Οι μαντλέν είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γαλλικά γλυκίσματα, με τη χαρακτηριστική τους εμφάνιση που θυμίζει κοχύλι και τη λεπτή, αφράτη υφή που λιώνει στο στόμα. Αν και φαίνονται περίπλοκα, η παρασκευή τους είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο φαντάζεσαι.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, λοιπόν, σου δείχνει πώς να φτιάξεις μόνη σου τις κλασικές μαντλέν, ακολουθώντας μια αυθεντική γαλλική συνταγή, με υλικά που πιθανότατα έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Ετοιμάσου να γεμίσεις το σπίτι με το μεθυστικό άρωμα βανίλιας και βουτύρου, και να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με αυτά τα κομψά μίνι κέικ.

Τα υλικά για τις Μαντλέν

  • 115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 115 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αβγά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Λίγη ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Μαντλέν: Πως να φτιάξεις μόνη σου τα κλασικά γαλλικά μίνι κέικ σε σχήμα κοχυλιού

Δείτε επίσης: Soft cookies του ονείρου: Το μυστικό για να σου βγουν μαλακά από μέσα και τραγανά απ’ έξω

  1. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Λιώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο για λίγα λεπτά μέχρι να καραμελώσει και να σκουρύνει και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αβγά και την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη τουλάχιστον για 6 λεπτά, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού ανακατεύοντας απαλά.
  5. Ενσωματώνουμε στο μείγμα των αβγών το μισό μείγμα των κοσκινισμένων υλικών, αναδιπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα για να μη χάσουμε τον όγκο του.
  6. Κατά τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα κοσκινισμένα υλικά.
  7. Προσθέτουμε το μισό λιωμένο κρύο βούτυρο, αναδιπλώνοντας απαλά με σπάτουλα. Ομοίως προσθέτουμε κατόπιν και το υπόλοιπο βούτυρο.
  8. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά να κρυώσει.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  10. Βουτυρώνουμε ελαφρά τις θήκες για μαντλέν και ακουμπάμε κουταλιές από το μείγμα στο κέντρο κάθε θήκης.
  11. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 11 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να σταθεροποιηθεί το κέντρο τους.
  12. Αναποδογυρίζουμε τις μαντλέν σε σχάρα να κρυώσουν τελείως και τις πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη.

ΠΗΓΗ

Argiro.gr