Αν αναζητάτε έναν εύκολο και υγιεινό τρόπο να φτιάξετε κέικ χωρίς να χρειαστείτε μίξερ ή πολλή ζάχαρη, αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Πολλοί αποφεύγουν τα γλυκά λόγω των πολλών λιπαρών και της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όμως αυτή η συνταγή έρχεται να αποδείξει ότι υπάρχει και πιο ελαφριά εκδοχή, χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση.

Το κέικ αυτό μοιάζει με το κλασικό, αλλά περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά και καθόλου ζάχαρη, αποτελώντας την τέλεια λύση για όσους θέλουν να απολαμβάνουν ένα υγιεινό γλύκισμα χωρίς ενοχές.

Για το κέικ χωρίς ζάχαρη θα χρειαστείτε: 

  • 2 φλ. αλεύρι χ.γλ. που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. baking χ.γλ.
  • 1/2 φλ. κρυσταλλική στέβια
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1/2 φλ. λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)
  • 1 ½ φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς ζάχαρη)

Για την αντικατάσταση αυγού

  • 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 3 κ.σ. νερό

Για το μείγμα σοκολάτας

  • 3 κ.σ. κακάο άγλυκο (βιολογικό και χωρίς λιπαρά)
  • 2 κ.σ. κοφτές στέβια κρυσταλλική
  • 1/4 γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Τραγανή κολοκυθόπιτα με λιωμένη φέτα: Μια απίστευτα εύκολη συνταγή για τις τεμπέλες της παρέας

Κέικ χωρίς μίξερ και ζάχαρη - Μοιάζει με κανονικό αλλά έχει πολύ λιγότερα λιπαρά

  1. Σε μικρό μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας.
  2. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
  3. Βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό.
  4. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού. 
  5. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder.
  6. Προσθέτουμε την κρυσταλλική στέβια.
  7. Ανακατεύουμε με κουτάλι.
  8. Προσθέτουμε τη βανίλια  το σπορέλαιο, το γάλα αμυγδάλου και το μουλιασμένο λιναρόσπορο.
  9. Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  10. Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ.
  11. Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας.
  12. Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
  13. Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μίγμα με γεύση βανίλια και το μίγμα με γεύση κακάο.
  14. Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μίγματα απαλά.
  15. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C στον αέρα. Θα ψήσουμε το κέικ χωρίς ζάχαρη από την Αργυρώ στη μεσαία σχάρα. Η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη γι’ αυτό το κέικ.
  16. Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ.
  17. Το μίγμα πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.
  18. Ψήνουμε το κέικ με λάδι για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
  19. Πάντα ελέγχουμε με λάμα από το μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ.
  20. Αλλιώς αν δεν έχει ψηθεί σωστά, θα κάνει βαθούλωμα στη μέση και η υφή του θα είναι μαστιχωτή αφού δεν θα έχει ψηθεί όπως πρέπει.
  21. Αν το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια το μίγμα.
  22. Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο.
  23. Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

ΠΗΓΗ

Argiro.gr