2 σπιτικές συνταγές για ζουμερά μπέργκερ - Θα νομίζουν πως τα έχει φτιάξει σεφ σε μπεργκεράδικο

Είναι εύκολα και άκρως γευστικά

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Αν είσαι κι εσύ από εκείνους που λατρεύουν το τζανκ φουντ αλλά θέλουν κιόλας να μην τρώνε τόσα λιπαρά, σ' έχουμε! Το Youweekly.gr σου προτείνει παρακάτω 2 πολύ συγκεκριμένες συνταγές για μπέρκερ, είτε το κλασικό είτε με κοτόπουλο, που θα σε ξετρελάνουν!

Υγιεινό τζανκ φουντ έχεις φάει ποτέ;

Οι σπιτικές συνταγές για μπέργκερ που πρέπει να γνωρίζεις

Σπιτικό χάμπουργκερ

Μπέργκερ
Unsplash.com

Τι θα χρειαστείς

  • 3/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, τριμμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 ψωμάκια για χάμπουργκερ
  • 4 φύλλα σαλάτα πράσινη
  • 4 φέτες τυρί τσένταρ
  • 4 φέτες ντομάτας
  • ½ φλιτζ. τσαγ. μαγιονέζα
    Αλάτι, πιπέρι
    ½ φλιτζ. τσαγ. κέτσαπ, για το σερβίρισμα
  • ½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λωρίδες
  • 1 πρέζα αλάτι χοντρό
  • ½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
Εκτέλεση
  • Ετοιμάστε το μπάρμπεκιου αν έχετε με κάρβουνα ή αν έχετε ηλεκτρικό προθερμάνετέ το. Αφήστε επάνω τη σχάρα να ζεσταθεί καλά.
  • Καθαρίστε το κρεμμύδι και τρίψτε το στον τρίφτη. Ρίξτε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, προσθέστε το τριμμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώστε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά μεταξύ τους και να πάρετε ένα μαλακό μείγμα. Μοιράστε τον κιμά σε 4 ισόποσα μέρη και πλάστε το καθένα σε μπιφτέκι. Μεταφέρετε στη σχάρα τα μπιφτέκια και ψήστε τα γυρνώντας τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ψηθούν και από τις δύο πλευρές. Αποσύρετε από το μπάρμπεκιου.
  • Πάρτε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο και αφήστε να ζεσταθεί καλά. Πλύνετε και καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε μακρόστενες λωρίδες. Τηγανίστε τις στο καυτό λάδι, γυρνώντας τις ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα. Μεταφέρετε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφήστε να στραγγίσουν το περιττό λάδι.
  • Πλύνετε τα φύλλα της σαλάτας. Κόψτε τα ψωμάκια με ένα μαχαίρι στη μέση. Πάρτε το πρώτο, αλείψτε το με λίγη μαγιονέζα, βάλτε μία φέτα τσένταρ, από πάνω ένα φύλλο σαλάτας κομμένο στη μέση, μια φέτα ντομάτας και ένα μπιφτέκι και σκεπάστε το χάμπουργκερ με το άλλο ψωμάκι. Επαναλάβετε τη διαδικασία για να φτιάξετε και τα υπόλοιπα χάμπουργκερ.
  • Σερβίρετε τα χάμπουργκερ, συνοδεύοντας με τις πατάτες πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι και το κέτσαπ σε ένα μπολάκι.

Δείτε επίσης: Πατάτες τηγανητές: Τα 6 λάθη που κάνετε και σας βγαίνουν αντί τραγανές σαν μουλιασμένες στο λάδι

Σπιτικό μπέργκερ με κοτόπουλο

Όσοι αγαπάτε ιδιαίτερα το κοτόπουλο, σίγουρα θα απολαύσετε αυτά τα μπέργκερ.

Μπέργκερ με κοτόπουλο
Unsplash.com

Τι θα χρειαστείς

  • 2 στήθη κοτόπουλου κομμένα στη μέση
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 ψωμάκια για χάμπουργκερ
  • 4 φύλλα μαρούλι iceberg
  • 4 φέτες μοτσαρέλα
  • 4 φέτες ντομάτας
  • ½ φλιτζ. τσαγ. μαγιονέζα
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Πλύνετε τα στήθη του κοτόπουλου, στεγνώστε τα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και κόψτε τα στη μέση. Καρυκεύστε με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη και αλείψτε τα με το ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές.
  2. Ψήστε το κοτόπουλο σε μέτρια φωτιά στο μπάρμπεκιου για περίπου 10΄, γυρνώντας το και από τις δύο πλευρές μέχρι να ψηθεί καλά και μέσα. Κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και φρυγανίστε τα στο μπάρμπεκιου με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
  3. Πάρτε το πρώτο ψωμάκι, αλείψτε το με λίγη μαγιονέζα, βάλτε μία φέτα μοτσαρέλα και συνεχίστε με ένα φιλέτο κοτόπολου, μία φέτα ντομάτας και ένα φύλλο μαρούλι iceberg. Αλείψτε με λίγη μαγιονέζα και το πάνω μέρος από το ψωμάκι και καλύψτε το μπέργκερ. Επαναλάβετε τη διαδικασία για να φτιάξετε και τα
    υπόλοιπα μπέργκερ και σερβίρετε.