Αργίτικη μελιτζανόπιτα με τριμμένη φέτα και καρύδια - Πως να την φτιάξεις μόνη σου σπίτι

Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Αργίτικη μελιτζανόπιτα με τριμμένη φέτα και καρύδια - Πως να την φτιάξεις μόνη σου σπίτι

Σήμερα το Youweekly.gr θα σου μάθει πως να φτιάχνεις μόνη σου σπίτι αυτή την ιδιαίτερη μελιτζανόπιτα με την ωραία γεύση και την τραγανή υφή λόγω του καρυδιού.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την αργίτικη μελιτζανόπιτα

  • 2 φύλλα κουρού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για επάλειψη

Για τη γέμιση

  • 5 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες, κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγ. νερό
  • 1 κιλό φέτα, τριμμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1½ κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. καρύδια, τριμμένα
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Η Αργίτικη Μελιτζανόπιτα

  1. Πλύνετε και καθαρίστε τις μελιτζάνες από τα κοτσάνια τους. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόψτε τις σε μια επιφάνεια κοπής σε μικρούς κύβους. Βάλτε τους σε ένα μπολ γεμάτο με αλατισμένο νερό και αφήστε τους για 30΄ να ξεπικρίσουν. Κατόπιν σουρώστε τους και στεγνώστε τους με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο και αφήστε το σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά. Προσθέστε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και αφήστε να σοταριστούν πολύ λίγο, ίσα που να γυαλίσουν. Προσθέστε στο τηγάνι τις μελιτζάνες και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2΄-3΄. Ρίξτε το
    νερό και σιγοβράστε για 3΄-4΄. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
  3. Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά ελαφρά με ένα πιρούνι και προσθέστε τα καρύδια τριμμένα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη φέτα τριμμένη, αλάτι και πιπέρι. Αναμείξτε καλά όλα τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέστε το μείγμα στις μελιτζάνες. Ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν τα υλικά της γέμισης.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.
  5. Με ένα πινέλο αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και τα τοιχώματα ενός μεγάλου παραλληλόγραμμου ταψιού και απλώστε στη βάση του ένα φύλλο κουρού, αφήνοντάς το να εξέχει από τα τοιχώματά του περιμετρικά. Ρίξτε από πάνω τη γέμιση και στρώστε την ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, ώστε να καλύψει την επιφάνεια όλου του φύλλου. Απλώστε το δεύτερο φύλλο πάνω από τη γέμιση. Γυρίστε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα στεφάνι. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι χωρίς δόντια, χαράξτε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
  6. Ραντίστε την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό. Ψήστε τη μελιτζανόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 °C, στον αέρα, για 45΄-50΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει ελαφρώς. Κόψτε τα κομμάτια που χαράξατε, μεταφέρετέ τα σε πιάτα και σερβίρετε την πίτα χλιαρή ή και κρύα.
Συμβουλή

Πως φτιάχνεις την Αργίτικη Μελιτζανόπιτα

  • Αν θέλετε πιο πικάντικη και πλούσια γεύση, καπνίστε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι πριν τις σοτάρετε.
  • Εμπλουτίστε τη γέμιση με λίγο φρέσκο δυόσμο.

Κι αν θέλετε μια εύκολη συνταγή για γλυκό, ρίξτε μια ματιά εδώ.