Το πιο τέλειο σνακ για απόψε το βράδυ: Σκορδόψωμο με τυριά και σάλτσα

Έτοιμο μέχρι να πεις «κύμινο»!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Το πιο τέλειο σνακ για απόψε το βράδυ: Σκορδόψωμο με τυριά και σάλτσα

Πέμπτη σήμερα, η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου φτάνει στο τέλος της και είσαι σε mood σπιτιού γι' απόψε; Don't worry, σ' έχω! Φτιάξε την παρακάτω συνταγή για το πιο τέλειο σκορδόψωμο που έχεις φάει ποτέ στην ζωή σου, βάλε ένα ποτήρι κρασί, μια ταινία στο netflix και... chill!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το σκορδόψωμο

  • 1½ φλιτζ. τσαγ. αλεύρι λευκό σκληρό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. μαγιά νωπή
  • ½ φλιτζ. τσαγ. νερό χλιαρό
  • 1/4 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

  • 4 κ.σ. βούτυρο αλατισμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
  • 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • ½ κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο αποξηραμένο
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 φλιτζ, τσαγ. τυρία τριμμένα ανάμεικτα (παρμεζάνα, τσένταρ, μοτσαρέλα, προβολόνε)
  • 1 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για την σάλτσα

  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες, πολτοποιημένες
  • ½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, μικρά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, μικρά, ψιλοκομμένα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης αποξηραμένα

Εκτέλεση

Το αποτέλεσμα της συνταγής μας για σκορδόψωμο

  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά το αλεύρι με το αλάτι. Διαλύστε σε ένα ποτήρι τη μαγιά με το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με πιρούνι,και προσθέστε τη στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατέψτε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε ένα ζυμάρι αρκετά κολλώδες. Σε άλλο μπολ ρίξτε το 1/3 του ελαιόλαδου και βάλτε το ζυμάρι σας μέσα. Σκεπάστε το με μια πετσέτα και αφήστε το στην άκρη για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
  2. Κατόπιν, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίξτε το ζυμάρι με τις παλάμες σας (όσο πιο επίπεδο μπορείτε) και διπλώστε το δύο φορές. Αφήστε το πάλι σκεπασμένο για 1 ώρα. Η διαδικασία του διπλώματος και της ξεκούρασης πρέπει να γίνει συνολικά τρεις φορές. Μετά από τα τρία στάδια ξεκούρασης, το ζυμάρι σας θα έχει φουσκώσει καλά και θα έχει φυσαλίδες.
  3. Στο μεταξύ φτιάξτε τη σάλτσα. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα και σοτάρετε για περίπου 10΄ μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρότα, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρετε για ακόμα 10΄ μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Ρίξτε στη συνέχεια στην κατσαρόλα τις ντομάτες (αφού τις έχετε ξεφλουδίσει και πολτοποιήσει) και τα φύλλα της δάφνης και σιγοβράστε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να πήξει. Αν θέλετε προσθέστε έξτρα αλάτι και πιπέρι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τη σάλτσα στην άκρη.
  4. Σε ένα ταψί απλώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετήστε το ζυμάρι. Με τις άκρες των δακτύλων σας ανοίξτε το δίνοντάς του παραλληλόγραμμο σχήμα. Σκεπάστε το ταψί και αφήστε το για 20΄ να ξεκουραστεί.
  5. Κατόπιν ραντίστε την επιφάνειά του με λίγο ελαιόλαδο και προθερμάνετε το φούρνο στους 240 °C στον αέρα.
  6. Σε ένα μικρό μπολ βάλτε το βούτυρο, το πολτοποιημένο σκόρδο, τα αποξηραμένα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή ισχύ, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Απλώστε με το κουτάλι όλο το μείγμα στην επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίστε από πάνω το μείγμα των τριμμένων τυριών και μετά την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήστε το σκορδόψωμο στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 20΄.
  7. Όταν είναι έτοιμο το σκορδόψωμο, αποσύρετε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσει ελαφρώς και κόψτε το σε μακρόστενα κομμάτια. Σερβίρετε συνοδεύοντας με τη σάλτσα σε ένα μπολ.
Η συμβουλή μας
  • Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα από την προηγούμενη ημέρα και να τη ζεστάνετε λίγο πριν σερβίρετε.

Αν πάλι θες και κάτι αλμυρό, ρίξε μια ματιά εδώ και thank me later!