Το χοιρινό στη γάστρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για γιορτινά τραπέζια και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η πλούσια γεύση του, η τρυφερή υφή του κρέατος και τα αρώματα από μυρωδικά και λαχανικά κάνουν αυτό το πιάτο να ξεχωρίζει. Όμως, για να επιτύχεις το απόλυτο αποτέλεσμα, υπάρχουν μερικά μυστικά που εξασφαλίζουν ότι το χοιρινό σου θα γίνει “λουκούμι”.
Πάμε να δούμε, λοιπόν, όλα τα βήματα και τις μικρές λεπτομέρειες που θα απογειώσουν τη γεύση και την εμφάνιση του φαγητού σου. Ας ξεκινήσουμε!
Τα υλικά που θα χρειαστείς για το χοιρινό
- 2 kg χοιρινό μπούτι
- 10 πατάτες
- 2 γλυκοπατάτες κόκκινες
- 500 γρ. κολοκύθα κίτρινη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
Δείτε επίσης: Τα 3 χαζά λάθη που κάνετε στα μελομακάρονα και βγαίνουν σαν πέτρα
- 2 πορτοκάλια (χυμό)
- 2 λεμόνια (χυμό)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. ξύδι αρωματικό
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κλων. δεντρολίβανο
- 5 σκελ. σκόρδο
- 1/4 φλούδα λεμονιού
- 1/4 φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού και την ρίγανη.
- Προσθέτουμε τις φλούδες λεμόνι, πορτοκάλι και ανακατεύουμε τα υλικά.
- Βάζουμε το χοιρινό σε γυάλινο σκεύος και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και το δεντρολίβανο.
- Το περιχύνουμε με την καλύτερη και σκεπάζουμε.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες
- Αφήνουμε να μαριναριστεί από 4-6 ώρες για καλύτερη και πιο αρωματική γεύση.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
- Τις στρώνουμε στη γάστρα.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε χοντρά κομμάτια.
- Την προσθέτουμε.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
- Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο.
- Θα ψήσουμε στους 200°C στις αντιστάσεις
- Τοποθετούμε το φαγητό στην τελευταία κάτω σχάρα και ψήνουμε για 45’ χωρίς καπάκι.
- Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά και να μελώσουν.
Ευχαριστούμε πολύ το Argiro.gr
Μυστικά
- Ιδανικά κομμάτια: Χρησιμοποίησε σπάλα, μπούτι ή πανσέτα με λίγο λίπος, καθώς το λίπος βοηθά το κρέας να παραμείνει ζουμερό.
- Με το κόκαλο: Αν μπορείς, διάλεξε κομμάτια με κόκαλο, γιατί προσθέτει γεύση και βοηθά να διατηρηθεί το κρέας πιο τρυφερό.
- Προθέρμανση φούρνου: Ξεκίνα με δυνατό φούρνο στους 200°C για τα πρώτα 20-30 λεπτά και μετά χαμήλωσε στους 160-170°C.
- Προσθήκη υγρών: Πρόσθεσε λίγο ζωμό (λαχανικών ή κοτόπουλου), κρασί ή νερό για να παραμείνει το κρέας υγρό. Φρόντισε να μην καλύψει πλήρως το κρέας.
- Γάστρα κλειστή: Το καπάκι της γάστρας βοηθά να παγιδεύονται οι ατμοί, διατηρώντας το φαγητό ζουμερό. Αν δεν έχεις καπάκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλουμινόχαρτο.
- Αργό και σταθερό μαγείρεμα: Ψήσε το χοιρινό αργά, για τουλάχιστον 3-4 ώρες (αναλόγως το μέγεθος). Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά το κρέας να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και να γίνει “λουκούμι”.