Θέλεις να ξεφύγεις λίγο από το κλασικό γαλακτομπούρεκο και την γαλατόπιτα; Τότε αυτή την λεμονόπιτα θα την λατρέψεις. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την Ελληνική συνταγή με χωριάτικο φύλλο και θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι.

Πώς να φτιάξεις τη λεμονόπιτα

Υλικά

  • 450 gr άζυμο ζυμάρι για χωριάτικο φύλλο
  • Ελαιόλαδο για την επάλειψη των φύλλων
  • 1 lt γάλα
  • 250 gr πρόβειο γιαούρτι
  • 120 gr αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
  • 4 αυγά ολόκληρα
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 3 βανίλιες ή 1 στικ-κλωνάρι βανίλια Μαγαδασκάρης
  • 300 gr ζάχαρη
  • αμύγδαλο ασπρισμένο για ντεκόρ ή φιλέ αμυγδάλου

Δείτε επίσης: Παγωτό σάντουιτς με τραγανά μπισκότα σοκολάτας και κρεμώδη υφή – Με 3 βασικά υλικά

Λεμονόπιτα Ελληνική

Εκτέλεση

  • Η λεμονόπιτα με χωριάτικο φύλλο δεν θα σας θυμίσει την κλασική λεμονόπιτα κέικ. Είναι πιο κοντά σε γαλατόπιτα και σε γαλακτομπούρεκο με νότες λεμονιού.
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει το μείγμα.
  • Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας κόψει η κρέμα.
  • Αφού κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
  • Εν τω μεταξύ ανοίγουμε 3 φύλλα άζυμο ζυμάρι και τα τοποθετούμε στο ταψί αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει. Λαδώνουμε και τα φύλλα.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα με την τεχνική από τη μακεδονική σφολιάτα. Όμως, αντί για βούτυρο όπως συνηθίζεται στη Μακεδονία, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια των φύλλων.
  • Γυρνάμε τα φύλλα και κάνουμε κόθρο.
  • Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
  • Ψήνουμε την πίτα για μία ώρα περίπου στους 160ºC στον αέρα μέχρι να χρυσίσει.

argiro.gr