Σε μερικές ώρες ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του έτους, τα Χριστούγεννα, και πρόκειται τα σπίτια μας να γεμίσουν με μυρωδιές γλυκών και φαγητών, αλλά και πολύ κόσμο. Έτσι, λοιπόν σας έχουμε την απόλυτη συνταγή από την αγαπημένη σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό, για να κλέψετε όλες τις εντυπώσεις, Καρυδόπιτα με φρυγανιά.
Καρυδόπιτα με φρυγανιά ένα από τα πιο απολαυστικά γλυκά
Υλικά
- 4 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
- 2 φλ. φρυγανιά
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.γ. κανέλα
- 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1/2 φλ. κονιάκ
- 7 αυγά χωρισμένα
Για το σιρόπι
- 2½ φλ. ζάχαρη
- 2½ φλ. νερό
- 1 βανίλια
- 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
- 1/3 φλ. κονιάκ
Δείτε επίσης: Χριστουγεννιάτικο πρωινό: Ψωμάκια κανέλας με καραμέλα
Εκτέλεση
Για το μίγμα
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ – και ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6´-7´μέχρι να γίνει σαν κρέμα και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους.
- Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
- Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε να αραιώσει.
- Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι 32 εκ.
- Προσθέτουμε μέσα το μίγμα & ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
- Ψήνουμε την υπερκαρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40΄ και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι
- Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄.
- Αφήνουμε το σιρόπι να σταθεί για 10 λεπτά.
- Χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
- Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.