Υπάρχουν συνταγές που ξεπερνούν τον χρόνο και την μόδα, μένοντας χαραγμένες στη μνήμη μας σαν αγαπημένες οικογενειακές παραδόσεις. Η κλασική συνταγή της γιαγιάς για ζουμερά λαζάνια είναι ακριβώς μία από αυτές. Μέσα από την απλότητα των υλικών και την αγάπη που βάζει η γιαγιά σε κάθε βήμα της προετοιμασίας, δημιουργείται ένα πιάτο που γίνεται η ψυχή κάθε τραπεζιού.
Με πλούσια γεύση, βελούδινη σάλτσα και τέλεια ισορροπία από τυριά και κρέας, αυτή η συνταγή φέρνει τις αναμνήσεις της οικογένειας και της παράδοσης στο τραπέζι, δημιουργώντας μία γευστική εμπειρία που όλοι αγαπούν. Αν αναζητάτε τη συνταγή που θα σας κάνει να νιώσετε σαν να είστε στην κουζίνα της γιαγιάς, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε.
Τι θα χρειαστείς για τα λαζάνια
- 12 λαζάνια μακρόστενα
Για την σάλτσα
- 1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
- 1/4 κιλού λουκάνικα χωριάτικα
- 1 φλιτζ. τσαγ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
- ½ κιλό ντομάτες κονκασέ
- 1/4 κιλού χυμό ντομάτας
- 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο τριμμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη, τριμμένη
- 1 κ.γ. θυμάρι, τριμμένο
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο, τριμμένο
- 1 κ.γ. μαντζουράνα, τριμμένη
- 1 κ.γ. σπόρους μάραθου, θρυμματισμένους
- 1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Για την γέμιση
- 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
- ½ κιλό ρικότα
- 1/4 φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 φλιτζ. τσαγ. μοτσαρέλα φρέσκια, τριμμένη
Για την μπεσαμέλ
- 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
- 2 φλιτζ. τσαγ. γάλα πλήρες αγελαδινό
- 1/4 φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για το γαρνίρισμα
- ½ φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1-2 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 °C, στον αέρα.
- Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με 8-9 φλιτζάνια τσαγιού νερό, αλατίστε και βάλτε τη σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Βράστε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους και αποσύρετε από τη φωτιά. Σουρώστε τα, ξεπλύνετέ τα με κρύο νερό και σουρώστε τα ξανά. Αφήστε τα στην άκρη.
- Ψιλοκόψτε με ένα αιχμηρό μαχαίρι τα λουκάνικα. Ρίξτε σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα τον κιμά, τα λουκάνικα, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο πολτοποιημένο και αφήστε τα σε δυνατή φωτιά να σοταριστούν μέχρι να πάρουν χρώμα ο κιμάς και τα λουκάνικα, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Αν βγάλουν πολύ λίπος τα λουκάνικα, στραγγίστε το. Κατόπιν προσθέστε τις ντομάτες κονκασέ, το χυμό ντομάτας και όλα τα μπαχαρικά. Αφήστε τη σάλτσα να πάρει βράση και χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράστε για 15΄, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Φτιάξτε την μπεσαμέλ. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε το βούτυρο και αφήστε το σε δυνατή φωτιά να λιώσει. Ρίξτε το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρετε για 1΄, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες το μείγμα, αλλά να μην πάρει χρώμα.
- Προσθέστε μεμιάς το γάλα και ανακατέψτε καλά με σύρμα χειρός μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να κάνει φουσκάλες. Ανακατέψτε και αφήστε τη για ακόμα 1΄. Αποσύρετε από τη φωτιά και ενσωματώστε την τριμμένη παρμεζάνα.
- Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπήστε το αυγό με ένα σύρμα χειρός. Προσθέστε τη ρικότα και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Απλώστε το 1/4 από τη σάλτσα στη βάση ενός μεγάλου παραλληλόγραμμου πυρίμαχου σκεύους μήκους όσο και τα λαζάνια. Τοποθετήστε από πάνω 3 λαζάνια ή όσα χρειάζονται για να καλύψετε την επιφάνεια του σκεύους. Ρίξτε από πάνω το 1/4 της γέμισης, το 1 /4 της μπεσαμέλ, το 1/4 από την υπόλοιπη σάλτσα και το 1 /4 από την τριμμένη μοτσαρέλα, φροντίζοντας να απλώνετε ομοιόμορφα κάθε στρώση. Επαναλάβετε τη διαδικασία, φτιάχνοντας 3 ακόμα στρώσεις από τα υλικά και τελειώστε με κόκκινη σάλτσα και τριμμένη μοτσαρέλα. Φροντίστε η τελευταία στρώση από τα λαζάνια να είναι καλά καλυμμένη με σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε με έξτρα τριμμένη παρμεζάνα.
- Ψήστε τα λαζάνια στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30΄-35΄. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε τα να σταθούν για 15΄. Πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Αν ψάχνετε ένα εύκολο γλυκό ρίξτε μια ματιά εδώ.