Θα γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους: Kέικ με μερέντα

Πολυόροφο και με πεντανόστιμο...

Γιώτα Πεπαρίδη
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Σύντομα τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τα παιδιά θα κάθονται σπίτι, αλλά και οι περισσότεροι από εμάς θα ξεκουραστούμε για μερικές ημέρες. Τι καλύτερο από τα κρύα πρωινά του χειμώνα να έχουμε δίπλα στον καφέ μας ένα σπιτικό κέικ; Έτσι, λοιπόν σας έχουμε την απόλυτη και πολύ γευστική συνταγή από την αγαπημένη σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για κέικ με μερέντα...

Σκέτη κόλαση το κέικ με μερέντα

Υλικά

Για το παντεσπάνι βανίλιας

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. μαλακό βούτυρο
  • 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 μπέικιν παουντερ
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για την κρέμα πραλίνα

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 125 γρ. κακάο
  • 400 γρ. πραλίνα
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 150 - 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Δείτε επίσης: Το απόλυτο οικονομικό γλύκισμα που θα σας ξετρελάνει: Καριόκες Ξάνθης με κέικ

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα ή στους 170°C στις αντιστάσεις για να ψήσουμε το κέικ με μερέντα.
  • Βουτυρώνουμε 2 φόρμες 20 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
  • Από την ώρα που θα ενωθούν τα υλικά σταματάμε το χτύπημα.
  • Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ το μείγμα για κέικ.
  • Το μείγμα για κέικ πρέπει να πέφτει εύκολα από το κουτάλι.
  • Ισομοιράζουμε το μείγμα για κέικ στις δυο έτοιμες φόρμες του κέικ και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25 λεπτά.

Προσοχή! Για να ψηθεί ωραία δεν πρέπει να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.

  • Όταν ροδίσουν και ξεκολλήσουν γύρω-γύρω από τη φόρμα του κέικ είναι έτοιμα.
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά στη φορμα για κεικ.
  • Με μαχαίρι ξεκολλάμε γύρω-γύρω από τα τοιχώματα.
  • Αναποδογυρίζουμε σε σχαρα να κρυώσουν τελείως.
  • Τα κόβουμε στη μέση οριζόντια, δημιουργώντας 4 φέτες παντεσπάνι.
  • Αλείφουμε στρώση κρέμα – πραλίνα κάθε παντεσπάνι και αλείφουμε γύρω γύρω την τούρτα.

Για την κρέμα

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη άχνη και το κακάο σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε την πραλίνα και δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ.
  • Χτυπάμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε την κρέμα από 150 με 200 γραμ. (ανάλογα πόσο αραιή ή σφιχτή τη θέλουμε).
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό μέχρι να γίνει λεία η κρέμα και να είναι αφράτη.

argiro.gr