5 επώνυμες μάς δείχνουν τις αγαπημένες τους συνταγές για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Εύκολες και λαχταριστές για να τις κάνεις κι εσύ

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram@elenimenegaki
instagram@elenimenegaki

Οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς ποικίλλουν σε όλη την Ελλάδα – το ίδιο και οι σπεσιαλιτέ που αγαπούν οι νοικοκυρές. Πέντε αγαπημένες celebrities μάς δίνουν τις δικές τους συνταγές για το φετινό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, που θα κάνουν τους καλεσμένους σου να ενθουσιαστούν! H Ελένη Μενεγάκη, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Χριστίνα Μπόμπα, η Φαίη Σκορδά και η Άννα Βίσση βάζουν την ποδιά, μπαίνουν στην κουζίνα και κάνουν... θαύματα!

5 επώνυμες φτιάχνουν τις αγαπημένες τους συνταγές για την Πρωτοχρονιά

Ελένη Μενεγάκη


Σοκολατένια Τρουφάκια (για περίπου 20 κομμάτια)

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 3-5 κ.σ. κακάο σκόνη
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό και λίγο ακόμα για το τύλιγμα
  • διάφορα χρώματα τρούφας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Θα είναι έτοιμο μετά από 7-8 λεπτά όταν πήξει και ξεκολλάει από τον πάτο.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα πιάτο αλειμμένο με λίγο βούτυρο για να κρυώσει καλά. Φτιάχνουμε μπαλίτσες με τη βοήθεια ενός κουταλιού και πιέζουμε την καθεμία μέσα στην τρούφα της αρεσκείας μας.

* Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου 2 μέρες ή στο ψυγείο 1 μήνα.

Χριστίνα Μπόμπα

Σαλάτα με κολοκύθα

ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. κολοκύθα
  • 200 γρ. φέτα
  • 1 πρέζα ξερό θυμάρι
  • 80 γρ. φύλλα ρόκας
  • Ανθός αλατιού
  • Πιπέρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σος

  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 γρ. φρέσκα φύλλα δυόσμου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Αφαιρούμε από την κολοκύθα τα σπόρια και τις ίνες και την κόβουμε σε κομμάτια με την φλούδα. Την βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, την αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Ψήνουμε για 30΄.

Για τη σος, ανακατεύουμε το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τον δυόσμο ψιλοκομμένο. Βγάζουμε την κολοκύθα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Καθαρίζουμε την φλούδα της και σε μια πιατέλα βάζουμε τη ρόκα και ρίχνουμε τη μισή σος. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε από πάνω την κολοκύθα, τη φέτα κομμένη και την υπόλοιπη σος.

Φαίη Σκορδά

Κέικ-καρδιά με φράουλες

ΥΛΙΚΑ

  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 200 γρ. φράουλες
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 αβγά
  • 230 γρ. αμύγδαλο λευκό, τριμμένο σε σκόνη
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ροδόνερο για το ράντισμα
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ και φτιάχνουμε την πούλπα. Σε ένα μπολ αδειάζουμε την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και την πούλπα. Προσθέτουμε τα αβγά και το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μικρή φόρμα με σχήμα καρδιάς, που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30 λεπτά και στους 150°C για άλλα 20 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει, ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε με λίγες φράουλες.

Σταματίνα Τσιμτσιλή

Γαλοπούλα με πατάτες

ΥΛΙΚΑ

  • 1 γαλοπούλα, περίπου 4 κ.
  • 1/2 φλ.τσ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. φασκόμηλο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 λεμόνια
  • 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το σκόρδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, την πάπρικα, τον χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανασηκώνουμε την πέτσα της γαλοπούλας από το λαιμό και σπρώχνουμε λίγο-λίγο το βούτυρο.

Αλείφουμε καλά τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο μέσα-έξω. Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και ένα λεμόνι, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βάζουμε μέσα στη γαλοπούλα. Την βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, την περιχύνουμε με λεμόνι, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 3 ώρες περίπου.

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, στους 180° C, περιχύνοντας συχνά με το ζουμί της. Το τελευταίο μισάωρο, την αλείφουμε με μέλι και μουστάρδα και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές, πριν την βγάλουμε από τον φούρνο.

*1.30’-2 ώρες πριν ψηθεί η γαλοπούλα, προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες.

Άννα Βίσση


Μελομακάρονα

ΥΛΙΚΑ

2 φλ. λάδι

1 φλ. ζάχαρη

½ φλ. µπράντι

½ φλ. χυµό πορτοκαλιού

ξύσµα 1 πορτοκαλιού

1 κουταλιά κανέλα σκόνη

½ κουταλάκι γαρίφαλα σε σκόνη

1 κιλό αλεύρι µαλακό

2 κ.γ. µπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. µαγειρική σόδα

1 πρέζα αλάτι

1 φλ. χοντροκοµµένα καρύδια για πασπάλισµα.

Για το σιρόπι

2 φλ. νερό

2 φλ. µέλι

2 φλ. ζάχαρη

Φλούδες 1 λεµονιού σε λεπτές λωρίδες

1 κ.σ. χυµός λεµονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη σόδα µέσα στον χυµό πορτοκαλιού και κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τα γαρίφαλα και 1 πρέζα αλάτι. Χτυπάμε στο µίξερ τη ζάχαρη µε το λάδι µέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τµηµατικά τον χυµό µε τη σόδα, το µπράντι, το ξύσµα και το µισό αλεύρι.

Το αδειάζουμε σε µια λεκάνη και ζυμώνουμε µε το χέρι, προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. Προθερµαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι, ανακατεύουμε σε µια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τις φλούδες µέχρι να λιώσει και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαµηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το µέλι και τον χυµό του λεµονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσουν τα µελοµακάρονα, τα µελώνουμε και τα πασπαλίζουμε µε τα καρύδια.