Θέλεις να ξεφύγεις λίγο από το κλασικό γαλακτομπούρεκο και την γαλατόπιτα; Τότε αυτή την λεμονόπιτα θα την λατρέψεις. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την Ελληνική συνταγή με χωριάτικο φύλλο και θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι.
Πώς να φτιάξεις τη λεμονόπιτα
Υλικά
- 450 gr άζυμο ζυμάρι για χωριάτικο φύλλο
- Ελαιόλαδο για την επάλειψη των φύλλων
- 1 lt γάλα
- 250 gr πρόβειο γιαούρτι
- 120 gr αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
- 4 αυγά ολόκληρα
- χυμός από 2 λεμόνια
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 3 βανίλιες ή 1 στικ-κλωνάρι βανίλια Μαγαδασκάρης
- 300 gr ζάχαρη
- αμύγδαλο ασπρισμένο για ντεκόρ ή φιλέ αμυγδάλου
Δείτε επίσης: Παγωτό σάντουιτς με τραγανά μπισκότα σοκολάτας και κρεμώδη υφή – Με 3 βασικά υλικά

Εκτέλεση
- Η λεμονόπιτα με χωριάτικο φύλλο δεν θα σας θυμίσει την κλασική λεμονόπιτα κέικ. Είναι πιο κοντά σε γαλατόπιτα και σε γαλακτομπούρεκο με νότες λεμονιού.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας κόψει η κρέμα.
- Αφού κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
- Εν τω μεταξύ ανοίγουμε 3 φύλλα άζυμο ζυμάρι και τα τοποθετούμε στο ταψί αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει. Λαδώνουμε και τα φύλλα.
- Ανοίγουμε τα φύλλα με την τεχνική από τη μακεδονική σφολιάτα. Όμως, αντί για βούτυρο όπως συνηθίζεται στη Μακεδονία, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο.
- Στη συνέχεια βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια των φύλλων.
- Γυρνάμε τα φύλλα και κάνουμε κόθρο.
- Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
- Ψήνουμε την πίτα για μία ώρα περίπου στους 160ºC στον αέρα μέχρι να χρυσίσει.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