Η εύκολη συνταγή κέικ που συστήνουν οι διατροφολόγοι: Χωρίς αλεύρι, με μέλι και αμύγδαλα

Τονωτική τροφή για το νευρικό σύστημα και την πνευματική εργασία!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Η εύκολη συνταγή κέικ που συστήνουν οι διατροφολόγοι: Χωρίς αλεύρι, με μέλι και αμύγδαλα

Υγιεινή και ελαφριά συνταγή που εφοδιάζει τον οργανισμό με άμεση ενέργεια. Τα αμύγδαλα είναι από τους πιο θρεπτικούς καρπούς, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και Β, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Τονωτική τροφή για το νευρικό σύστημα και την πνευματική εργασία.

Να, λοιπόν, ένα άκρως γευστικό κέικ που συνδυάζει ιδανικά την ντελικάτη γεύση του αμυγδάλου με τη γλύκα του μελιού, χωρίς να περιέχει ίχνος από γλουτένη!

Υλικά για το κέικ

  • 150 γρ. αμύγδαλα, καβουρντισμένα
  • 4 αυγά μεγάλου μεγέθους(220 γρ.), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170 γρ. μέλι
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 5 γρ. σόδα μαγειρική
  • 3 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. μαργαρίνη, για επάλειψη
  • 50 γρ. μέλι
  • 40 γρ. αμύγδαλα φιλέ

Διαδικασία

Το διατροφικό κέικ με το μέλι και τα αμύγδαλα

Δείτε επίσης: Σκέτη κόλαση και για τους διατροφικούς: Μους σοκολάτας χωρίς ζάχαρη με τρία υλικά - Πώς θα μείνει ζουμερή χωρίς να πήξει

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείψτε με λίγη μαργαρίνη τη βάση μιας στρογγυλής αντικολλητικής φόρμας διαμέτρου 23 εκ. Στρώστε στη βάση της αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλείψτε και αυτό με μαργαρίνη.
  2. Φτιάξτε το κέικ. Βάλτε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά και ρίξτε τα αμύγδαλα. Καβουρντίστε τα ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρουν χρώμα παντού, για 3΄-4΄.
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα λίγο να κρυώσουν. Κατόπιν τρίψτε τα στο μούλτι μέχρι να γίνουν πούδρα και αδειάστε τη σε ένα μπολ. Χωρίστε σε δύο μπολ τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών. Ρίξτε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, το μέλι, τη βανίλια και τη σόδα και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα (εξάρτημα του μίξερ), μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε σταδιακά την πούδρα αμυγδάλου και χτυπήστε ξανά σε χαμηλή ταχύτητα ίσα ίσα να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αδειάστε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο του μίξερ και το σύρμα.
  4. Ρίξτε στον κάδο τα ασπράδια και το αλάτι και χτυπήστε τα με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 2΄. Αποσύρετε από το μίξερ και με μια σπάτουλα σιλικόνης ρίξτε σιγά σιγά τα χτυπημένα ασπράδια στο μπολ με το μείγμα. Ομογενοποιήστε ανακατεύοντας απαλά και με κυκλικές κινή-
    σεις με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  5. Ψήστε το κέικ. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα που ετοιμάσατε και ψήστε το κέικ στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 25΄-30΄, μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα. Σβήστε το φούρνο και αφήστε το κέικ μέσα να κρυώσει για 10΄. Βγάλτε το από το φούρνο, περάστε ένα μαχαιράκι περιμετρικά της φόρμας και ξεφορμάρετε, μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
  6. Φτιάξτε την επικάλυψη. Βάλτε το τηγάνι που χρησιμοποιήσατε προηγουμένως στη φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί καλά. Ρίξτε τα αμύγδαλα φιλέ και καβουρντίστε τα ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη σπάτουλα ώστε να πάρουν χρώμα. Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήστε τα αμύγδαλα φιλέ να κρυώσουν.
  7. Όταν θέλετε να σερβίρετε μεταφέρετε το κέικ σε μια μεγάλη πιατέλα. Περιχύστε την επιφάνειά του με το μέλι και πασπαλίστε με τα αμύγδαλα φιλέ. Κόψτε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρετε.

Διατροφική αξία (ανά μερίδα)

  • Ενέργεια: 212,3 Kcal
  • Πρωτεΐνες: 6,97 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 16,6 γρ.
  • Ολικά Λιπίδια: 13,5 γρ