Φαγητό για το γραφείο: 5 λαχταριστές και χορταστικές συνταγές για όλα τα γούστα

Αν είσαι καλοφαγάς, εδώ σε έχουμε!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Ψάχνεις κι εσύ λαχταριστές συνταγές γιατί έχεις βαρεθεί να τρως τα ίδια και τα ίδια στο γραφείο; Το Youweekly.gr σου ετοίμασε μια λίστα που θα σε σώσει!

Λαχταριστές συνταγές για το γραφείο και πως να τις φτιάξεις

Συνταγή Νο1 - Πατσαβουρόπιτα με φέτα και ντομάτα

Μια γρήγορη και ωραία συνταγή για γραφείο είναι η πατσαβουρόπιτα

Μια πολύ γευστική πίτα με φρέσκια ντομάτα, που θα την απολαύσετε λίγο παραπάνω αφού δεν θα κουραστείτε φτιάχνοντάς τη!

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κιλό φέτα, τριμμένη
  • 4 ντομάτες μέτριες, κομμένες σε κύβους (καθαρισμένες από σπόρο και φλούδα)
  • 2 φλιτζ. τσαγ. γάλα
  • 4 αυγά
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • Ρίγανη, Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στον αέρα, στους 200 °C.
  2. Σε μεγάλο μπολ χτυπήστε τα αυγά και το αλάτι με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέστε το γάλα, την τριμμένη φέτα, τη μαγειρική σόδα, το σιμιγδάλι, ρίγανη, πιπέρι και ελαιόλαδο. Ανακατέψτε να ενωθούν τα υλικά και αφήστε τα για 10΄.
  4. Αλείψτε ένα ταψί διαμέτρου 36 εκ. με ελαιόλαδο και στρώστε δύο φύλλα κρούστας τσαλακωμένα.
  5. Στη συνέχεια σκορπίστε πάνω στο φύλλο λίγο από το μείγμα καθώς και μερικούς από τους κύβους της ντομάτας.
  6. Επαναλάβετε εναλλάξ: ένα φύλλο τσαλακωμένο, μείγμα και ντομάτα, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
  7. Τέλος, τρυπήστε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  8. Ψήστε για 40΄-45΄, στους 200 °C, στον αέρα. Αποσύρετε από το φούρνο, κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Συνταγή Νο2 - Ομελέτα φούρνου με αρακά

Μια γρήγορη και ωραία συνταγή για γραφείο είναι η ομελέτα φούρνου

Μια πρωτότυπη ομελέτα φούρνου με λαχανικά. Πανεύκολη και πεντανόστιμη!

Υλικά

  • 6 αυγά
  • 2 φλιτζ. τσαγ. αρακά, κατεψυγμένο
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 10 ντοματίνια ολόκληρα
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζ. τσαγ. φέτα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σπάστε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά ένα ένα και χτυπήστε τα δυνατά με σύρμα χειρός για περίπου 2΄.
  2. Προσθέστε στο μπολ το γάλα, το αλεύρι, την τριμμένη φέτα, τον αρακά, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, την ψιλοκομμένη πιπεριά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε ώστε να ομογενοποιηθεί η ομελέτα.
  3. Λαδώστε ένα αντικολλητικό ταψί και αδειάστε μέσα την ομελέτα. Από πάνω ακουμπήστε απαλά τα ντοματίνια.
  4. Ψήστε στο φούρνο στους 180 °C για 25΄-30΄, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Η ομελέτα πρέπει να φουσκώσει και να ροδίσει από πάνω.

Δείτε επίσης: Μιλφέιγ: Η μυστική συνταγή των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδης - Πως να φτιάξεις μόνη σου σπίτι το διάσημο γλυκό τους

Συνταγή Νο3 - Mπιφτέκι γαλοπούλας με σπαγγέτι λαχανικών

Μια γρήγορη και ωραία συνταγή για γραφείο είναι τα μπιφτέκια κοτόπουλου

Ελαφρύ φαγητό που δεν δημιουργεί τύψεις, είναι νοστιμότατο και μπορεί να σερβιριστεί μεσημέρι και βράδυ.

