Γιορτινή μακαρονοσαλάτα με σάλτσα τυριού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Η εναλλακτική σαλάτα που σε λίγα λεπτά σας λύνει τα χέρια στα τραπέζια σας, όπως αυτό της Πρωτοχρονιάς.

Πως να φτιάξετε την μακαρονοσαλάτα της Αργυρώς

Υλικά

  • 400 γρ. πένες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
  • 10 ντοματίνια
  • 2 κ.σ. ελιές φιλέτο
  • 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • 4 φέτ. γαλοπούλα καπνιστή
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Λίγη φρέσκια ρίγανη

Για τη σως τυριών

  • 1/2 φλ. γάλα
  • 2 κ.σ. τυρί κρέμα
  • 2 φλ. τρίμματα φέτας
  • Λίγη φρέσκια ρίγανη (ή φρέσκο θυμάρι)
  • Λίγη πάπρικα γλυκιά

Δείτε επίσης: Χριστόψωμο – Η παραδοσιακή μαμαδίστικη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι

Εκτέλεση

  • Πρώτα βράζουμε τα ζυμαρικά.
  • Έπειτα τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό έτσι ώστε να είναι τελείως στεγνά.
  • Βάζουμε τα ζυμαρικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.
  • Σε αυτό το στάδιο μπορούν να μείνουν στο ψυγείο σκεπασμένα.
  • Ετοιμάζουμε τη σως τυριών και περιχύνουμε τη μακαρονοσαλάτα λίγο πριν σερβίρουμε.
  • Για τη σως τυριών
    Ζεσταίνουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το φρέσκο τυρί κρέμα και τα τρίμματα φέτας.
  • Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και τη ρίγανη.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με πιρούνι ή με ραβδομπλέντερ, έτσι ώστε να λιώσει τελείως η φέτα και να γίνει μία λεία κρέμα τυριού.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα ζυμαρικών με τη σάλτσα τυριών λίγο πριν σερβίρουμε.