Το υποτιμημένο γλυκό των Χριστουγέννων: Δίπλες Μάνης

Σε 45 λεπτά απολαυστικές στο πιάτο σας!

Γιώτα Πεπαρίδη
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Σε περίπου 10 μέρες αναμένουμε τις εορτές των Χριστουγέννων, που είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να περάσουμε λίγο χρόνο με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, αλλά και να φάμε γλυκά, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, αλλά και τις υποτιμημένες δίπλες. Έτσι, λοιπόν σας έχουμε την απόλυτη συνταγή από την αγαπημένη σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για δίπλες Μάνης.

Δίπλες Μάνης με βασικό χαρακτηριστικό το ούζο

Υλικά

  • 4 αυγά
  • 1½ κ.σ. ούζο
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα σόδα
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό
  • Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • Καρύδι τριμμένο και κανέλα στο σερβίρισμα

Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες χωρίς αμύγδαλα: Η απόλυτη Χριστουγεννιάτικη συνταγή

Εκτέλεση

Η ζύμη

  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε για 8-10’.
  • Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ούζο, το λάδι, τη σόδα και το αλάτι.
  • Τα χτυπάμε καλά με το μίξερ να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για να δούμε πόσο τελικά θα τραβήξει.
  • Ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να είναι σχετικά σφιχτή και σταθερή αλλά να ξεκολλάει από τα χέρια και να πλάθεται.
  • Την ξεκουράζουμε σκεπασμένη για 1 ώρα.
  • Κόβουμε σε 4 μέρη.
  • Παίρνουμε κομμάτι και ανοίγουμε πολύ λεπτό είτε στη μηχανή ή με πλάστη.
  • Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι πουδράροντας, μόνο όταν είναι αναγκαίο.
  • Ακουμπάμε το ανοιγμένο πάνω σε καθαρό τραπεζομάντηλο.
  • Αφού τα ανοίξουμε όλα ,κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και πάμε για τηγάνισμα.

Στο τηγάνι

  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3’ λεπτά.
  • Ρίχνουμε το λεμόνι και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε να αραιώσει.
  • Έχοντας σταθερά σε χαμηλή φωτιά ζεστό το σιρόπι, βουτάμε ένα ένα κομμάτι μέσα.
  • Μελώνουμε όλα τα κομμάτια κατά τον ίδιο τρόπο.
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια.

Το Σιρόπι

  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3’ λεπτά.
  • Ρίχνουμε το λεμόνι και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε να αραιώσει.
    Έχοντας σταθερά σε χαμηλή φωτιά ζεστό το σιρόπι, βουτάμε ένα ένα κομμάτι μέσα.
  • Μελώνουμε όλα τα κομμάτια κατά τον ίδιο τρόπο.
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια.

argiro.gr