτάρω σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν καλά απ’ όλες τις μεριές. Το μεταφέρω σε ένα πιάτο και επαναφέρω την κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνω το κρεμμύδι και το καρότο και τα σοτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Επαναφέρω το κρέας στην κατσαρόλα (μαζί με τα ζουμάκια που έχουν συγκεντρωθεί στο πιάτο) και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να βράσει για 2 λεπτά και προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και όσο ζεστό νερό χρειάζεται μέχρι να καλυφθεί το κρέας. Αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 1 ώρα.
Η σεφ Ντίνα Νικολάου, γνωστή για τον δημιουργικό της προσανατολισμό και την εκλεκτή της γαστρονομική αισθητική, φέρνει πάντα τη μαγεία της γεύσης στα πιάτα της καθημερινότητας. Στο βιβλίο της «Dina’s Bakery, My best recipes» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ θα βρείτε διαχρονικά αγαπημένες συνταγές με κοινά στοιχεία το αλεύρι και το μεράκι που περνούν από γενιά σε γενιά