Γιορτινή μακαρονοσαλάτα με σάλτσα τυριού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Η εναλλακτική σαλάτα που σε λίγα λεπτά σας λύνει τα χέρια στα τραπέζια σας, όπως αυτό της Πρωτοχρονιάς.
Πως να φτιάξετε την μακαρονοσαλάτα της Αργυρώς
Υλικά
- 400 γρ. πένες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
- 10 ντοματίνια
- 2 κ.σ. ελιές φιλέτο
- 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
- 1 κ.σ. κάπαρη
- 4 φέτ. γαλοπούλα καπνιστή
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
- Λίγο φρέσκο θυμάρι
- Λίγη φρέσκια ρίγανη
Για τη σως τυριών
- 1/2 φλ. γάλα
- 2 κ.σ. τυρί κρέμα
- 2 φλ. τρίμματα φέτας
- Λίγη φρέσκια ρίγανη (ή φρέσκο θυμάρι)
- Λίγη πάπρικα γλυκιά
Δείτε επίσης: Χριστόψωμο – Η παραδοσιακή μαμαδίστικη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι
Εκτέλεση
- Πρώτα βράζουμε τα ζυμαρικά.
- Έπειτα τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό έτσι ώστε να είναι τελείως στεγνά.
- Βάζουμε τα ζυμαρικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.
- Σε αυτό το στάδιο μπορούν να μείνουν στο ψυγείο σκεπασμένα.
- Ετοιμάζουμε τη σως τυριών και περιχύνουμε τη μακαρονοσαλάτα λίγο πριν σερβίρουμε.
- Για τη σως τυριών
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα. - Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το φρέσκο τυρί κρέμα και τα τρίμματα φέτας.
- Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και τη ρίγανη.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με πιρούνι ή με ραβδομπλέντερ, έτσι ώστε να λιώσει τελείως η φέτα και να γίνει μία λεία κρέμα τυριού.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα ζυμαρικών με τη σάλτσα τυριών λίγο πριν σερβίρουμε.