Ελένη Μενεγάκη: Το αγαπημένο φαγητό από τη γιαγιά της - Συνταγή για ζουμερό ρολό με κιμά κοτόπουλο & μελωμένες πατάτες

Το tip της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου για έξτρα νοστιμιά στον κιμά

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP / Αrgiro.gr
NDP / Αrgiro.gr

Η Ελένη Μενεγάκη μοιράστηκε με το τηλεοπτικό κοινό της εκπομπής της ''Ελένη'' την Πέμπτη 11/1 την αγαπημένη της συνταγή από τα παιδικά της χρόνια και συγκεκριμένα αυτή, που έφτιαχνε η γιαγιά της, Ελένη.

Με αφορμή λοιπόν τη συνταγή, που έκανε στο πλατό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η παρουσιάστρια της εκπομπής πήγε μερικά χρόνια πίσω. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν από το πεντανόστιμο και αφράτο ρολό με κιμά κοτόπουλου και μελωμένες πατάτες στο φούρνο.

«Αυτό το φαγάκι μας το έφτιαχνε η γιαγιά μου η Ελένη. Εκ τότε δεν το έχω ξαναφάει και στο έχω ζητήσει να μου το φτιάξεις παλιότερα και μου το είχες κάνει επί Alpha. Kαι μάλιστα εμένα έβαζε και αυγό», είπε η Ελένη Μενεγάκη.

Δείτε επίσης: Λεμονάτο κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα: Η παραδοσιακή συνταγή για να βγει "λουκούμι"

Η συνταγή για ρολό με κιμά κοτόπουλο και πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για το ρολό κοτόπουλο

  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 συσκ. ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1200 γρ. κιμάς κοτόπουλο
  • 1 καρότο ψιλοτριμμένο
  • 1 κολοκύθι τριμμένο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 6 κ.σ. βρώμη
  • 1 αυγό
  • 1 ασπράδι
  • Λίγο μπαχάρι τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις πατάτες

  • 8 πατάτες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη
  • 2 φλ. ζωμό κότας

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • Για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά στο ρολό με κιμά κοτόπουλο στο φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, έτσι ώστε να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο (σπασμένο) και σοτάρουμε 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Για το ρολό με κιμά κοτόπουλο

  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το ρολό κοτόπουλο, καθώς επίσης και τα 2/3 από τη σάλτσα ντομάτας. Κρατάμε λίγη σάλτσα για το τελείωμα του ρολού.
  • Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά. Το μείγμα κιμά πρέπει να είναι αφράτο, όχι σφιχτό.
  • Προσθέτουμε λίγο ζωμό στο ζύμωμα (περίπου 1/3 φλυτζανιού, όχι παραπάνω), αν το μείγμα φαίνεται σφιχτό.

Για το στήσιμο

Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες στρογγυλές.

  • Τις βάζουμε σε ταψί.
  • Περιχύνουμε τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο και μετά με το ζωμό.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Δίνουμε σχήμα ρολού στον κιμά και ακουμπάμε πάνω στις πατάτες.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια του ρολού με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.
  • Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε το ταψί.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C και ξεσκεπάζουμε το ταψί.
  • Ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά για να μαλακώσουν οι πατάτες και να ψηθεί μέχρι μέσα το ρολό.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά και έπειτα κόβουμε σε φέτες.
  • Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
  • Βάζουμε πράσινη σαλάτα για το σερβίρισμα.

Τip: Προσθέτουμε λίγο ζωμό στο ζύμωμα (περίπου 1/3 φλυτζανιού, όχι παραπάνω), αν το μείγμα φαίνεται σφιχτό.

ΠΗΓΗ argiro.gr