Σαρακοστιανή συνταγή της τεμπέλας: Χταποδάκι ψημένο στο αλουμινόχαρτο - Έτοιμο μέσα σε 5'

Ο πιο νόστιμος μεζές για την Καθαρά Δευτέρα

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Καθαρά Δευτέρα 18/3 σήμερα και λίγο πολύ όλοι θα ετοιμάσουν το τραπέζι με τα σαρακοστιανά πιάτα. Τα ψαρικά θα έχουν τιμητική τους και έτσι σας βρήκαμε έναν από τους πιο νόστιμους μεζέδες. Συνταγή για χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έτοιμο σε 5 λεπτά και για τους πιο αρχάριους στην κουζίνα.

Δείτε επίσης: Παραδοσιακή συνταγή για ταραμοσαλάτα - Θα βγει αφρός αν βάλετε μέσα μπαγιάτικο ψωμί

Συνταγή για χταπόδι ψημένο σε αλουμινόχαρτο

Υλικά

  • 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμ.)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

  • Εκτός από το λιαστό ψητό χταπόδι στα κάρβουνα αυτή η συνταγή με 3 υλικά και 5′ προετοιμασία θα σας εντυπωσιάσει! Συνοδέψτε το με ταραμοσαλάτα και λαγάνα στο σαρακοστιανό τραπέζι. Σίγουρα όμως θα το φτιάχνετε όλο το χρόνο, μόλις δοκιμάσετε πόσο τρυφερό και μαλακό γίνεται το χταπόδι ψητό στο φούρνο.
  • Για να φτιάξουμε το χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο (ή απλό ξύδι από κρασί), το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
  • Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε επάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Τοποθετούμε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνουμε με το μείγμα.
  • Πιάνουμε σταυρωτά το αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο σε πακέτο – όχι σφιχτό γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο.
  • Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180ºC και το σερβίρουμε.

Μυστικά για τέλειο χταπόδι

  • Δεν αλατίζουμε ποτέ το χταπόδι.
  • Για να κόψουμε πιο εύκολα το χταπόδι και να μην γλιστράει το αφήνουμε 30 λεπτά στην κατάψυξη.
  • Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει το χταπόδι.
  • Το ζουμάκι που μένει μετά το ψήσιμο του χταποδιού το χρησιμοποιείτε σαν dressing, αφού το ανακατέψετε καλά, σε σαλάτες, σε βραστή/ψητή πατάτα, σε σαλάτα ζυμαρικών. Επίσης, ο ζωμός του χταποδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα στην κατσαρόλα με ζυμαρικά ή ρύζι. Δεν θα πιστεύετε τι νοστιμιά θα δώσει στην κατσαρόλα σας.
ΠΗΓΗ argiro.gr