Το κέικ σοκολάτας είναι μάλλον η πιο κλασική και αγαπημένη συνταγή των μαμάδων, αφού σε γενικές γραμμές είναι αρκετά εύκολο και το λατρεύουν τα παιδιά. Καθώς, λοιπόν, μπαίνει σιγά – σιγά το φθινόπωρο και αποχαιρετούμε τα παγωτά, τα ζελέ και τα διάφορα γλυκά ψυγείου, ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε ένα ζεστό, αφράτο και μυρωδάτο κέικ, με πλούσια γεύση σοκολάτας και ζουμερή υφή.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρήίγου έχει ετοιμάσει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή με απλά υλικά, που ακόμα και η πιο πρωτάρα μαγείρισσα μπορεί να πετύχει στο 100%, αρκεί να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες.
Εάν, λοιπόν, ψάχνατε εδώ και καιρό να βρείτε την συνταγή για το απόλυτο κέικ σοκολάτας, η αναζήτησή σας τελείωσε εδώ.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το κέικ σοκολάτας
Για το κέικ
- 250 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 120 γρ. γάλα
- 2 βανίλιες
- 125 γρ. κακάο
- 300 γρ. σοκολάτα
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη φόρμα
- Λίγο έξτρα κακάο
- Λίγο βούτυρο
Για το γλάσο
- 100 γρ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας)
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος
Διαβάστε επίσης: Νηστίσιμη μερέντα χωρίς ζάχαρη σε 7 λεπτά – Μόνο με 4 υλικά
Εκτέλεση
Προετοιμασία
- Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε κακάο, μια μεγάλη στρογγυλή φορμα για κέικ, 25 εκατ.
- Να αποφεύγετε το αλεύρι στη φόρμα, γιατί αφήνει λευκά στίγματα πάνω στο κέικ.
Για το μίγμα
- Κοσκινίζουμε σε ψιλή σίτα με το κόσκινο όλα τα στερεά υλικά τις βανίλιες, το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι μέσα στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα.
- Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2 λεπτά, έως ότου ενωθούν.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας.
- Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4 λεπτά.
- Αδειάζουμε το μίγμα και ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, στους 170°C για 50 με 55 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά..
- Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Για το γλάσο
- Κομματιάζουμε την σοκολάτα και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος.
- Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μίγμα, ανακατεύοντας πότε-πότε.
- Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει.
- Βάζουμε το γλυκό σε πιατέλα και το περιχύνουμε.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα.