Για να μην τα μαγειρέψετε και τελικά είναι μπαγιάτικα - Πως να καταλάβετε ότι τα φασολάκια είναι φρέσκα και χωρίς ίνες

Όλα τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Λατρεύετε τα φασολάκια αλλά τα κατεψυγμένα που παίρνεται είναι ακαθάριστα γεμάτα ίνες; Ε λοιπόν, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας έχει όλα τα μυστικά για να επιλέξετε τα κατάλληλα φρέσκα, ώστε να φάτε ένα υγιεινό πιάτο - αφού έχουν ελάχιστες θερμίδες - χωρίς συντηρητικά.

Αν έχετε λαϊκή κοντά στο σπίτι σας και βρείτε χρόνο για να την επισκεφθείτε, τότε αυτό το εδώ το άρθρο θα σας βοηθήσει να φάτε τα πιο νόστιμα φασολάκια με πατάτες ή όπως εσείς θέλετε.

Πως να διαλέξετε τα πιο φρέσκα φασολάκια και πως να τα καθαρίσετε

Γνωρίζετε ότι πολλές φορές τα φασολάκια είναι τόσο τρυφερά που δε χρειάζονται καθόλου καθάρισμα γιατί δεν έχουν καθόλου ίνες;

Γι’ αυτό, όταν αγοράζετε φασολάκια πρέπει να δώσετε προσοχή στα παρακάτω:

Να είναι τόσο τρυφερά που αν τα τσακίσετε στη μέση να σπάνε αμέσως και να τρέχει η υγρασία τους (επειδή είναι πολύ τρυφερά). Καθάρισμα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μη χρειάζονται καθόλου πέρα από το μικρό κοτσανάκι στην άκρη. Αν είναι δηλαδή πολύ τρυφερά, δεν τα καθαρίζουμε καθόλου με μαχαίρι. Απλά τα πλένουμε πολύ καλά.

Αν τα ωμά φρέσκα φασολάκια λυγίζουν και είναι ελαστικά, δεν είναι δηλαδή τραγανά και δεν σπάνε αμέσως στο πρώτο άγγιγμα, τότε αυτά τα φασολάκια θέλουν σίγουρα καθάρισμα. Σε αυτή την περίπτωση οι ίνες από τα φασολάκια είναι μόνο στο εξωτερικό σημείο περιμετρικά και πρέπει να αφαιρεθούν. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις άκρες και σύριζα στα φασολάκια αφαιρούμε περιμετρικά μερικά χιλιοστά από τη σάρκα του. Τα φασολάκια δεν χρειάζονται κόψιμο στη μέση. Τα τρυφερά, καταπράσινα φρέσκα φασολάκια, ολόκληρα πρέπει να μπουν στην κατσαρόλα, έτσι πρέπει να μαγειρευτούν και έτσι να παραμείνει το σχήμα τους και μετά το μαγείρεμα. Να μη λιώσουν και διαλυθούν από πολύωρο βράσιμο.

Αν τα φασολάκια είναι πολύ ελαστικά, μαλακά με κιτρινισμένο χρώμα και σπάζοντάς τα στη μέση φαίνονται οι ίνες τους ενδιάμεσα, τότε να ξέρετε ότι αυτά τα φασολάκια δεν είναι και τόσο φρέσκα. Οι δε ίνες από το εσωτερικό τους μέρος δεν πρόκειται να φύγουν όσο κι αν τα καθαρίζετε, γιατί είναι παραγινομένα και κομμένα πολλές ημέρες από τη φασολιά. Αυτά τα φασολάκια όσο κι αν τα καθαρίζετε, όσο κι αν τα βράσετε, πάλι με ίνες θα μείνουν και δεν θα τρώγονται.

Δείτε επίσης: Ντολμαδάκια της γιαγιάς - Τα μυστικά για να βγουν καλοβρασμένα, να μην ξετυλιχθούν και να χυλώσει το ρύζι

3 μυστικά για φασολάκια χωρίς ίνες

  • Να είστε προσεκτικοί όταν τα αγοράζετε. Πρέπει τα φρέσκα φασολάκια όποια ποικιλία και να διαλέξετε, να είναι καταπράσινα, πολύ τρυφερά, να σπάνε σαν γυαλί και να ακούγεται το κρατς όταν σπάνε και να τρέχουν οι χυμοί τους.
  • Πρέπει το χρώμα τους να είναι καταπράσινο, χωρίς ίχνος από κιτρινίλες και στίγματα στην επιφάνεια τους.
  • Πρέπει όταν τσιμπάτε το κοτσανάκι τους να είναι πολύ τρυφερό, τραγανό και να τρέχει υγρασία. Μόνο τότε τα φασολάκια είναι τέλεια και ιδανικά για οποιοδήποτε μαγείρεμα.

Συντήρηση - Κατάψυξη

Πως καταψύχουμε φρέσκα φασολάκια; Συντήρηση στην κατάψυξη με ζεμάτισμα ή χωρίς
Τα φρέσκα φασολάκια τα καταψύχουμε με πολλούς τρόπους. Παρακάτω θα σας λυθούν όλες οι απορίες.

Πώς ζεματάμε τα φασολάκια;

Ζεματάμε τα φασολάκια αφού τα καθαρίσουμε και τα πλύνουμε. Σε νερό που βράζει, βουτάμε τα τρυφερά φασολάκια για 1΄. Τα περνάμε σε λεκάνη με κρύο νερό για κοπεί ο βρασμός τους και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν πολύ καλά. Μετά τα απλώνουμε αραιά μεταξύ τους σε δίσκο που χωράει στην κατάψυξη. Μόλις κοκαλώσουν την ψύξη τα βάζουμε σε σακουλάκια. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φασολάκια κατεψυγμένα.

Φασολάκια στην κατάψυξη χωρίς ζεμάτισμα

Φρέσκα τρυφερά φασολάκια χωρίς καθόλου υγρασία πάνω τους τα βάζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Τα φρέσκα φασολάκια στην κατάψυξη χωρίς ζεμάτισμα ίσως αφήνουν μια δυσάρεστη μυρωδιά μετά στο φαγητό γι’ αυτό μόνο αν είστε σίγουροι ότι είναι φρεσκοκομμένα, εκείνη την ημέρα για να το κάνετε.

Σοταρισμένα φασολάκια στην κατάψυξη έτοιμα για μαγείρεμα

Αφού καθαρίσουμε, πλύνουμε καλά και στεγνωνόσουν τα φασολάκια, τα σοτάρουμε με μπόλικο ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λάδι για 2-3΄στην κατσαρόλα. Τα απλώνουμε σε μεγάλο ταψί ή φαρδύ μπολ να κρυώσουν τελείως. Λίγα λίγα τα αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων. Βασική προϋπόθεση για να διατηρηθούν σωστά τα φασολάκια στην κατάψυξη, είναι κρυώσουν καλά πριν τα συσκευάσετε αλλά και να αφαιρέσετε όλο τον αέρα από τα σακουλάκια. Τα βάζετε στην κατάψυξη και τα διατηρείτε για μήνες έτοιμα για να μπουν στην κατσαρόλα και να τα μαγειρέψετε όπως σας αρέσει.

Μαγειρεμένα κοκκινιστά λαδερά φασολάκια, αφού κρυώσουν καλά τα συντηρούμε στην κατάψυξη μαγειρεμένα.

Τα σπιτικά κατεψυγμένα φασολάκια, μαγειρεύονται κατευθείαν από την κατάψυξη μέσα στην κατσαρόλα όπως θα μαγειρεύατε και τα τρυφερά φρέσκα φασολάκια.

ΠΗΓΗ argiro.gr