Υλικά

  • 800 γρ. κιμά γαλοπούλας
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • ½ ματσάκι άνηθου, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σ. κόλιαντρο, σπασμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • ½ φλιτζ, τσαγ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1½ κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
  • 3 καρότα
  • 2 κολοκύθια
  • 3 πολύχρωμες πιπεριές
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Φτιάξτε τα μπιφτέκια. Ρίξτε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και βάλτε το σε δυνατή φωτιά να λιώσει. Ψιλοκόψτε καλά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις το βούτυρο ζεσταθεί αρκετά, ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 4΄-5΄. Λίγο πριν να είναι έτοιμα προσθέστε το κόλιαντρο για να βγάλει τα αρώματά του.
  2. Αφού σοταριστούν όλα, αποσύρετέ τα από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα.
  3. Βάλτε τα σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά και τον ψιλοκομμένο άνηθο, τη μουστάρδα, τα αυγά, το λάδι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
  4. Ζυμώστε το μείγμα καλά για 2΄-3΄ και, αν χρειαστεί, προσθέστε φρυγανιά μέχρι να μην κολλάει και να πλάθεται σε μπιφτέκια. Κατόπιν πλάστε στρογγυλά μπιφτέκια στο μέγεθος που επιθυμείτε.
  5. Πάρτε ένα ταψί και απλώστε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνειά του. Τοποθετήστε τα μπιφτέκια και ψήστε για 25΄-35΄ στους 180 °C στη μεσαία σχάρα.
  6. Φτιάξτε το σπαγγέτι λαχανικών. Καθαρίστε και κόψτε τα καρότα στο μαντολίνο σε μικρά μπαστουνάκια, το ίδιο και τα κολοκύθια. Τις πιπεριές κόψτε τις με ένα μαχαίρι σε λεπτές λωρίδες, αφαιρώντας τους σπόρους και τα κοτσάνια.
  7. Ρίξτε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και βάλτε το σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
  8. Προσθέστε τα λαχανικά και σοτάρετε για 2΄.
  9. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε μαζί με τα μπιφτέκια.

Συνταγή Νο4 - Λεχματζούν

Συνταγή για λεχματζούν

Υλικά

  • 4 πίτες για σουβλάκι
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 250 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 /4 κ.γ. πάπρικα καυτερή
  • Αλάτι, Πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγ. χυμό ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεσαίο, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 °C, στον αέρα.
  2. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τους κιμάδες.
  3. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  4. Βάλτε το ελαιόλαδο σε μια κατσα ρόλα και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι ζεσταθεί καλά, ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σοταριστούν για λίγα λεπτά.
  5. Προσθέστε τους κιμάδες και ανακα τέψτε με ξύλινη κουτάλα να σοταριστούν.
  6. Αλατοπιπερώστε, ρίξτε τη γλυκιά και την καυτερή πάπρικα, ανακατέψτε να πάνε παντού τα μπαχαρικά και προσθέστε το χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη.
  7. Μαγειρέψτε για μερικά λεπτά μέ χρι να φύγουν τα περιττά υγρά. Τέλος, προσθέστε και το μπούκοβο. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
  8. Βάλτε τις πίτες σε ένα ταψί, αλείψ τε τις με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω πασπαλίστε λίγο τριμμένο κασέρι. Μοιράστε ισόποσα τον κιμά στις πίτες και
    από πάνω στολίστε με μερικά ντοματίνια. Ρίξτε λίγο μπούκοβο και πασπαλίστε λίγο κασέρι ακόμα.
  9. Βάλτε τα στο φούρνο για 15΄, στους 180 °C ή μέχρι να δείτε ότι έχει λιώσει το τυρί.
  10. Σερβίρετε με λεμόνι.

Συνταγή Νο5 - Ποντιακά Πεϊνιρλί

Συνταγή για πεϊνιρλί

Ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα που έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε από το φούρνο της γειτονιάς. Τολμήστε να φτιάξετε στο σπίτι σας πεϊνιρλί με την ποντιακή συνταγή που σας προτείνουμε.

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για την επάλειψη
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μαγιά νωπή (½ κυβάκι)
  • ½ φλιτζ. τσαγ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
  • Γάλα πλήρες αγελαδινό χλιαρό, όσο χρειαστεί
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. παρχαροτύρι, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγ. νερό
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Φτιάξτε τη ζύμη. Αδειάστε λίγο χλια ρό γάλα σε ένα μπολ και διαλύστε τη μαγιά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Προσθέστε το αλεύρι, το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη αν επιλέξετε να τη χρησιμοποιήσετε) αφού το λιώσετε σε χαμηλή ισχύ στο φούρνο μικροκυμάτων και το αλάτι.
  • Ξεκινήστε να ζυμώνετε με τα χέρια σας τα υλικά, προσθέτοντας όσο γάλα χρειάζεται μέχρι να έχετε μια αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάστε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αδειάστε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετήστε το σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά.
  • Προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον κιμά και σοτάρετε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν. Αλατίστε το μείγμα, ρίξτε το νερό και βράστε μια λαμαρίνα φούρνου και τοποθετήστε
    επάνω τα πεϊνιρλί.
  • Βάλτε τη στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε για περίπου 20΄ στους 190 °C, στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρετε από το φούρνο μεταφέρετέ τα σε μια μεγάλη πιατέλα και σερβίρετε.