Ανάποδο κέικ με μανταρίνια: Εξαιρετικά φίνο σε γεύση και υφή κέικ, με υπόξινη επίγευση. Μην παραλείψετε να το συνοδεύσετε με την κρέμα τυριού, που κάνει τη διαφορά.

Πως θα φτιάξετε το ανάποδο κέικ

Τα υλικά

  • 2 μανταρίνια (κλημεντίνες) μεσαίου μεγέθους
  • 300ml νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό και 20 γρ. έξτρα για επάλειψη
  • 5 γρ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου
  • 40ml χυμό λεμονιού 
  • 3 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (90 γρ.)
  • 3 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (60 γρ.)
  • 300 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 300 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Λιώνουν στο στόμα: Μπουρεκάκια σοκολάτας με φύλλο κρούστας

Ανάποδο κέικ με μανταρίνια και κρέμα τυριού

  1. Κόψτε 5 από τα μανταρίνια με ένα μαχαίρι οριζόντια, σε πολύ λεπτές φέτες. Βάλτε σε μια κατσαρόλα 250 γρ. ζάχαρη με το νερό και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά. Όταν ξεκινήσει να βράζει και αφού λιώσει η ζάχαρη, ρίξτε τις φέτες μανταρινιού. Τοποθετήστε το καπάκι στην κατσαρόλα και αφήστε τις να βράσουν για περίπου 20΄, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Με ένα πινέλο βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. με αποσπώμενο πάτο και στρώστε τη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε τις φέτες μανταρινιού από το σιρόπι και τοποθετήστε τις στη φόρμα τη μια δίπλα στην άλλη, καλύπτοντας όλη τη βάση.
  3. Με έναν τρίφτη ξύστε τη φλούδα των άλλων 7 μανταρινιών και πάρτε το χυμό από τα 4. Ρίξτε το χυμό και το ξύσμα μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, ανακατέψτε με ένα κουτάλι και αφήστε το να βράσει για 10΄ μέχρι να δέσει ελαφρά.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
  5. Βάλτε στον κάδο του μίξερ 200 γρ. ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, το μισό από το ξύσμα μανταρινιού και τα 30ml χυμό λεμονιού και χτυπήστε με το σύρμα (εξάρτημα του μίξερ) σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα άσπρο μείγμα. Ρίξτε τους κρόκους των αυγών έναν έναν και συνεχίστε το χτύπημα. Ξεφλουδίστε τρία από τα μανταρίνια και πολτοποιήστε τα στο μούλτι. Ρίξτε τον πουρέ μαζί με την πούδρα αμυγδάλου, το καλαμποκάλευρο και το μισό γιαούρτι μέσα στον κάδο και χτυπήστε ξανά σε χαμηλή ταχύτητα. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Αφαιρέστε τον κάδο από το μίξερ και ρίξτε τη μαρέγκα. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης απαλά και με κυκλικές κινήσεις. Κατόπιν ρίξτε το μείγμα μέσα στη φόρμα πάνω από τις φέτες μανταρινιού και ψήστε το κέικ στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 1 ώρα.
  6. Βάλτε σε ένα μπολ το υπόλοιπο ξύσμα μανταρινιού, το τυρί, το υπόλοιπο γιαούρτι, 10ml χυμό λεμονιού και την υπόλοιπη ζάχαρη, και με έναν αυγοδάρτη ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  7. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο. Αφήστε το λίγο να κρυώσει, αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα και ξεφορμάρετε. Περιχύστε το με το σιρόπι μανταρινιού. Σερβίρετε κόβοντας σε τρίγωνα κομμάτια και γαρνίρετε κάθε κομμάτι με μία κουταλιά από την κρέμα τυριού.